Maraton, svetovno prvenstvo, Turčija, Sakarya
25. oktobra 2020

V Sakarayji je danes potekalo svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu, tudi z Blažo Pintarič.

Gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva je bila Turčija. V Sakarayji se je odvilo že osemnajsto uradno svetovno prvenstvo v gorskokolesarskem maratonu. Na startu pa 57 moških in 35 žensk, med slednjimi tudi Blaža Pintarič, naša najboljša tekmovalka v maratonu.

Ženske

Ob odsotnosti branilke naslova Francozinje Pauline Ferrand Prevot je bila prvo ime na startu Blaža Pintarič, maratonska številka 1 pri Mednarodni kolesarski zvezi.

Po startnem krogu, tudi na maratonskih preizkušnjah je vključen, je bilo prvih 12 tekmovalk čisto skupaj, nato je bila po prvem krogu in uri ter minuto manj kot 50 minutah dirkanja v vodstvu peterica: Blaža Pintarič, Poljakinja Maja Wloszczowska, Švicarki Ariane Lüthi in Ramona Forchini ter Ukrajinka Jana Belomojna.

Nato sta Wloszczowska in Forchinijeva pobegnili, si nabrali nekaj prednosti, čez čas se je dvojici uspela priključiti še Jana Belomojna, a njunega tempa ni zdržala in se je priključila Južnoafričanki Robyn de Groot.

Polovico zadnjega kroga je tempo diktirala Švicarka, Poljakinja ji je le sledila. Nato pa kilometer pred koncem silovit napad Forchinijeve, ki mu Wloszczowska ni bila kos, le vzdrževala je svoj tempo in se vozila deset, petnajst metrov zadaj.

Svetovna prvakinja je po treh urah, 42 minutah in 18 sekundah in prevoženih 80,9 kilometra postala nekdanja svetovna prvakinja v olimpijskem krosu do 23 let, Švicarka Ramona Forchini.

Le sekundo je zaostala svetovna prvakinja v maratonu iz leta 2003, Poljakinja Maja Wloszczowska. Na tretje mesto se je na koncu uvrstila še ena Švicarka. Ariane Lüthi je za zlatom zaostala minuto 22 sekund.

Blaža Pintarič, svetovna podprvakinja leta 2019 in 2005 ter bronasta 2004, je z zaostankom 9 minut in 32 sekund osvojila deveto mesto.

Moški

Čakali so jih trije krogi, skupno pa so morali prevoziti kar 110 kilometrov. Prva dva kroga so najhitrejši vozili v strnjeni skupini. Nekoliko je zaostal edino Portugalec Tiago Ferreira, ki je imel težave z verigo.

Nato so Čeha Kristian Hynek in Martin Stošek, Kolumbijec Hector Leonardo Paez Leon in Italijan Juri Ragnoli nekoliko pospešili, a jih je Ferreira kmalu ujel. V zadnji krog je s silovitim tempom napadel svetovni prvak iz leta 2019 Paez Leon, držala sta ga le Stošek in Ragnoli.

Paez Leon si je privozil že minuto prednosti, v ozadju pa je tempo začel diiktirati Ferreira in skupaj s Stošekom in Špancem Davidom Valerom Seranom so skušali loviti Kolumbijca, a neuspešno. Najprej je odpadel Španec, nato sta ostala le Čeh in Portugalec, a Kolumbijčeva prednost ni kopnela temveč se je le še večala.

Po štirih urah 19 minutah in 51 sekundah je v cilj prvi prišel Kolumbijec Hector Leonardo Paez Leon. Na drugo mesto je po silovitem finišu v zadnjih kilometrih uspelo priti Portugalcu Tiagu Ferreiri (+ 2:20), tretje mesto je osvojil Čeh Martin Stošek (+ 2:36).

Hector Leonardo Paez Leon ima sedaj dva naslova svetovnega prvaka, trikrat pa je bil bronast (2018, 2015 in 2013).

Vrstne rede najdeš na sakarya2020.org.

Posnetek moške in ženske preizkušnje

Na naslovni fotografiji najboljši trije maratonci. Foto: posnetek zaslona.

Preberi še

Blaža Pintarič še enkrat svetovna podprvakinja v maratonu

Sledite nam