9. septembra 2012

Zares neverjeten dan na svetovnem prvenstvu ter medalja, ki smo jo ne tako zelo potihem pričakovali vsi. Miha ni popustil pritisku in je odlično odpeljal današnjo dirko ter postavil piko na i letošnji sezoni.

Danes smo dobili prva svetovna prvaka v tej disciplini, zlato sta svojima domovinama privozila Alexandra Engen in Ralph Naef. Mi pa smo srebra Mihe Halzerja vsaj enako veseli in to brez cmoka v grlu, čeprav je bilo danes na dosegu dlani tudi zlato.

Dirka po ozkih mestnih ulicah Saalfeldna je bila sestavljena iz štartnega vzpona, dvojih večjih stopnišč, nekaj zavitih ulic ter ciljne ravnine s skokom. Vsi elementi so Mihi ustrezali, razen dejstva, da so morali vsakič prekolesariti dva kroga. Nič zato, kvalifikacije je odpeljal odlično in dosegel najboljši čas dneva. Kvalifikacije so se za naše nasploh zelo dobro iztekle, saj sta se z 22. in 27. mestom v finale prebila še Urban Ferenčak in Rok Korošec. Tudi Ana Zupan je šla s 25. časom brez težav v finale. Izmed naših je v kvalifikacijah obstala le Blaža Klemenčič, ki je končala na nesrečnem 33. mestu.

Dirka na izpadanje je seveda vedno druga pesem, a Miha Halzer je bil vedno bolj suveren in komentator na prizorišču kar ni več našel pohvalnih besed za hitrega Hrastničana. Iz kroga v krog je ciljno črto prečkal kot prvi v skupini in tako nadaljeval vse do finala. Hitro, zanesljivo in brez napak; vmes pa je izločil nekaj zvezdnikov krosa, kot so Hermida, Fumic in Kabush. Vse to mu ni nič pomagalo v finalni dirki, razen seveda, da se je zadnjič v dnevu na progo podal z veliko samozavestjo. Ob njem so bili: lokalni matador in eden favoritov Daniel Federspiel, vedno hitri Švicar Ralph Naef in nemški specialist za disciplino Christian Pfäffle. Štart je bil hiter, celo prehiter, kot se je kasneje izkazalo. V prvem krogu je Miha vozil svojo dirko in ciljno črto prvič prečkal z veliko prednostjo. Minuto kasneje pa na istem mestu žal drugačen prizor, Miha Halzer je prišel v cilj kot drugi, pred njim pa je roke visoko v zrak dvigoval Ralph Naef. Mihi je na ciljni ravnini preprosto zmanjkalo moči in priznati je moral premoč Švicarja. Srebro je še vedno izjemen uspeh in Miha si zasluži vse čestitke!

Ostali trije Slovenci so žal izpadli v prvem krogu finala. Ana Zupan je imela težko skupino, v kateri sta izstopala Beerenova in Gouldova, vendar pa na koncu to ni bila glavna težava. Po zapletu na štartu (več o tem v njeni izjavi) se ni mogla več prebiti na prvi dve mesti, ki sta vodili v četrtfinale. Ferenčak in Korošec sta imela premočne tekmece, tudi enega izmed finalistov. Ferenčak se je vse do zadnjega boril za drugo mesto, Korošec pa je padel in s tem izgubil vse možnosti. A že preboj v finale je velik uspeh, saj se je vanj uvrstilo le 32 tekmovalcev, v kvalifikacijah jih je nastopilo 129.

Dodaten komentar dirke ni potreben, danes je čas za veselje in zagotovo je najbolj veselo v slovenski reprezentanci, prav tako pa tudi v Hrastniku. Ter seveda na nabito polnem avtobusu Mihovih navijačev in prijateljev, ki ta trenutek verjetno že vozi v smeri Hrastnika. Zares odličen zaključek svetovnega prvenstva!

Po dirki so naši tekmovalci povedali:

Miha Halzer: “Začeli smo zelo hitro in pričakoval sem, da bodo noge kisle, kar se je tudi zgodilo. Vmes sem si zato nabral prednost, a je bila premajhna za Ralpha. Vozil sem po načrtu, vedno sem skušal priti prvi na tehnične dele in tam narediti še več razlike. Srebro je super, a to je turnirski šport in če ne zmagaš, nisi nikoli zadovoljen. Če ne zmagaš, si vsaj enkrat poražen. Bila pa je lepa priložnost za zmago in upam, da boš še kdaj v tem položaju.”
… o pripravah na dirko: “Pričakoval sem, da bodo v ospredju več specialistov za to disciplino, pa so se med nas kar lepo pomešali vrhunski tekmovalci iz krosa. Za dirko sem se pripravljal zelo intenzivno, tako na kolesu kot v fitnesu. V zadnjih treh tednih sem zmanjšal obseg treninga in se dobro spočil. V dneh pred dirko sem delal po načrtu, veliko sem počival in tudi dirko v krosu sem odpeljal zelo mirno. Zvečer sem seveda razmišljal o dirki, progo pa sem poznal že od prej. Vsi smo sicer mislili, da bo le en krog in sem se pripravljal zelo ‘šprintersko’. Mesec dni pred dirko pa so to spremenili.”
… o mirnosti in navijačih: “Če mi uspejo dobre kvalifikacije, me zelo pomiri. Druga zgodba bi bila, če bi mi šlo v kvalifikacijah zelo dobro in bi bil na primer 25. Potem bi vedel, da se ne morem boriti za vrh. Danes so mi zelo pomagali tudi navijači, cel avtobus jih je prišel iz Hrastnika. Še posebej glasni so bili, ko sem bil na odru za zmagovalce, kjer je bil res dober občutek.”
… o enem največjih uspehov slovenskega kolesarstva: “Se zavedam tega, ampak ga je mogoče še izboljšati! Ni slabo za nekoga, ki se je januarja vrnil iz tekmovalnega pokoja …”

Urban Ferenčak: “Kvalifikacije sem vozil na polno, ker sem vedel, da ne smem nič taktizirati, da bom prišel naprej, kar je bil tudi moj glavni cilj. Vedel sem, da bom spočit lahko tudi dober. Na dirki sem bil po slabšem štartu v skupini tretji. Napadal sem, a se ni izšlo. Bile so realne možnosti, da bi prišel naprej, vendar mi je zmanjkalo moči v nogah.”

Rok Korošec: “Uspeh je že preboj med 32 finalistov. V skupini s Ferenčakom in dvema res dobrima tekmovalcema sem lovil in se skušal prebiti naprej. A v enem izmed ovinku sem šel preostro v ovinek in padel. Cilj sem dosegel, kar je bilo v takšni konkurenci težko, zato sem z dirko zadovoljen.”

Ana Zupan: “Na štartu sem bila dobro pripravljena, nato pa je enemu izmed gledalcem padla steklenica vode in ta se je ustavila tik pred menoj. To me je seveda vrglo iz tira, kazala sem organizatorju, sodnik pa tega ni videl in štartali so. Štart sem zamudila in potem nisem mogla več ujeti priključka s prvima dvema. Tak razplet mi nikakor ni všeč, raje bi izpadla v neposrednem boju. Zdaj vem, da bi morala dvigniti roke in sodniki bi ustavili štart.”

Kratko poročilo, vrstni red

Video – posnetek dirke na redbull.com/bike

www.saalfeldenleogang2012.at

Na uvodni fotografiji številka ena Miha Halzer … še pred Naefom. Avtor vseh fotografij je Grega Stopar.

Sledite nam