4endurance sis 2
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
3. julija 2016

Na polno od starta do cilja. Ognjemet, ki smo ga vsi želeli, je presegel pričakovanja.

Ognjemet, ki smo ga želeli in pričakovali v dirki elitne moške konkurence ni izostal.

Proga je bila še vlažna in korenine so bile lepo spolzke. Zaradi tega samo surova moč ni bila dovolj. Potrebna sta bila tudi spretnost in ravnotežje, ki pa pri najmočnejših včasih nekoliko manjkata.

Startni krog

Prvi krog je bil zaradi spolzkih korenin še kako pomemben in iskanje najboljše linije je bilo možno samo na prvih nekaj mestih. Najbolje se je po startu znašel Čeh Jaroslav Kulhavy, ki je že v štartnem krogu začel fulminantno. Raztegnil je skupino in v prvem prehodu mu je sledil le Švicar Nino Schurter.

Julien Absalon tempa ni mogel držati in je zaostajal 10 sekund. Ob prvem prihodu skozi cilj je 23.800 ljudi kot eden zagnalo huronsko navijanje, ki se ni poleglo vse do konca dirke.

Nadaljevanje dirke

V prvem krogu je najboljša dva dohitel le Čeh Ondrej Cink in trio je začel borbo za pozicije. Absalon je z 10 sekundami zaostanka vozil svoj tempo in upal, da bo vodilnim zmanjkalo sape. Za njim je na svojo priložnost čakal Matthias Stirnemann.

V drugem krogu je vodstvo prevzel Nino Schurter. Oba Čeha je preizkusil na vzponu pri vmesnem času in za kratek čas naredil razliko 6 sekund, ki jo je Kulhavy pokril na naslednjem vzponu. Schurter je spet pobegnil na spustu za nekaj sekund, a ga je “Jaro” na ciljni ravnini ujel.

Florian Vogel je imel že kmalu po startu tehnične težave in v boj za medalje ni mogel poseči. Marco Fontana je vozil okoli desetega mesta, kar je dosti bolje kot v letošnjem svetovnem pokalu. Tam nekje je bil tudi Jose Hermida. Manuel Fumić je po dobrem začetku v tretjem krogu povsem popustil in zdrsnil na 30 mesto.

Absalon je na koncu kroga ujel Cinka, ki je očitno začel prehitro. Tako je vodilni duo z razliko slabih 20 sekund nadaljeval v peklenskem tempu. Na svoje obrate je prišel tudi Absalon, ki ju je začel počasi dohitevati in ju na ekspert vzponu številka 2 tudi dohitel. Cink je nekako zdržal tempo ter uspel priključiti. Nadaljeval se je boj štirih za tri medalje.

4 od 6

V četrtem krogu je Schurter povišal tempo na vzponu in nihče mu ni sledil. Razlika 10 sekund, ki si jo je nabral je držala. Absalon je bil na drugem, nekaj sekund za njim pa Kulhavy na tretjem mestu.

Schurter je nato povečal razliko na pol minute in zlata medalja je bila na koncu petega kroga oddana. Obetala se je izredna borba za drugo mesto med Kulhavyem, ki je našel svojo formo, in Absalonom, ki pa drugega mesta ni mislil prepustiti Čehu prav na lahek način.

Ekspert vzpon 2 je dal tudi odločitev o srebrni medalji. Kulhavy je že prej prevzel pobudo in skočil pred Absalona ter na zadnjem vzponu dodatno pospešil. Na spustu Absalon ni bil nič hitrejši in Čeh si je priboril srebro.

V cilju je Nino Schurter slavil zlato in mavričasto majico. Dirko je končal v uri in 28 minut, 17 sekund pred srebrnim Jaroslavom Kulhavyem in 30 pred bronastim Julienom Absalonom.

Izjave najhitrejših po dirki

Nino: “Na začetku sem držal Jaroslavov tempo, čeprav ni bilo lahko. Potem sem iz kroga v krog preizkušal kje lahko napadem. Ko sem našel svojo priložnost, sem šel v rdeče polje in si privozil nekaj prednosti. Nato sem vzdrževal tempo, a ko sem videl, da imam nekaj prednosti, sem kontrolirano iskal gladke linije in nisem preveč tvegal. Zadnja dva kroga sem imel v mislih žensko dirko. Enostavno nisem želel, da tudi mene doleti kakšna podobna težava.
Moj prvi cilj v sezoni je izpolnjen in zelo sem zadovoljen. Pred prvenstvom sem si vzel nekaj premora in to se je izkazalo kot pravilno. Tudi za olimpijske igre.”

Jaroslav: “Takoj po startu sem potegnil, ker sem hotel raztegniti tekmovalce. Jasno mi je bilo, da če nas pride veliko na tehnične vzpone, ne bo lahko. Tako sem lahko vozil svoje linije in nekoliko kontroliral začetek dirke. Pozneje je bil na kratkih vzponih Nino premočan. Moral sem spustiti in voziti svoj tempo, ki je bil na srečo tudi Julienov. Na koncu so me v zadnjem krogu gledalci nosili na vzponih in sem se lahko odlepil od Juliena.
To je bilo moje najlepše svetovno prvenstvo in hvala vsem, ki so karkoli prispevali. Upam, da je srebrna medalja zadostna zahvala za vaše delo in navdušenje.

Julien: “V Novem Mestu je zame tretje mesto rezervirano. Jaroslav in Nino sta na kratkih vzponih premočna. Jaz nimam te absolutne moči, zato bi za višje mesto potreboval kak daljši vzpon. Tudi priprave niso bile optimalne, saj sem precej tekmoval in nisem bil dovolj svež po uri dirke. Olimpijske igre? Obljubljam revanšo. To bo še zanimivo!”

Osamljeni slovenski bojevnik

Naš predstavnik Boštjan Hribovšek se je hrabro boril s tekmeci in progo. Startni krog je s številko 105 zaključil na 92. mestu. Razmere na progi, ki jih večkrat izkusi na kamniški, so mu šle na roko. Znan kot potrpežljiv in natančen je dobro izkoristil razmere in položaj na progi ter si privozil solidno 93. mesto. Sicer dva kroga zaostanka, a to ni bil izlet in spoznavanje ampak resna dirka za spodobno uvrstitev. Glede na pomanjkanje izkušenj v tako močni mednarodni konkurenci je to sprejemljivo.

Boštjan: “V startnem krogu sem na spustu prehitel 12 sotekmovalcev. To mi je dalo polet in tega mesta nisem več izpustil iz rok. Kroge sem vozil konstantno, vse dokler me niso potegnili iz dirke. Čeprav mogoče rezultati ne kažejo, mislim, da spadamo sem. Ne manjka nam talenta in ne treningov, pozna pa se pomanjkanje izkušenj na svetovnem odru, težke dirke in seveda UCI točke. Z nastopom sem zadovoljen, saj sem v danih pogojih naredil največ, kar je bilo možno.”

Pod črto

Svetovno prvenstvo je tako zaključeno na najboljši možni način. Borba titanov je prinesla napetost in razburjenje in je najboljša popotnica za naslednji veliki dogodek – olimpijske igre v Riu. To je bila dobra in lepa reklama za naš šport, ki so jo seveda še poudarili navijači ob progi, ki so se zbrali v resnično velikem številu.

Preko celega svetovnega prvenstva se je od eliminatorja preko štafete in vseh krosov zbralo prek 57.600 gledalcev. To pa je številka, ki pritegne oglaševalce in bo naš šport obdržala na vrhu priljubljenosti kamor tudi spada po svoji atletski in atraktivni plati. In s tem spodbudila mlade, da bodo v tem športu tudi ostali saj ima svetlo prihodnost.

Vrstni redi

Fotgrafije Grega Stopar

Preberi še:
SP Nove Mesto: Pri mlajših članicah medalje na Švedsko in v Švico
SP Nove Mesto: Med damami mavrična majica na Dansko
SP Nove Mesto: Pri U23 prvak Novozelandec
SP Nove Mesto: Mladinci in mladinke že zaključili z nastopi
SP Nove Mesto: Na štafeti igrala marsejeza
SP Nove Mesto: Eliminator Lindi in Danielu

 

Specialized turbo
Freestyle Giant Human Fish Gravel Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam