1. septembra 2019

Najboljši letošnji nastop Tanje Žakelj prav na najpomembnejši dirki sezone, na svetovnem prvenstvu. Kaj je povedala po dirki?

Fantastičen dan za Tanjo Žakelj, ki je v v soboto popoldan po evropskem času dirki za svetovno prvenstvo v Mont-Sainte-Anne dosegla izvrstno 8. mesto. Uvrstitev na članski dirki je lep uspeh za majhno slovensko odpravo, s tem rezultatom pa je Tanja tudi praktično že dosegla mesto za Slovenijo na olimpijskih igrah v Tokiu!

Tanja Žakelj je le nekaj minut po prihodu v cilj povedala: “Res sem vesela, da mi je prav na svetovnem prvenstvu uspela najboljša dirka do sedaj v sezoni, čeprav je bilo tudi 8. mesto v Val di Sole super in mi je prav to dalo tisto zaupanje, da lahko pridem v prvo deseterico. Na svetovnem prvenstvu je vse skupaj še težje in je zato ta rezultat še toliko več vreden. V Mont-Sainte-Anne mi je proga res všeč, tukaj pa imam tudi že veliko izkušenj in sem jih danes unovčila. Klance sem vozila zelo kontrolirano, zato da sem imela kontrolo tudi na spustih in da je bilo napak čim manj, čeprav so bile. To se mi je obrestovalo in sem super zadovoljna.”

Dolgoletna reprezentantka Slovenije, sicer pa članica ekipe Unior/Devinci Factory Racing, je bila v svojih sanjskih sezonah uvrščena tudi že višje (po naslovih prvakinje med mladinkami in mlajšimi članicami nato med elito 4. v Hafjellu leta 2014 in 5. leto prej v Pietermaritzburgu), a vsak dober uspeh na svetovnem prvenstvu je dragocen, in to velja tudi za današnji rezultat. Odličen nastop potrjuje tudi pogled na analizo rezultatov, ki kaže, da je imela Tanja dober štart in je bila že na samem začetku tik za deseterico, nato pa je v vsakem izmed krogov malo napredovala – če ni prehitevala, pa se je vsaj približala tekmici pred njo. Po četrtek izmed šestih krogov se je prebila na osmo mesto in uspešno ubranila vse napade, še višja uvrstitev pa je bila danes vendarle preveč oddaljena.

“Štart je bil hiter, imela sem nekje srednje dobro pozicijo in vedela sem, da se lahko pripeti marsikaj. Ampak tiste glavne napake v takem skupinskem štartu so se na srečo dogajale za menoj in nisem preveč izgubila. Vseeno nisem bila čisto v ospredju, ampak ravno tam, da sem še lahko kontrolirala dirko oz. da sem lahko potem med dirko v klance dala tisto moč, jo ne izgubljala po nepotrebnem in do konca samo še napredovala,” je povedala Tanja.

Svojo nalogo je v Kanadi opravila z odliko in se upravičeno veseli novega uspeha; Tanja: “Ta trenutek sem vsekakor najbolj srečna, da mi je uspel tak super rezultat na svetovnem prvenstvu. Naslednji teden pa sledi še zaključek svetovnega pokala in upam, da to dobro pripravljenost izkoristim še naslednji teden.”

Že v ponedeljek bo zeleno-modro-beli dres reprezentance Slovenije zamenjala za modro-črnega klubskega in skupaj z ekipo dirkala na zaključku svetovnega pokala v Zahodni Virginiji v ZDA.


Besedilo, foto in video Grega Stopar

Preberi še
SP MSA: Tanja Žakelj odlično!

Sledite nam