19. marca 2017

Mimo je še en sejem, kjer si oči napasejo ljubitelji ročno izdelanih maloserijskih koles.

Če bi pisali v angleškem jeziku, bi bil lahko naslov v treh besedah, vsaka bi se začela s črko B – Beers, Beards & Bikes. V slovenskem ne bo zvenelo tako poetično – Pivo, Brade in Kolesa. To je NAHBS, severnoameriški šov ročno narejenih koles. Nekaj za sladokusce. Nekaj za posebneže in zagotovo za vse tiste, ki obožujejo klasiko, čiste linije in trud posameznikov s šablono in varilnim aparatom v roki. In z obilico domišljije ter kreativnosti!

Letošnji NAHBS

Med 10. in 12. marcem v Salt Lake Cityju, v zvezni državi Utah. Mnogo razstavljalcev in dvajset različnih kategorij. Od najboljšega gorskega kolesa, preko najlepšega tovornega kolesa, do najlepše narejenega okvirja v varilni tehniki TIG, pa vse do naboljšega kolesa po mnenju strokovne komisije in najlepšega kolesa po mnenju obiskovalcev.

Od titana do bambusa

Titan, jeklene cevi Columbus ali Reynolds, bambus in eloksirane komponente. Skoraj vedno brez vzmetenja, dan današnji predvsem v “bikepack” maniri, a skoraj vedno z ležaji Chris King in sedežem Brooks. Ali pa komponente Paul z modernim pridihom obročnikov Enve.

Klasika? Brezčasna klasika ali prestiž? Vse skupaj.
A če gradiš kolo od samega začetka, ga želiš na koncu narediti najbolje kot lahko. In kaj sledi? Najlepši zgoraj našteti nakit. In barve! Da, pomembne so tudi barve, razen, če ne želiš pustiti surovega ali poliranega titana. Ali morda rahlo vijoličnega odtenka in sledov varjenja na “kolumbusovih” ceveh.

{gallery}2017/170317_2_nahbs{/gallery}

Kje se skriva tisti “retro” naboj?

Recimo pri nagradi za najlepše kolo z opremo Campagnolo! Morda pri najlepše sestavljenemu okvirju z “mufnami” ali morda pri najlepši tematiki celotnega kolesa? To in še več. Mnogo nagrad, a vsak trud se poplača že s tem, da lahko na takšnem sejmu razstaviš svojo umetnino .

Priznani rokodelci in veliki igralci

Black Sheep, Moonmen, Calfee, Funk Cycles, Moots, Shamrock, Squid, Sycip Designs, Vlad Cycles, … in še in še. Seveda ne gre brez “komerciale”: Thomson, Sram, Selle SMP, Schwalbe, Magura, FSA, Brooks …

{gallery}2017/170317_3_nahbs{/gallery}

Druženje

Zmotno je prepričanje, da je NAHBS del hipsterske kulture. Če že pomislite na brado, seveda! Ne, ne to so bradači v karirastih srajicah, ki pijejo pivo in imajo roke umazane od dela, prste rahlo ožgane od varjenja, nohte pa črne od brušenja. To ni hipsteraj, je kolesarska subkultura tistih, ki jim ni všeč velikoserijska proizvodnja in modne smernice velikanov!

In lahko le pripomnimo, da so se mnogi standardi, ki so se kasneje uveljavili v kolesarski industriji, pred tem predstavili prav na takšnih sejmih – od 650b, tolstežev, 29+ in še česa.

Več o sejmu si lahko prebereš na nahbs.com

Fotografije organizator

Sledite nam