Tim Jež, Kamplc
25. maja 2021

Po otvoritveni dirki serije SloEnduro v sezoni 2021 in državnem prvenstvu v Ajdovščini z zmagovalcem Peršakom in delegatom Štrancarjem. Kaj pa ti misliš o tem?

Zaradi izenačevanja možnosti med domačini, tistimi od blizu, ki lahko pridejo kak dan prej “malo potrenirat” in tistimi, ki te možnosti nimajo, je SloEnduro vse letošnje dirke “prve lige” v dogovoru s prireditelji načrtoval kot enodnevne. V petek zvečer objavimo traso, v soboto jo označimo, a je trening prepovedan, možen je le ogled peš. V nedeljo pa dopoldan najprej vsi udeleženci opravijo en krog po celotni trasi za trening, sledi še krog z merjenjem časa na vseh hitrostnih preizkušnjah.

Odzivi na prvi dirki seveda niso bili povsem enotni, a se nam zdi, da je bilo na koncu že bolje kot po sobotnem peš ogledu hitrostnih preizkušenj.

Zmagovalec Vid Peršak

Z Vidom smo po dirki poklepetali na splošno, ne le o formatu.

Vid, kako je šlo danes in kako ti je všeč novi format enodnevnih dirk SloEnduro?

Vid: Današnja dirka je šla brez večjih težav. Sem kar zadovoljen s svojo vožnjo. Morda le v drugi etapi manj, ko se mi je v rotor zavore ujel trak, tako da sem bil zadnjo četrtino brez zadnje zavore, ostalo je bilo pa kar tekoče.

Enodnevni format se mi zdi kar dober. Vse poteka v enem dnevu, ne rabiš kaj preveč komplicirati. Pripraviš si bajk, v enem dnevu narediš vse. Mislim, da je pravično tudi za vse ostale, nihče nima neke prednosti, zato mislim, da je format kar dober.

Je bil po zahtevnosti to dober trening za tvoje dirkanje na najvišji ravni?

Definitivno je vsaka dirka najboljši trening, tako da je bila kar dobra priprava pred velikimi dirkami. Zdaj počasi stopnjujemo formo in upamo, da bom nekje do junija v najboljši formi.

Vid bo konec tedna nastopil na dirki regionalne italijanske serije Triveneto Enduro MTB v Avianu. Mednarodno sezono pa začenja med 11. in 13. junijem v Vallnordu v Andori na dirki serije Megavalanche. Svetovna serija EWS pa se začne 23. junija v Val di Fassi v Trentinu, 25. in 26. bo tam še druga dirka.

Delegat in legenda Primož Štrancar

Primož Štrancar, ki je bil poleg od zamisli do uvedbe novega formata, na dirki pa je bil tudi delegat SloEndura, se je takole razpisal na svojem facebook profilu:

Organizator se je res potrudil s pripravo prog, tako kot je bilo obljubljeno, so bile proge označene izven obstoječih prog, samo z izvozi in tudi z kar nekaj popolnoma novimi odseki. S tem so bili zagotovljeni enakovredni pogoji za vse tekmovalke in tekmovalce.

Sobotni peš ogled proge je dvignil kar nekaj prahu, čeprav je bilo vse razmočeno 🙂 … Na koncu so se stvari pomirile in uredile tako, kot je bilo potrebno.

“Track walk” je tudi element gorskega kolesarstva, ki ga morajo tekmovalci osvojiti. Peš ogled ni isto kot vožnja s kolesom, kakšna situacija na progi je videti dosti težje, kot je potem na kolesu … Stvar učenja in napredka. Izbira linij, ki jih s kolesa ne vidiš … ogromno stvari …

Dirka je potekala v zelo težkih razmerah, hitro smo odreagirali glede skrajšanja dveh hitrostnih preizkušenj, ko smo ugotovili, da se bodo razmere še poslabšale. Jaz osebno pravim, da se v takih pogojih rojevajo pravi tekmovalci, ki se borijo, da pridejo čim prej do cilja … Tukaj se pokaže karakter, ni predaje …

Dirka je bila varna, zabeležili smo nekaj padcev (zdrsi ne štejejo, ker je non stop drselo), zabeležili smo dve manjši poškodbi. Zavitost hitrostnih preizkušenj je poskrbela za pravilno zmanjšanje hitrosti (roko na srce, blato je imelo isto funkcijo, žal).

Odzivi po dirki so bili fantastični … Tudi danes sem prejel nekaj klicev, ki so bili zelo pozitivno naravnani. HVALA 😃

Zahvalil bi se vsakemu posebej in vsem skupaj, da ste/smo se držali pravila prepovedi treninga s kolesom na zaprtih hitrostnih preizkušnjah v petek in soboto.

To je pravi spirit, to je fairplay … Užitek je dirkati v taki atmosferi!

Da zaključimo tako, kot je Primož v svoji objavi: komentarji zaželeni! Da ne bomo samo citirali tistih, ki so ZA. SloEnduro stoji za novim formatom, a če ne bo dobro sprejet, ga seveda ne bomo vsiljevali. Kot je v gorskem kolesarstvu prav, je SloEnduro serija “rajderjev za rajderje”.

Komentirajte v objavi na facebooku ali na email racing@sloenduro.com.

Na naslovni fotografiji je Tim Jež, foto Klavdij Blažko

Preberi še

Kamplc Enduro: Iz tekočega v lepljivo, a vseeno odlično

Sledite nam