SP Glasgow, Monika Hrastnik
5. avgusta 2023

V Škotskem višavju boj za odličja potekal brez Berginca in Cimpermana, Monika zaradi včerajšnjega padca zadržano.

Letošnje svetovno prvenstvo žal brez slovenskih predstavnikov v moški kategoriji, saj Luka Berginc in Jan Cimperman nista dočakala finalne vožnje. Oba sta namreč padla na zadnjem treningu. Berginc je po vsej verjetnosti utrpel pretres možganov, Cimperman pa si je poškodoval nogo. Obema želimo čim prejšnje okrevanje. Zaradi včerajšnjega padca tudi Monika Hrastnik ni bila 100-odstotna.

Muhasto škotsko vreme, a vseeno dirka, vredna svetovnega prvenstva. Prizorišče, ki nikdar ne razočara, prizorišče, ki kljub slabemu vremenu vedno privabi množico gledalcev. Fort William je danes po vsej verjetnosti gostil zadnjo veliko dirko, saj se že dlje časa naglas govori o tem, da na Škotskem ne bodo več gostili dirk svetovnega pokala oziroma svetovne gorskokolesarske serije.

Ženske: Avstrijka upravičila sloves prve favoritke

Letošnjo konstantnost in dominanco je Valentina Höll prenesla tudi na Škotsko. Branilka naslova je bila najhitrejša že v včerajšnjih kvalifikacijah, danes pa je na mokri progi, predvsem pa v spodnjem delu naredila dovolj razlike, da se je veselila drugega zaporednega naslova najboljše na svetu. Bila je edina, ki se je spustila pod magično mejo petih minut (4:58,242) ter za 2 sekundi in dve stotinki prehitela svetovno prvakinjo iz leta 2020, Švicarko Camille Balanche. Bron je osvojila petkratna zmagovalka dirk v svetovnem pokalu, Francozinja Marine Cabirou, ki se je na tekmovališča vrnila po hudi poškodbi hrbta.

Na četrto, peto in šesto mesto so se uvrstile Britanke Louise Ferguson, Phoebe Gale in Tahnee Seagrave. Slednja je v kvalifikacijah grdo padla in si poškodovala roko, kljub temu dosegla drugi čas in danes zagotovo ni bila 100-odstotno pripravljena. Šestkratna svetovna prvakinja in nosilka 40 zmag svetovnega pokala Britanka Rachel Atherton je po četrtkovem padcu in poškodbi ramena osvojila sedmo mesto.

Podobno smolo je imela na včerajšnjem treningu Monika Hrastnik, ki je ob padcu dobila kar nekaj udarcev v rebra, bok in roko, a kljub vsemu odpeljala današnji finale. Trikratna evropska prvakinja in bronasta s SP 2020 je na koncu osvojila 11. mesto (+14,830).

Moški: Finale so krojili dež, padci in prazne pnevmatike

Greg Minnaar in Finn Iles sta le dva izmed pretendentov za najvišja mesta, ki sta imela smolo s pnevmatikami. Thibaut Daprela, Jordan Williams in Bernard Kerr so dodobra “krstili” škotsko kamenje, a vseeno prišli do cilja, najhitrejših 20 tekmovalcev z včerajšnjih kvalifikacij pa je imelo mnogo slabše razmere na progi, saj dež nikakor ni pojenjal. Najdlje je v vročem sedežu zdržal Španec Angel Suarez, a se je moral na koncu zadovoljiti s sedmim mestom. Petkratni svetovni prvak in branilec naslova Francoz Loic Bruni je bil kos psihičnim pritiskom, a ni bil kos težki in na koncu kar počasni progi. Enako tudi Avstralec Troy Brosnan in Francoz Lois Vergier. Bruni je bil na koncu četrti, Brosnan peti, Vergier pa šesti.

Novi svetovni prvak je postal Britanec Charlie Hatton, ki je progo prevozil v 4 minutah, 26 sekundah in 747 tisočinkah. 0,599 sekunde je zaostal Avstrijec Andreas Kolb, z zaostankom 1,229 sekunde pa je bron osvojil še en Britanec Laurie Greenland. Tako je šla dvojna zmaga v roke družini Atherton in njihovi ekipi Continental Atherton, katere člana sta Kolb in Hatton. Laurie Greenland pa je s svojo vožnjo dokazal, da je taktično dozorel in ni več zaletav mladenič.

Vsi vrstni redi

SP Glasgow: Sobotno dogajanje v videih

Vrhunci dirke mladink

Finalna vožnja novega mladinskega svetovnega prvaka

SP Glasgow: Fort William iz zakulisja

Wyn TV

Wyn Masters po mladinskem finalu med boksi poklepeta z vražjimi Novozelandkami, ki pišejo zgodovino, pa z mladim Henrijem, ki je Nemčiji prinesel prvi naslov svetovnega prvaka v spustu. Veliko zaslug pri tem ima legendarni Fabien Barel … Svoje povesta tudi mama Rachel in “lidlova” Tahnee.

Hart s prototipom

Danny Hart v Fort Williamu tekmuje z novo različico spustaške zverine Cube:

Zanimivost

Greg Minnaar je bil danes edini tekmovalec, ki je progo v Fort Williamu prevozil že na prvi izvedbi leta 2002, in eden izmed redkih tekmovalcev, ki so bili na startu svetovnega prvenstva, ki je bilo na tem prizorišču leta 2007.

Zabavno škotsko vreme

cyclingworldchamps.com

Naslovna fotografija Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

SP Glasgow: Kvalifikacije spusta za člane in finalni mladinski preizkušnji

Sledite nam