25. novembra 2009

Obrnili smo se na može, ki upravljajo s štirimi slovenskimi kolesarskimi parki, in jih povprašali po številkah obiska, ki so jih zabeležili v minuli sezoni. Neuradna lestvica po obisku: 1. Kranjska Gora, 2. Mariborsko Pohorje, 3. Javornik, 4. Kanin.

Obrnili smo se na može, ki upravljajo s štirimi slovenskimi kolesarskimi parki, in jih povprašali po številkah obiska, ki so jih zabeležili v minuli sezoni. Neuradna lestvica po obisku: 1. Kranjska Gora, 2. Mariborsko Pohorje, 3. Javornik, 4. Kanin.


Poročila od vzhoda proti zahodu:

Bike park Pohorje (powered by GT)
Pohorska vzpenjača in sedežnice so v minuli kolesarski sezoni privabili naslednje število mtb gostov, kot navaja Matej Obu iz ŠC Pohorje:
27 kolesarjev je imelo sezonske ali poletne vozovnice, večdnevnih vozovnic se je nabralo za skupaj 94 dni, dnevnih je bilo 562, popoldanskih ali po 13. uri pa še 414. Potem je tu še 174 enkratnih prevozov potnika in kolesa na Pohorje, še 26 pa samo prevozov kolesa (ko je imel potnik zase že karto).
Po formuli iz Kranjske Gore (glej spodaj) bi temu rekli, da so imeli Mariborčani nekje blizu 1800 dnevnih mtb obiskovalcev.
Kolesa za park so izposodili 67-krat, o morebitnih poškodbah in reševanjih pa ne poročajo.

Mountainbikepark Javornik, Lome/Črni Vrh nad Idrijo
Sebastjan Stres nam je natresel naslednje podatke:
Park je obratoval 40 dni (ob sobotah in nedeljah, našel se je le en prazničen dan).
Povprečno so imeli od 25 do 30 obiskovalcev dnevo, največji dnevni obisk pa je bil več kot 100 kolesarjev. Tako si upamo oceniti, da so imeli v sezoni nekaj čez 1000 obiskovalcev.
Tudi pri poškodbah so jo dobro odnesli. Edini prevoz s helikopterjem se je srečno iztekel, šlo je le za močan udarec v hrbet (kajneda, Mare P.), reševalnemu vozilu pa ni bilo treba v Lome.

Fun bike park Kranjska Gora
V približno 110 dneh obratovanja so imeli 4100 dnevnih gostov, pravi Gorazd Stražišar. Do te številke pri RTC Žičnice Kranjska Gora pridejo tako, da številu prodanih dnevnih in poldnevnih vozovnic prištejejo še ustrezno število dni za večdnevne, za imetnike sezonskih vozovnic pa računajo, da so park obiskali dvajsetkrat.
Zabeležili so en reševalni helikopterski prevoz ter dva z reševalnim vozilom, drugi (lažji) ranjenci so se znašli sami.

MTB park Kanin, Bovec
Aleš Šuligoj iz ATC Kanin sporoča, da so gorskim kolesarjem prodali natanko 326 vozovnic. Največ je bilo vozovnic, ki veljajo od 11. ure dalje (186), sledijo enkratne do postaje B (101) in naposled celodnevne vozovnice (39).
V poletni sezoni so zbrali 72 obratovalnih dni (brez tistih ob koncu smučarske sezone v marcu, aprilu in maju, ko se je že dalo voziti v bajkparku).
Reševalnih akcij niso zabeležili.

Sledite nam