SP eliminator, Jakob Klemenčič
2. oktobra 2022

V Barceloni so podelili majice svetovnih prvakov v krosu na izpadanje. Edini slovenski predstavnik Jakob Klemenčič po odličnih kvalifikacijah zaključil v izločilnih bojih.

V Španiji se je odvil še zadnji vrhunec letošnje sezone v gorskem kolesarstvusvetovno prvenstvo v krosu na izpadanje (eliminator). Zanimiva, popolnoma asfaltna proga na kratkem krogu v parku Montjuïc je postregla z odličnimi predstavami, saj so tekmovalci in tekmovalke pokazali izredno izenačene, predvsem pa hitre vožnje na robu padcev. In ravno padec je aktualnega evropskega prvaka Jakoba Klemenčiča oddaljil od še ene vrhunske uvrstitve v tej disciplini.

Kvalifikacije

Jakob Klemenčič je kvalifikacije zaključil na 17. mestu in gladko prišel med 32 najboljših. Njegov zaostanek za zmagovalcem kvalifikacijske vožnje in branilcem naslova svetovnega prvaka Nemcem Simonom Gegenheimerjem je bil le sekundo in pol.

Osmina finala

Klemenčič je startal v skupini z Gegenheimerjem, Francozom Hugom Boulangerjem in Švedom Antonom Olstamom. Takoj po startu je bil v prvem zavoju zanj usoden stik s tekmecem in Klemenčič je padel ter tako predčasno zaključil svetovno prvenstvo.

Za majice svetovnega prvaka so se v finalu pomerili:

Moški

Čeprav je bil prvi pretendent za zmago Gegenheimer, je skozi celoten dan hitrejše čase nizal Francoz Titouan Perrin Ganier. V finalu sta nastopila še Portoričan Ricky Morales in Avstrijec Theo Hauser. S starta je najhitreje potegnil Francoz, bil prvi na spustu prek stopnic in tako do lesenih ovir pripeljal kot vodilni. Gegenheimer se mu je v začetku drugega kroga nekoliko približal, a tekmeca sta vozila skoraj enake linije in prostora za prehitevanje ni bilo. Tako je po dveh krogih v cilj prvi prišel Titouan Perrin Ganier (1:19,35) in za 0,78 sekunde prehitel Nemca. Bron je s tremi sekundami zaostanka osvojil Morales. To je je že peti naslov svetovnega prvaka za Francoza, potem ko je le lani naslov prepustil danes srebrnemu Nemcu Simonu Gegenheimerju.

Ženske

Branilka naslova, Italijanka Gaia Formena, na začetku izločilnih bojev ni bila najbolj suverena. Potem pa je v polfinalu postavila najhitrejši dan dneva in napovedala ogorčen boj za naslov svetovne prvakinje. V finalu so nastopile Francozinji Coline Clauzure in Noemie Garnier, Švedinja Ella Holmegrad in Formena. Takoj po startu je potegnila Italijanka in prednost pred tekmicami postopoma povečevala ter se v cilju s časom 1:25,89 veselila tretjega zaporednega naslova svetovne prvakinje. Srebro je z zaostankom dveh sekund pripadlo Francozinji Clauzure, bron je osvojila Holmegrad.

Posnetek dirke

Četrtfinalni, polfinalni in finalni obračuni. Žal brez Jakoba Klemenčiča.

Vrstni redi na my.raceresult.com.

Naslovna fotografija uradni facebook profil Kolesarske zveze Slovenije

Preberi še

Evropski prvak v eliminatorju Jakob Klemenčič tudi državni prvak
EP Anadia: Klemenčičevo zmagoslavje v videu

Sledite nam