jakob klemenčič, nastja ahačič
25. julija 2022

V Kranju so v nedeljo v okvirju VN Kranja v cestnem kolesarstvu izvedli tudi ulično dirko za naslove v krosu na izpadanje – eliminatorju. Med ženskami naslov mladi Nastji Ahačič.

Državnih prvakov v disciplini eliminator (XCE) nismo dobili že nekaj let*, zdaj pa imamo evropskega članskega prvaka v tej disciplini Jakoba Klemenčiča, pa še zamisel za izvedbo med spremljevalnimi prireditvami najstarejše slovenske kolesarske dirke se je pojavila.

V članski kategoriji je v velikem finalu v mestni vročini Klemenčič v dresu evropskega prvaka pokazal, da mu naslov ni bil podarjen. Za njegovim hrbtom je njegov klubski kolega iz MBK Črni Vrh Marcel Gladek osvojil srebrno kolajno, Tilen Jagodič (Calcit bike team) pa bronasto. Brez kolajne je ostal mladinec Žan Pahor (Energijateam.com), saj so mladinci nastopali skupaj s člani.

jakob klemenčič
Jakob Klemenčič na čelu

V kvalifikacijah na 600 m dolgem krogu z ovirami iz bal sena in avtomobilskih pnevmatik je bil sicer najhitrejši Gladek, a le s stotinko sekunde prednosti pred Klemenčičem.

Pri ženskah je v združeni kategoriji nastopilo šest kolesark, v finalu je bila najhitrejša 15-letna Nastja Ahačič (Energijateam.com) pred Evo Terpin (MBK Črni Vrh) in Marušo Šerkezi (Rajd Ljubljana).

V kategoriji do 17 let je državni prvak postal Gašper Štajnar (Calcit bike team), do 15 let pa Ožbe Rupnik (MBK Črni Vrh). Nastopilo je 38 kolesark in kolesarjev.

Vrstni redi

Prvaka sta povedala

Jakob Klemenčič: “Majica državnega prvaka je ena izmed želja vsakega kolesarja. Na začetku sem bil kar malo živčen, saj se spodobi, da pokažem, da sem vreden majice evropskega prvaka, poleg tega je bilo na štartu kar nekaj hitrih fantov. Bila je borba do zadnjega metra vse od finala in na koncu mi je uspelo. Bil sem malenkost močnejši od drugih, proga je bila kratka, ampak zanimiva in hitra, zato je bilo treba biti pozoren, saj bi se pri padcu lahko kar poškodoval.”

Nastja Ahačič: “Naslova sem zelo vesela. Tekma je bila naporna, nastopile so zelo dobre tekmovalke, zato se uspeha še ne zavedam. Na trasi je bilo veliko tehničnih delov in ovinkov, zato je bilo ves čas potrebno gledati, da si na dobri poziciji. Nisem si pa mislila, da bom prehitela precej starejše tekmovalke.”

*Prvič po letu 2014?

Prvenstvo je izvedla Kolesarska zveza Slovenija v sodelovanju s KK Kranj, prirediteljem VN Kranja. Žal od “sinergij” izvedbe dirke skupaj z uveljavljeno cestno dirko ni bilo dosti koristi za tiste na debelejših gumah, saj je bila proga za eliminator na drugi lokaciji, dirki pa sta potekali sočasno. Le za razglasitev so najboljši v eliminatorju dobili oder na očeh širše javnosti.

Ampak hej, imamo državne prvake v še eni disciplini. Sploh kdo ve, kdaj smo nazadnje imeli prvake v eliminatorju? Po naših podatkih leta 2014 v Kamniku: Halzerju 4. kamniški eliminator in naslov

Na naslovni fotografiji Jakob Klemenčič in Nastja Ahačič.
Fotografije prijavim.se. Fotogalerija na sloxcup.com

Preberi še

EP Anadia: Klemenčič evropski prvak v eliminatorju!

Sledite nam