31. marca 2016

Dobra novica iz Posočja. Maraton v okviru Soča outdoor festivala 14. maja na novi trasi na Kobariškem.

Dobra novica iz Posočja. V okviru Soča outdoor festivala bodo znova priredili lani odpovedani Soča MTB maraton. Tretja izvedba maratona bo 14. maja na novi trasi na Kobariškem, sporočajo prireditelji iz Zavoda Tovarna trajnostnega turizma Good Place.

Festival je z različnimi dogodki raztegnjen čez vikende v maju (Soča river knight, orinetacija), juniju (Soča enduro) in juliju (trail run, hitrostni preleti jadralnih padalcev). Na soboto 14. je MTB maraton lahko tudi lepa napoved za evropsko singlespeed prvenstvo teden dni pozneje. Hkrati žal povozi prvi rekreativni Bajka fest v Novem mestu.

Izhodišče maratona bo v kobariškem kampu Koren. Dolg bo 43,8 km z višinsko razliko 1400 m. Iz Kobarida trasa vodi čez Sedlo, Stol, Trnovo in Magozd nazaj v kamp Koren.

Dva odstavka iz besedila prirediteljev ob objavi:

“Organizatorji se zavedamo, da je organizacija prireditev v naravnem okolju predvsem velika odgovornost, ki je nikoli nismo jemali zlahka. Zato tudi pri novem maratonu naša vizija ostaja predvsem organizirati dogodek, ki bo na odgovoren način udeležencem približal lepote doline Soče, jih popeljal po urejenih in varovanih poteh, jih ozavestil o odgovornem odnosu do narave in okolja ter jih navdušil in povabil na ponovni obisk. Tekmovanje nam je v trenutnih razmerah uspelo vrniti v program po spremenjeni trasi, zato razpis in prijave odpiramo šele sedaj. Nova trasa na Kobariškem bo kolesarjem ponudila primerljivo kolesarsko izkušnjo s tisto iz let 2013 in 2014 na Tolminskem s pomembno razliko: še več makadamske podlage in spusti primernejšimi za širši krog kolesarjev.

Kot smo napovedali oziroma obljubili že ob lanskoletni odpovedi prvorojenca Soča Outdoor festivala, ko nam jo je sprememba v zakonodaji resnično in nepričakovano zagodla in se je na kocko postavil velik del kolesarskega turizma, ki se je v preteklih letih spodbudno razvil, zgodba Soča MTB Maratona živi dalje. Že takrat je namreč zaživela v posebni obliki podpornega dogodka kolesarske transverzale ponosa »Za legalizacijo MTB«, ki so se je udeležili številni kolesarji in s tem podprli naša prizadevanja na tem področju. Jasno so pokazali, da smo vsi skupaj ponosni na svojo družbeno aktivnost, hkrati pa izpostavili pomen nastale problematike v Sloveniji. Festival in z njim maraton živita dalje, saj sta v prvi vrsti promocijski zgodbi in tudi odlična turistična produkta, ki promovirata dolino Soče kot gorskokolesarsko destinacijo ter predstavljata predvsem njeno razvojno orodje.”

Tistega z “več makadama” ne razumemo čisto – to pomeni manj asfalta ali manj enoslednic? 🙂

Razpis najdeš na soca-outdoor.com. Prijave so odprte!

2. julija v Tolminu prirejajo tudi Mini Soča MTB za otroke do 12. leta. Več

Sledite nam