16. septembra 2013

V sklopu vikend festivala Soča Outdoor se je kot otvoritvena dirka odvijalo prvo neuradno državno prvenstvo z enoprestavniki oziroma singlespeedi. Malo tekmovalcev, veliko zabave ter zmaga Kevina Berginca.


O prvem Soča Outdoor Festivalu gotovo še kaj napišemo. Prireditelji očitno zbirajo moči po napornem vikendu. O maratonu slišimo le najboljše. Med kolesarkami je bila najhitrejša Danijela Svetlik, pri kolesarjih pa Peter Vesel (Uni team Cult) pred Tomažem Volčičem in Blažem Uršičem (oba KK Pantal).
Tokrat pa o petkovi singlespeed dirki, v kateri je imel mtb.si svojega predstavnika Uroša. Uroš poroča:

Tolmin in prvi Soča Outdoor Festival s sobotnima maratonom ter eliminatorjem je v petek odprl svoja vrata. Navdušenci nad zunanjimi športi so uradni del poleg glasbenega dogajanja pospremili z dirko z enoprestavniki. Kratka in zabavna proga sobotnega eliminatorja je v petih krogih in dobrih desetih minutah dirkanja z dvema ”pit stopoma” oziroma postankoma pri šanku poskrbela za smeh, pivo, nekaj kolesarskih spretnosti ter predvsem za druženje. Enajst tekmovalcev na štartu, od tega pet tapravih singlspidarjev in šest mladcev, se je pomerilo na progi eliminatorja. Tisti, ki so imeli kolesa s prestavami, jim je organizator po izbranem prestavnem razmerju zalepil menjalne ročice.

Dirka je bila začinjena z nenavadnim štartom, kar je pri dirkah z enoprestavniki bolj pravilo kot izjema. Tek do koles, še prej so z njih odstranili prednje obročnike, nato pa po desetih metrih ravnine prvi, strm klanec, kratek spust, ravnina s pump progo, dva kratka vzpona in spust na asfaltno podlago, skok čez oviro iz avtomobilskih gum ter ”table” na koncu kroga. Po prvem krogu je bil obvezen postanek pri ”šanku”, kjer je čakalo pivo, za mladce pa je bila na voljo pol litrska plastenka vode. Pitje piva je bilo za nekatere tekmovalce celo težja naloga kot celoten, tehnično ravno toliko zahteven krog, da je prestavnem razmerju 32×20 povzročal nekoliko težav (beri: po ravnini prepočasi, na strm klanec pa komaj). Pred začetkom zadnjega kroga je bilo potrebno še enkrat zvrniti kozarček, tokrat manjšo tridecilitrsko dozo, in nato pogumno v zadnji krog dirke, ki se je odvijala pod reflektorji.

Zmagal je Kevin Berginc, ki je za seboj pustil udeleženca nedavnega singlespeed svetovnega prvenstva v Italiji Danija Kovačiča in dečka za vse pri reviji Bicikel Uroša Šviglja. Zanimiva dirka, za katero udeleženci upajo,da se bo večkrat ponovila, je bila tudi povod za zbiranje kandidatov ter oblikovanje reprezentance za singlespeed evropsko prvenstvo, ki bo konec aprila 2014 na Irskem.

www.soca-outdoor.com
Vrstni redi Soča MTB maratona

Na uvodni fotografiji bojda najtežji del singlespeed dirke. Vse foto Uršula Kordiš.

Sledite nam