Snowshoe, Žak Gomilšček
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
15. septembra 2021

Podaljšan spustaški spored v ameriškem smučarskem in kolesarskem središču Snowshoe bo prvega izmed vrhuncev doživel danes, ko bo na vrsti predzadnja letošnja preizkušnja spusta za svetovni pokal. V finalu le Monika Hrastnik.

Peta dirka letošnjega svetovnega pokala je uvertura v zadnji letošnji dirkaški vikend, hkrati pa velja za nadomestek odpadle dirke v škotskem Fort Williamu. Kot vse kaže, bo današnja preizkušnja, vsaj sodeč po kvalifikacijskih časih, zelo zanimiva in napeta do nastopa zadnjega tekmovalca.

Moški: Nekdanji mladinski svetovni prvak sestavil popolne kvalifikacije

Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) je s fantastičnim spodnjim delom dobil kvalifikacije. S časom 3:14,468 je bil za 0,725 sekunde hitrejši od Francoza Benoita Coulagesa (Dorval AM Commencal) in za 0,738 sekunde od člana ekipe Santa Cruz Syndicate Američana Luca Shawa.

Žak Gomilšček (Unior – Sinter) je s časom 3:30,877 osvojil 64. mesto.

Žak po kvalifikacijah: “Na treningih sem res dobro fural in užival, danes pa sem v kvalifikacijah naredil enostavno preveč velikih napak, zaradi katerih nato sploh nisem mogel skočiti vseh skokov … Na srečo imam še možnost, da to popravim na naslednji dirki.”

Ženske: Francozinja v Snowshoe na krilih mavrične majice

Myriam Nicole (Commencal / Muc Off By Riding Addiction) je zopet dokazala, da je letos v šampionski formi. Le na prvem vmesnem času je zabeležila drugi rezultat, na ostalih treh in v cilju pa je bila prepričljivo prva in s časom 3:38,535 za 7,532 sekunde prehitela Švicarko Camille Balanche (Dorval Am Commencal). Tretje mesto je z zaostankom 8, 003 sekunde osvojila Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team).

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je bila deveta (+21,725).

Mladinci: Svetovni prvak 2020 proti svetovnemu prvaku 2021

Lanski svetovni prvak, Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob) se je po letošnji turbolentni sezoni z vzponi in padci zopet pripeljal pod vrh kvalifikacij in zaostal le za svetovnim prvakom. Kanadčan Jackson Goldstone je bil 3,180 sekunde hitrejši, zmagovalni čas pa je znašal 3:22,614. Tretje mesto je pripadlo Britancu Ethanu Craiku (GT Factory Racing), ki je zaostal 4,246 sekunde. Današnji finale bo zagotovo razburljiv, saj deloma položne proge naj ne bi najbolj ustrezale včeraj najhitrejšemu. V finalu bo lahko nevaren tudi Španec Pau Busquets Menoyo (Commencal 21), ki je na treningu grdo padel in danes kvalifikacij ni končal, a bo vseeno nastopil, saj spada v kvoto zaščitenih tekmovalcev.

Mladinke: Snowshoe si je podredila Bolgarka

Izabela Jankova je v tej sezoni najprepričljivejša. Po dveh kronah – evropski in svetovni – je blizu željenega cilja osvojiti še naslov najboljše v seštevku svetovnega pokala. V razvrstitveni vožnji je s časom 4:08,193 za 6,667 sekunde prehitela Belgijko Siel van der Velden (Commencal Nobl) ter bila za 11,141 sekunde hitrejša od Britanke Phoebe Gale (Canyon Collective FMD). Jankova bo tako na današnji dirki lovila zmago v skupnem seštevku in skoraj zagotovo tudi pogodbo s kakšno izmed večjih ekip!

Vrstni redi na uci.org.

Ogled finala pete letošnje dirke elitne ženske in moške kategorije danes v živo na Red Bull TV.

Žak ujet med drevesoma. Foto Sebastian Sternemann @sebastiansternemann

Preberi še

Snowshoe: Wyn TV in Mickovo tekmovalno slovo

Pumpaj Slo Velenje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam