Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
7. avgusta 2016

V Quebecu na zadnji dirki pred OI zmagi Absalona in Pendrelove, Tanja Žakelj odlična sedma.

Ena izmed lepših in tehnično zahtevnejših prog je postregla z razburljivimi obračuni, kljub temu, da je dirko svetovnega pokala zaradi olimpijskih iger izpustilo kar nekaj najboljših.

Na peti dirki v olimijskem krosu v kanadskem Quebecu sta zamagi slavila Catherine Pendrel in Julien Absalon, Tanja Žakelj pa je bila odlična sedma in kot je bilo videti lepo stopnjuje formo pred letošnjo najpomembnejšo dirko.


Evropski prvak v cilj po rekordno zmago v svetovnem pokalu!

Moški

Kljub temu, da sta dirko izpustila tako Nino Schurter kot Jaroslav Kulhavy, je bila ena najbolj izenačenih moških dirk v zadnjem času. Pet krogov so si mišice kazali Julien Absalon (BMC), Victor Koretzky, Jordan Sarrou (oba BH – SR – Suntour – Kmc), Matthias Stirnemann (Moebel Maerki) in Mathias Fluckinger (STÖCKLI Pro Team). Skoraj vsi so se izmenjevali v vodstvu ter narekovali tempo, prednost vodilnega pred ostalimi pa nikdar ni bila višja kot 14 sekund. Nato je v petem krogu Absalon, ki bo čez devet dni praznoval 36 let, napadel in vodstvo zadržal do konca. Na cilju je bil 44 sekund pred mladim Koretzkyem, na tretje mesto pa je po srditem boju prišel Fluckinger.

Julien Absalon je tako zabeležil že rekordno 32. zmago v svetovnem pokalu in je naredil tudi velik korak k osvojitvi sedmega naslova zmagovalca svetovnega pokala. Na zadnji dirki v Andori mu za zmago zadostuje že deseto mesto, saj ima s 1060 točkami že 160 točk prednosti pred danes manjkajočim Schurterjem, ki se tako kot Kulhavy na olimpijski nastop pripravlja kar na cestnem kolesu.


Vedno nevarna na domačih tleh. To je dokazala tudi danes. 

Dekleta

Od starta in do cilja na prvem mestu. Kanadčanka Catherine Pendrel (Luna Pro Team) je na domačih tleh suvereno opravila s tekmicami. Najbližje ji je v drugem delu dirke prišla veteranka, ki letošnjo sezono stremi k olimpijski kolajni, Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Multivan Merida), ki je zaostala za 43 sekund. V prvem delu dirke je bila zelo blizu tudi vodilna v svetovnem pokalu Annika Langvad (Specialized Racing), ki pa je iz kroga v krog popuščala in delala napake, saj ji tekoča vožnja nikakor ni uspevala, v boju za najnižjo stopničko je bila tudi Katerina Nash, a je v hitrem tempu kaj hitro izgubila ritem, se v četrtem krogu še zapletla na enem izmed skalnih odsekov in izgubljala dragocene sekunde. Vse to je s pridom izkoristila borbena Emily Batty (Trek Factory Racing), ki je počasi a v enakomernem ritmu najprej z boja izločila Nashevo, nato pa v zadnjem krogu še Langvadovo. Na cilj je pripeljala z minuto in 38 sekundami zaostanka za zmagovalko.

Dirka je minila brez treh tekmovalk,ki so po navadi krojile sam vrh, zmagovalke zadnje dirke Švedinje Jenny Rissveds (Scott – ODLO), vedno odlične a bolj kot ne cestne kolesarke Francozinje Pauline Ferrand Prevot (RaboLiv) in Švicarke Jolande Neff. Slednji dve sta danes nastopili na ženski cestni dirki v Riu. Jolanda Neff (STÖCKLI Pro Team) je končala na osmem mestu z 20 sekundami za zmagovalko Anno Van Der Berggen, Prevotova je dirko končala na 26. mestu z dobrimi petimi minutami zaostanka.

Tanja

Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je bila danes suverena in je napredovala iz kroga v krog . Na koncu si je v boju z Rebecco Henderson (Trek Factory Racing) zasluženo priborila sedmo mesto, kar je odlična popotnica za prihajajočo dirko v Riu.

Vrstni redi in razvrstitve v svetovnem pokalu

Posnetek dirke na Redbull.tv

Na uvodni fotografiji Tanja s kolesom v olimpijskih barvah. Avtor naslovne in fotografij v galeriji je Grega Stopar.

Preberi še:
XC Lenzerheide: Tanja v Švici še bolje kot na Češkem

 

Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam