Snowshoe, Amaury Pierron
31. julija 2022

Šesta dirka v spustu letošnjega svetovnega pokala se je izkazala za izredno težko. Na vrhu Švicarka in Francoz.

Čeprav je za finale spusta posijalo sonce, je bila proga v gozdu še vedno spolzka, blatna in nevarna. Skale so bile neusmiljene do vseh, niso prizanesle niti najboljšim. Proga v Snowshoe v Zahodni Virginiji se je izkazala za eno fizično najtežjih v letošnjem svetovnem pokalu.

Ženske: Nekatere konstantno, druge na tleh

Do nastopa Monike Hrastnik (Dorval AM Commencal) je vodila Norvežanka Mille Johnset (Commencal / 100%). Monika je s tekočo vožnjo, nekaj manjšimi napakami v srednjem delu in z zelo hitrim spodnji delom postavila čas 4:45,362 in za kar deset sekund prehitela Norvežanko. Za Moniko je bilo na vrsti še pet najhitrejših s petkovih kvalifikacij. Najprej je šla na progo Nemka Nina Hoffmann (Santa Cruz Syndicate), ki je vozila mnogo bolj agresivno kot naša tekmovalka. Kljub nekaj manjšim napakam v srednjem delu je Nemka v cilj prišla z več kot desetimi sekundami prednosti. Italijanka Eleonora Farrina (MS Mondraker Team) je svojo kvalifikacijsko vožnjo v finalu nekoliko pokvarila in se uvrstila za Moniko Hrastnik.

Vali, Myriam ali Camille?

Na startu so bile še najhitrejše tri petkovih kvalifikacij. Najprej se je na progo podala Avstrijka Vali Höll (RockShox Trek Race Team), ki je do zadnjega merjenja vozila enako hitro kot Nemka, a je na koncu zaostala za njo in Moniko prehitela za manj kot sekundo. Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je bila suvereno na poti, nizala najhitrejše vmesne čase, v skalnem odseku padla, a še vedno prišla v cilj skoraj dve sekundi pred Nemko Hoffmann. Njen čas je bil 4:34,692.

Na startu je stala le še ena tekmovalka. Kraljica letošnjih kvalifikacij, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal). Z najhitrejšim prvim vmesnim časom je nakazala, da lahko osvoji še eno zmago. Čeprav je imela osrednji del počasnejši kot Nicole, je v spodnjem delu pospešila in s časom 4:28,585 za 4,1 sekunde prehitela Francozinjo in se veselila letošnje tretje zmage!

Monika Hrastnik je osvojila peto mesto, se še tretjič letos zavihtela na zmagovalni oder, v skupnem seštevku pa s 557 točkami zaseda šesto mesto. Dve dirki pred koncem Camille Balanche v skupnem seštevku vodi s 1335 točkami pred Myriam Nicole (1105 točk), tretja je Valentina Höll, ki ima 966 točk.

Moni med drevesoma. Foto Jey Crunch @crunch724

Monika po dirki:

“Preživela sem! Ponoči je seveda spet deževalo, zjutraj je bilo še huje kot včeraj, ampak med zadnjo vožnjo za trening se ni več tako lepilo kot zjutraj. Gozd sem odpeljala kar dobro, počasi, a brez kakšnih postankov. V spodnjem delu pa so bile težava skale. Padla nisem, že to je uspeh, da sem na podiumu, pa še toliko večji.

Vesela sem, da je konec, kot še nikoli. Zdaj pa naprej v Mont Sainte Anne. Res upam na lepo vreme, za nekaj časa je bilo dovolj pucanja dreka.”

Camille, Vali in Monika

Moški: Divje, divje in še enkrat – divje

Najhitrejši čas in časovni mejnik za najboljših 20 je postavil Kanadčan Finn Iles (Specialized Factory) in bil s časom 3:40,090 dolgo časa v vročem stolu vodilnega. Po padcih hitrih Španca Angela Suareza (Commencal / 100%) in Američana Dakotaha Nortona (Intense Factory) ter nekaj povprečnih nastopih je odlično vožnjo prikazal Avstrijec David Trummer (MS Mondraker Team), a Ilesa mu ni uspelo prehiteti. Tudi Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing) je bil prepočasen.

Prvi, ki je prehitel Ilesa, je bil Britanec Laurie Greenland (Santa Cruz Syndicate), a še to za le 0,4 sekunde. Od obeh je bil nato hitrejši Britanec Danny Hart (Cube Factory Racing), ki je postavil čas 3:38,313. A vodstvo Harta je trajalo malo časa, saj je aktualni svetovni prvak, Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) z neverjetnim spodnjim delom Britanca prehitel za 0,3 sekunde.

Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing DH), zmagovalec dirke v Andori, je prikazal najhitrejšo vožnjo v zgornjem delu, a nato padel, se hitro pobral in na koncu zaostal le dve sekundi za Minnaarjem.

Dak Norton

Čas za nove obraze na vrhu

Aktualni evropski prvak Avstrijec Andreas Kolb (Continental Atherton) je z nekoliko zadržanim zgornjim delom, a z odličnima srednjim in spodnjim delom presenetil vse in se s časom 3:36,250 zavihtel na prvo mesto. Divji Irec Ronan Dunne (Continental Nukeproof Factory Racing) je na prototipnem Nukeproofu vozil na meji mogočega, vendar Kolbovega časa ni uspel izboljšati. Se je pa uvrstil na trenutno drugo mesto.

Na vrhu le še najhitrejši štirje

Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je bil na prvih dveh merjenjih vmesnih časov daleč najhitrejši. Nato pa je zdrsnil, odlomil zavoro in dirke ni končal. Trikratni zmagovalec Red Bull Hardline Britanec Bernard Kerr (Pivot Factory Racing) je že po kvalifikacijah napovedal, da se bo boril za najvišja mesta, in to je s svojo vožnjo tudi izpolnil. Ne najhitrejši začetek, a hiter spodnji del sta ga s časom 3:34,856 istrelila na trenutno prvo mesto in obetal se mu je najboljši rezultat v njegovi 15 let trajajoči spustaški karieri v svetovnem pokalu.

Na vrhu sta bila le še dva Francoza, moštvena kolega pri Commencal / Muc-Off by Riding Addiction. Najprej se je iz startnih vrat podal Thibaut Daprela, a se mu finalni “rodeo” ni najbolj posrečil, dirko je končal tik za petnajsterico najhitrejših. Kot zadnji se je s progo v športnem središču Snowshoe spopadel vodilni v svetovnem pokalu Amaury Pierron. Zopet vožnja na robu – zeleno, rdeče, rdeče, zeleno in v cilju čas 3:34,442 ter četrta letošnja zmaga v svetovnem pokalu!

Končni vrstni red: Pierron, Kerr, Kolb, Dunne in Minnaar. V seštevku svetovnega pokala je Pierron še povečal prednost in ima sedaj že v skupnem seštevku 1180 točk. Drugi je s 758 točkami na dirki v Snowshoe osmouvrščeni Vergier. Tretje mesto ima trdno v rokah včeraj devetouvrščeni Iles (746 točk). Danny Hart je s 624 točkami četrti, peterico zaključuje Kolb, ki je včeraj dosegel svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu (591 točk).

Mladinci: Prvo mesto v kvalifikacijah in zmaga v finalu

Kanadčanu Jacksonu Goldstonu (Santa Cruz Syndicate) ustreza vsak tip podlage. Tudi na spolzkem in v blatu je suveren. Še ena popolna vožnja in s časom 3:50,127 četrta zmaga v sezoni. S 5,3 sekundami zaostanka je drugo mesto osvojil njegov rojak Tegan Cruz (RockShox Trek Race Team), tretje mesto pa presenetljivo Kolumbijec Sebastian Holgun Villa (IJ Racing – Chiguiro Extremo Team). Slednji je zaostal 9 sekund. To je njegov daleč najboljši rezultat, saj je letos osvojil dve deveti in eno deseto mesto. Goldstonov najbližji zasledovalec in zmagovalec Fort Williama in Leoganga, Britanec Jordan Williams (Madison Saracen Factory Team), je s padcem osvojil 13. mesto.

Goldstone ima po šestih dirkah 340 točk, Williams jih ima 276. Novozelandec Stevens McNab (UNION), ki je v Snowshoe osvojil četrto mesto, pa ima na skupno tretjem mestu 231 točk.

Jackson Goldstone (Santa Cruz Syndicate)

Mladinke: Slavje Kanadčanke

Gracey Hamstreet (Norco Factory Team) je slavila že četrtič v sezoni. S časom 5:24,114 je za 3,2 sekunde prehitela Britanko Aimi Kenyon (Pinkbike Racing) ter za 6,6 sekunde svetovno prvakinjo Bolgarko Izabelo Jankovo (Gen S). Zmagovalka dirke v Andori, Britanka Phoebe Gale (Canyon Collective FMD), je s padcem osvojila sedmo mesto.

V skupnem seštevku je Hamstreet, ki ima 335 točk, povečala prednost pred Gale (295 točk), tretja je Hastings z 250 točkami.

Vrstni redi

Foto Red Bull Content Pool

Preberi še

Snowshoe: Kvalifikacije Švicarki in Francozu, Monika solidno

Sledite nam