Snowshoe, kratki kros
30. julija 2022

Tako v ženski kot v moški elitni kategoriji zmagi domačima tekmovalcema. Kratki kros v Zahodni Virginiji je bil pravi spektakel.

Brez dežja in z nekaj popoldanskega sonca, a še vedno z obilico blata na progi – takšno je bilo prizorišče dirke kratkega krosa. Ob spremljavi nepregledne množice navijačev pa so tekmovalci in tekmovalke prikazali odlične vožnje. Dirke v kratkem krosu prav zaradi takšnih predstav vse bolj pridobivajo na veljavi. Prizorišče v Zahodni Virginiji je pravi dokaz, da je dirka v kratkem krosu nepredvidljiva od starta do cilja.

Ženske: Presenečenje na vrhu

Če sta bila prva dva kroga od šestih v domeni Švedinje Jenny Rissveds (3T Ibis) in Alessandre Keller (Thomus Maxon), so se v tretjem krogu dekleta zopet združila v večjo, strnjeno skupino. Nato je “potegnila” Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) in skupino nekoliko raztegnila ter zvišala tempo. Vodilna v seštevku kratkega krosa, Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins), je padla in izgubila stik z vodilniki. Prav tako se je na tleh znašla Kanadčanka Emily Batty (Canyon MTB Racing).

Nato je sledil napad Nizozemke Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), iz ozadja pa se je prebijala Američanka Gwendalyn Gibson (Norco Factory Team). Rissveds se je postavila na čelo in nekoliko umirila ritem, nato pa sta s Švicarko Keller zopet napadli, sledila jima je le Terpstra. V peti krog je Rissveds vstopila sama in imela že 10 sekund prednosti pred zasledovalkami.

Rissveds najbolj borbena tekmovalka petkovega kratkega krosa

Pred začetkom zadnjega kroga je imela Rissveds še nekaj malega prednosti pred Keller, tik za njo pa sta bili Gibson in Terpstra. Pred predzadnjim, strmim vzponom je Keller izničila zaostanek, pridružili sta se jii Gibsonin Terpstra. Rissveds je popustila, prav tako Keller in v vodstvo je v zadnjih tristo metrih prišla Gwendalyn Gibson ter si privozila prvo zmago v svetovnem pokalu. Drugo mesto je po 21 minutah in 40 sekundah z dvema sekundama zaostanka pripadlo Anne Terpstra, tretja je bila Rissveds, ki je zaostala 4 sekund.

V skupnem seštevku sedaj s 1140 točkami vodi Alessandra Keller (četrto mesto), 80 točk manj ima včeraj šele osemnajsta Rebecca McConnell. Na tretjem mestu je Anne Terpstra (1034 točk).

Moški: Slavje svetovnega prvaka

Romun Vlad Dascalu je že od začetka narekoval oster tempo, tekmovalci pa so se vozili v gosjem redu. Najbližje Romunu je bil Švicar Nino Schurter, sledii so Južnoafričan Alan Hatherly (Cnnondale Factory Racing), Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV), Danec Sebastian Fini (KMC – Orbea), Francoz Titouan Carod (BMC mtb Racing),Italijan Luca Braidot (Santa Cruz FSA mtb Pro Team). V tretjem krogu je vodstvo prevzel Fini, vodilni skupini pa se je pridružil Američan Christopher Blevins (Specialized Factory Racing).

V tretjem krogu od sedmih je v vodstvo prišel Blevins in s Finijem sta si privozila nekaj sekund prednosti, edini zasledovalec je bil Schurter, a je pri vožnji preko mostička grdo padel in v bolečinah odstopil z dirke. Strnjeni skupini se je pridružil še Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing).

Najbolj dejaven na dirki je bil mladi Romun

V zadnji krog je prvi vstopil Dascalu. Sledili so mu Fini, Blevins, Braidot, Carod in Hatherly. Tako se je Dascaluju obetala prva zmaga v svetovnem pokalu, saj si je dva vzpona pred ciljem privozil nekaj metrov prednosti. Nato je sledil napad Blevinsa, ki je Romuna ulovil tik pred zadnjim “hupserjem”. Sledil je sprint in aktualni svetovni prvak v kratkem krosu je slavil na domačih tleh! Končni vrstni red po 21 minutah in 53 sekundah dirkanja: Blevins, Dascalu (+2 sekundi), Braidot (+4 sekunde), Fini (+11 sekund), Carod (+12 sekund).

Ob odsotnosti Švicarja Mathiasa Flückigerja (Thomus Maxon) je vodstvo v skupnem seštevku prevzel včeraj šestouvrščeni Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing). Hatherly ima 1002 točki, Flückiger pa 988. Na tretje mesto se je s četrtega prebil Švicar Filippo Colombo (BMX mtb Racing), včeraj osmi. Ima 830 točk.

Vrstni redi

Danes od 18:25 dalje ne zamudi finala šeste dirke v spustu za svetovni pokal. V neposrednem prenosu na Red Bull TV tudi Monika Hrastnik.

Foto Red Bull Content Pool

Preberi še

Snowshoe: Peš po progi z Wynom

Sledite nam