Snowshoe, Monika Hrastnik
30. julija 2022

Pred finalom šeste dirke letošnjega svetovnega pokala v spustu zopet blatne kvalifikacije. Tako v sezoni 2022 Andora ostaja edino popolnoma suho prizorišče.

Proga v zimskem športnem središču Snowshoe ni najbolj strma, niti najdaljša, še manj najhitrejša, a je zaradi podlage, ozkih in tehničnih delov dovolj zanimiva, da tekmovalce vsaka napaka vsaka lahko stane kar nekaj mest.

Moški: Trije Francozi med najhitrejšimi petimi

Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction) je postavil čas 3:51,056. Najbolj se mu je približal moštveni kolega Thibaut Daprela (+0,858), tretje mesto je presenetljivo pripadlo Britancu Bernardu Kerru (Pivot Factory Racing), zaostal je 0,910 sekunde. Četrti je bil z zaostankom 1,184 sekunde Loic Bruni (Specialized Gravity). Za še eno presenečenje je poskrbel Irec Ronan Dunne (Continental Nukeproof Factory Racing), ki je bil z zaostankom 4,2 sekunde peti. Zmagovalec zadnje dirke svetovnega pokala Francoz Loris Vergier (Trek Factory Racing) je dosegel sedmi kvalifikacijski čas.

Ženske: Camille še naprej dominira v kvalifikacijah

Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal) je zanesljivo osvojila prvo mesto. S časom 4:38,691 je bila za 6,8 sekunde hitrejša od svetovne prvakinje Francozinje Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Tretje mesto je pripadlo zmagovalki Andore, Avstrijki Vali Höll (RockShox Race Team). Slednja je za dominantno Švicarko zaostala 11,4 sekunde.

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je osvojila šesto mesto (+33,616 sekunde). Vremenske razmere za čas kvalifikacij žensk elitne kategorije so se nekoliko umirile in ni več deževalo, povprečna hitrost najhitrejše kvalifikantke je znašala 27,14 kilometra na uro. Nina Hoffmann je najhitreje “letela” mimo radarja, in sicer z 43,96 km/h.

Monika Hrastnik po kvalifikacijah:

“Razmere so se ves čas spreminjale. V četrtek na merjenju časov se je proga sušila, počutila sem se kar ok in sem kar precej delov prevozila dobro. Ponoči in zjutraj pa je deževalo na polno. Trening je bil odličen, ker je teklo in je bil oprijem dober. Potem pa sonce, nisem pričakovala, da se bodo razmere v dveh urah tako spremenile. V kvalifikacijah sem naredila najslabšo vožnjo, odkar smo tu. Ves čas sem imela nogo dol, nisem mogla ostati v kanalu, v strmini sem padla, super bi bilo, če bi kolo prišlo za menoj, ampak ni … Tako sem morala po vseh štirih nazaj po kolo. V redu, le kar močan udarec sem dobila v koleno. Spodnji del je bil preživetje s kilo dreka na ročajih in rokavicah in seveda z nogami povsod, le na pedalih ne. Glede na to, da ni deževalo in mislim, da tudi ne bo vel, bomo videli, kako hitro se bo proga posušila. Skale ne verjamem, da se bodo.

V soboto je nov dan, tako da gas. Upam, da sem porabila bonus padcev.”

Snowshoe: Po progi z Greenlandom

Laurie Greenland (Santa Cruz Syndicate), s 481 točkami trenutno sedmi v skupnem seštevku svetovnega pokala, ti razkaže progo in spregovori o nekaterih novih delih. Posnetek je nastal pred včerejšnjimi kvalifikacijami. Tam je Greenland dosegel 21. čas.

Mladinci: Kanadčan kot po tirnicah

Jacksonu Goldstonu (Santa Cruz Syndicate) očitno zelo ustrezajo blatne in spolzke proge. S časom 3:51,371 je za skoraj 12 sekund prehitel prvega zasledovalca, Novozelandca Lachlana Stevensa-Mcnaba (Union). Tretji je bil Kanadčan Tegan Cruz (RockShox Race Team). Sldenji je zaostal še 1,3 sekunde več. Jacksonov prvi zasledovalec v skupnem seštevku, Britanec Jordan Williams, je na petem mestu zaostal 15,8 sekunde.

Mladinke: Svetovna prvakinja prvič letos med najboljšimi tremi

Bolgarka Izabela Jankova (Gen-S) je z zaostankom 18,8 sekunde za dominantno Britanko Phoebe Gale (Canyon Collective FMD) v razvrstitveni vožnji osvojila drugo mesto. Tretja je bila še ena Britanka Aimi Kenyon (Pinkbike Racing), ki pa je zaostala za 24,589 sekunde za najhitrejšim časom, ki je znašal 5:26,370.

Vrstni redi kvalifikacij na uci.org.

Finale ženske in moške preizkušnje danes v živo od 18:25 dalje na Red Bull TV.

Naslovna fotografija Jey Crunch @crunch724

Preberi še

Ta vikend: Svetovni pokal prvič letos na drugi strani Atlantika

Sledite nam