Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
25. oktobra 2017

V gozdu se ne boj velikega medveda, bolj se drobnega klopa. Cepljenje proti KME je modra zamisel.

V gozdu se ne boj velikega medveda, bolj se drobnega klopa. Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je modra zamisel.

Klopni meningoencefalitis ali meningitis (KME) je resna bolezen osrednjega živčenja, ki jo prenašajo klopi. Preventivno cepljenje proti okužbi je zelo učinkovito in je za vse, ki kolesarimo po gozdovih, kar modra zamisel.

Cepljenje zahteva tri odmerke, najboljši čas za prvega je prav jeseni. Nato se priporoča prvi poživitveni odmerek cepiva po treh, naslednji pa vsakih pet let.

Cepljenje je v Sloveniji žal samoplačniško, zato se zanj ne odloči prav veliko ljudi. Malo pozno opozarjamo na ugodno ponudbo ZD Ljubljana, ki (pri osebnih zdravnikih) za 20 evrov cepi še do petka 27. oktobra. Več tukaj

Borelija

Klopi prenašajo vse več bolezni, KME je najnevarnejša med pogostimi. Najpogostejša pa je lymska borelioza, za katero pa ni učinkovitega (oziroma varnega) cepiva. Ob pozitivnem testu se zatečemo k zdravljenju z antibiotiki. Če poenostavimo, saj ima borelija veliko oblik, o tem v zanimivem lanskem članku iz časnika Večer, v katerem nastopa največji strokovnjak na tem področju dr. Branko Šibanc – pred leti je imel v obdelavi tudi tu podpisanega gorskega kolesarja.


Doza antibiotika v žilo, foto AD

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam