SloXcup, tehnične vaje
18. marca 2023

Prva dirka slovenskega pokala v krosu SloXcup in vaje, ki se utegnejo pojaviti na tehničnem poligonu za kategorije mladih.

Letos bo tehnični poligon za kategorije mladih prisoten na večini dirk SloXcup in tako bodo po zimskem premoru že v Vrtojbi preverili spretnost najmlajših v kategorijah U7, U9, U11 in U13.

Osem vaj in izbira štirih

Kaže, da bodo poligon izvedli na travnati podlagi, zato morajo kolesarji računati na to specifiko. Za začetek so v nabor uvrstili manj zahtevne vaje oziroma tiste, ki jih kolesarji poznajo iz prejšnjih sezon:

  • Stanje na mestu
  • Kroženje v krogu
  • Zaprti slalom
  • Prenašanje žogic v vedra
  • Vožnja čez palete
  • Slalom med palicami
  • Vožnja brez rok
  • Vožnja po deski

Med naštetimi osmimi vajami bodo glede na razmere na terenu izbrali štiri.

Stanje na mestu

Kolesar pripelje v označen prostor, iz katerega ne sme zapeljati do preteka določenega časa, ne da bi stopil na tla. Pri tem ne sme poskakovati, lahko pa premika težišče levo-desno in naprej-nazaj. Premikanje kolesa je dovoljeno do meje prostora. Iz prostora po preteku časa zapelje naravnost. Sektorji naj bodo med seboj oddaljeni vsaj nekaj metrov.

Kroženje okoli krogov

Kolesar v krog zapelje skozi označen vhod in s prednjim kolesom zapelje skozi izhod. V poljubno smer kroži okoli kroga, tako da zadnje kolo ves čas ostane znotraj kroga. Ko opravi celoten krog, lahko skozi izhod izstopi še z zadnjim kolesom. Pri kroženju ne sme prekoračiti meja sektorjev. Med kroženjem ni dovoljeno poskakovati na mestu, lahko pa rešuje položaj s pomočjo premikanja težišča naprej-nazaj in levo-desno.

Zaprti slalom

Kolesar mesta zapelje v prvi sektor, kjer prične z vožnjo slaloma, pri čemer mora voziti med pari stožcev. Slalom mora prevoziti brez poskakovanja na mestu, lahko pa se na mestu premika v smeri naprej-nazaj. Dovoljeno je tudi dvigovanje prednjega oziroma zadnjega kolesa. Kolesar mora pri vožnji paziti na odpiranje linije in predvidevati vnaprej. Pri tem je prostorsko omejen s stransko in prečno mejo sektorja.

Prenašanje žogic v vedra

Kolesar pripelje do stojala, vzame žogico in jo nese v vedro. Vedra so v vsakem sektorju manjša. Kolesarji kategorij U7 in U9 opravljajo vajo s poljubne strani. Kolesarji kategorij U11 in U13 lahko začnejo s poljubne strani, a morajo v vsakem sektorju stran zamenjati.

Vožnja čez palete

Pred paleto kolesar razbremeni (dvigne) prednje kolo, zapelje po paleti in razbremeni (dvigne) še zadnje kolo. Z vrha palete obremeni (potisne) prednje kolo na tla in se pripravi na naslednji sektor. Palete mora prevoziti z obema kolesoma v celoti. Preskakovanje ni dovoljeno.

Slalom med palicami

Kolesar pripelje v sektor s poljubne strani in slalomira med količki, ne da bi se jih kakor koli dotaknil. V vsakem naslednjem sektorju je med količki čedalje manj prostora. S strani je kolesar prostorsko omejen z mejo sektorjev, drugih omejitev nima.

Vožnja brez rok

Kolesar se s hitrostjo požene v poligon, kjer mora pred oznako spustiti krmilo in skozi vse ožji hodnik voziti brez rok na krmilu. Sektorji si sledijo brez razmakov: krmilo je potrebno spustiti pred označbo za prvi sektor in voziti brez rok do konca tretjega.

Vožnja po deski

Kolesar mora v ravni liniji z obema kolesoma v celoti prevoziti desko, ki predstavlja en sektor. Na deski lahko poganja, ne sme pa poskakovati na mestu. Z deske mora zapeljati z obema kolesoma v ravni liniji, podobno kot pri vaji skinny, samo da je površina nižja.

Vse informacije o prvi letošnji dirki pokala SloXCup XCO Vrtojba 2023, ki bo na sporedu 26. marca:

Splet: xcovrtojba.desfles.si
Facebook: XCO Vrtojba 2023
Prijave: prijavim.se

Fotografije SloXcup

Preberi še

Pred prvo dirko sezone: XCO Vrtojba s še atraktivnejšo progo

Sledite nam