XC Črn trn Ajdovščina, SloXcup
Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
7. septembra 2020

Premierno so v sklopu Kolesarskega festivala v Ajdovščini v nedeljo organizirali tudi dirko v olimpijskem krosu, ki je nova dirka v pokalu SloXcup. V prestižni kategoriji sta zmagi osvojila najboljša slovenska kolesarja Rok Naglič (Calcit bike team) in Tanja Žakelj (Unior Devinci Racing).

Dirka ni štela za točke UCI, klub temu je na start privabila tudi nekaj tujih tekmovalcev.

Najdaljši krog je bil dolg 4 km z višinsko razliko 110 m, potekal pa je skozi mini park Frutabela in čez pobočje Školja nad Športnim parkom Pale. Razgibana in fizično zahtevna, precej kamnita proga, je poskrbela za kar nekaj počenih pnevmatik, padcev in tudi odstopov.

Člani

Zadnji so štartali člani, sledili so starejši in nato mlajši mladinci. Med člani se je pomerilo deset tekmovalcev, ki so prevozili uvodni krog in sedem velikih krogov. V prvem krogu sta bila najmočnejša Gregor Dimic (Energijateam.com) in Rok Naglič, Luka Tavčar in dvojica Italijanov so želeli priključiti. Kljub dvakratni počeni pnevmatiki je Naglič uspel v zadnjih dveh krogih nadoknaditi izgubljeno pozicijo z minuto prednosti na krog in v cilj pripeljal kot zmagovalec.

O razpletu je povedal: “Od štarta smo se vozili skupaj, nato pa sva se z Dimicem odpeljala ostalim. Konec prvega kroga sem si privozil nekaj prednosti, a sem imel defekt. Dimic se je odpeljal, jaz pa sem v naslednjem krogu na istem mestu ponovno imel defekt. Nato sem šel na tempo in ga v predzadnjem krogu ujel. Videl sem, da sem močnejši in sem se odpeljal naprej, s čimer sem rešil zmago.”

Drugi je bil Gregor Dimic, tretji pa je bil Italijan Manuel Casasola (ASD Team Velociraptors). Kot tretji Slovenec je v cilj na petem mestu prišel Luka Tavčar (Calcit bike team).

Članice

Z amaterji, veterani in mladinkami so štartale tudi članice. Tanja Žakelj, ki je zaradi počene pnevmatike nekoliko zmanjšala tempo, je v cilj prišla v cilj kot zmagovalka.

Tanja Žakelj, SloXcup, XC Črn trn Ajdovščina
Tanja Žakelj

“Proga in razmere so bile zelo zahtevne. Smolo z defektom sem recimo da tudi pokurila, naredila pa sem odličen trening,” je povedala Žakljeva, ki jo konec meseca čaka dirka svetovnega pokala v češkem Novem Mestu.

Mladinci

Med starejši mladinci sta bila med 20 tekmovalci najmočnejša Teo Pečnik (KK Ravne) in Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), ki sta složno sodelovala celo dirko. Najbolj se jima je približal Blaž Žle (Calcit bike team), ki je za zmagovalcem v cilju zaostal za 59 sekund. Na koncu je bil najmočnejši Pečnik, Klemenčič pa je zaostal za 39 sekund.

“Od starta sva s Klemenčičem potegnila naprej in kar hitro začela prehitevati elitovce. Prve tri kroge sva šla kar enakomeren tempo, zelo blizu je bil tudi Žle. V četrtem krogu sva zaradi defekta ujela Nagliča in skupaj z njim peljala cel krog, nato sva zaradi moje napake oba sestopila. V peti krog sva šla skupaj in pričakoval sem, da se bo Klemenčič odpeljal. Ko sem videl, da oba trpiva, sem na prehodu poskusil še bolj pritisnit in mi je uspelo spredaj pripeljat do cilja. Vesel sem, da sem lahko odpeljal solidno dirko, saj sem bil po tem tednu treninga še kar utrujen in nisem pričakoval dobre dirke.”

Med mlajšimi mladinci sta zmaga in tretje mesto tokrat odšla v Italijo. Drugi je v cilj prišel Žan Pahor (Energijateam.com). Med mlajšimi mladinkami je bila najmočnejša Daša Mlakar (MBK Črni Vrh), ki je po odstopu Hane Kranjec Žagar (Calcit bike team) obdržala vodstvo. Kot druga Slovenka je v cilj na 4. mestu prišla Dašina klubska kolegica Tina Smrdel.

Veterani

Pestro je bilo tudi v veteranskih kategorijah. Med veterani 1 sta bila v uvodnem krogu najhitrejša Boštjan Hribovšek (Calcit bike team) in Italijan Daniel Pozzecco (Team Eppinger). Hribovšek tokrat ni imel lahkega dela, saj je v prvem krogu Italijan pospešil, a tempa Kamničana ni zdržal in je v cilj prišel na drugem mestu z zaostankom minuto in 7 sekund.

Med veterani 2 je Mitja Tancik (Energijateam.com) vozil svojo dirko. Z zaostankom 2:12 minute je v cilj prišel Robert Blaznik (MTB Črni Vrh). Tako kot v Kočevju je tretje mesto osvojil Aljoša Martinjaš (Calcit bike team) z zaostankom 2:38 minute, ki je v uvodnem krogu še uspel slediti Tanciku, potem pa je prednost Energetika naraščala.

Najmlajši

Dirka se je sicer začela z najmlajšimi kategorijami, med katerimi je bila najbolj zastopana kategorija dečkov do 15 let, kjer se je pomerilo 39 tekmovalcev. Tokrat so mladi slovenski kolesarji morali priznati premoč Italijanov. Najhitrejši Slovenec je bil Lovro Luka Dolinšek (Energijateam.com), ki je dirko končal na 7. mestu.

Med dekleti je zmago s krogom prednosti osvojila Maruša Tereza Šerkezi (Calcit Bike Team), sledile so tri italijanske tekmovalke.

XC Črn trn Ajdovščina, SloXcup
Posrečeno prizorišče v športnem parku Pale

V kategoriji dečkov do 13 let se je pomerilo 23 dečkov. Ves čas je bil v ospredju Maks Majnik (Calcit Bike Team). Najbolj se mu je približal Jaka Utranker (ŠD 2Simpl) in v cilj prišel z zaostankom 36 sekund, tretjeuvrščeni Lenart Dejak (Energijateam.com) pa je zaostal za 55 sekund.

Med dekleti je zaradi poškodbe že v prvem krogu odstopila Eva Terpin (MBK Črni Vrh). Zmagala je Meta Tancik (Energijateam.com), z minuto zaostanka pa ji je sledila Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit bike team). Tretja je bila njena članska kolegica Ana Inkret, ostale pa so dirko zaključile s krogom manj.

Med dečki U11 je uvodni krog najbolje odpeljal Jakob Krapež (Calcit bike team), tesno za njim so bili Aljaž Boškin (KD Sloga 1902 Idrija), Luka Rupnik in Miha Dakskobler (oba MBK Črni Vrh), ki je iz kroga v krog napredoval in osvojil zmago.

Med dekleti na prvem mestu ni bilo presenečenj. Zmagala je vodilna v pokalu Tajda Šoštarko (Calcit bike team).

Najmlajše kategorije so imele traso speljano na zadnji liniji proge za 4kros in drugi liniji proge za dvoboj. V kategoriji do 7 let deklic ni bilo, pomerila sta se dva dečka. Močnejši je bil Žan Brovč, ki je premagal Lenarta Hafnerja (Calcit Bike Team). V kategoriji višje pa sta zmagala Lan Rupnik (MBK Črni Vrh) in Anamarija Kosec (Calcit Bike Team).

SloXcup, XC Črn trn Ajdovščina, OTB
Na dropu pred ciljem je bilo tudi nekaj padcev

XC Energija, ampak kje?

Ob izključitvi XC Samobor iz serije bi morala biti naslednja dirka SloXcupa XC Energija 4. oktobra. A zagotovo ne na klasičnem prizorišču v Mengšu, nova lokacija še ni znana.

www.sloxcup.com

Vsi vrstni redi in fotogalerija v poročilu na prijavim.se

Fotografije Matevž Kren @matevzkren za KK Črn trn, na naslovni fotografiji Naglič pred Pečnikom in Klemenčičem

Preberi/oglej si še

Video z XC Kočevje 2020
XC Kočevje: Na vrhu Tanja Žakelj in Sam Gaze

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam