4 Islands
24. aprila 2021

Še ena ponovitev edinstvene etapne dirke na tem koncu sveta je pod streho! Slovenci zopet pokazali odlične predstave. Tanja Žakelj in Urban Ferenčak ter Mitja Tancik in Marko Fržop z odliko! Dvojec mtb.si danes do tretjega mesta. Čestitke vsem!

Zadnji kvarnerski otok in vreme kot bi ga narisal. Kratka, skoraj sprinterska etapa je postregla z najboljšo slovensko uvrstitvijo v absolutni konkurenci, tremi stopničkami v kategorijah in z resnično dobrimi vožnjami slovenskih in slovensko-hrvaških parov!

Se vidimo naslednje leto na sedmi ponovitvi dirke po veličastnih štirih kvarnerskih otokih! Takrat, upamo brez mask!

Stošek in Seewald (Canyon Northwave MTB A) skupaj s Kristjanom Hynekom (Canyon Northwave MTB B) rešujejo tehnične težave na kolesu. Zaradi tega tudi precejšen zaostanek na zadnji etapi.

Na Lošinju so se borili in si priborili:

Moški

Še ena etapna zmaga za dvojec BUFF Scott MTB Team (Hans Becking in Jose Dias), drugo mesto za češki lokomotivi Jaroslava Kulhavija in Matousa Ulmana. Vodilni par je 40 kilometrov dolgo etapo zaključil v uri, 38 minutah in 36 sekundah in drugouvrščenima odškrnil 35 sekund. Na tretje mesto sta se danes uvrstila Konny Looser in Soren Nissen (Team Looser – Nissen). Zaostala sta 4 minute in 20 sekund. Absolutno tretji par v moški kategoriji Martin Stošek in Andreass Seewald je zaradi tehničnih težav danes etapo zaključil na šestem mestu in si pridelal 8 minut ter 12 sekund zaostanka.

Vrhunska predstava kamniško-mengeške naveze Gregorja Dimica in Blaža Žleta (TancaCoaching – Calcit Bike Team) je bila dovolj za sedmo mesto v absolutni konkurenci. Fanta sta zaostala le za pravimi asi vzdržljivostnih gorskokolesarskih preizkušenj.

Gregor Sikošek in Anthony Bilić (Keindl Sport & Villa Mihaela – Fažana) sta etapo končala na 16. mestu.

V skupnem seštevku sta Kulhavy in Ulman zadržala nekaj prednosti in osvojila končno zmago! Za 25 sekund sta zaostala Becking in Dias, tretje mesto je na koncu pripadlo Stošeku in Seewaldu (+9:08).

Najvišje uvrščeni Slovenec je tako postal Gregor Sikošek, ki je vozil s Hrvatom Antonyjem Bilićem. Zasedla sta vrhunsko 13. mesto. Z današnjo odlično predstavo sta se Dimic in Žle uvrstila na končno 15. mesto!

Master

Karl Platt in Michael Anthens sta danes vozila svojo dirko in prepričljivo osvojila prvo mesto in 18. mesto v absolutni konkurenci. Dobro minuto zaostanka sta si pridelala David Ruano in Tomi Misser (Mondraker Blue Force), le štiri sekunde za njima sta v cilj zadnje etape pribrzela Mitja Tancik in Marko Fržop (TancaCoaching) ter se veselila še ene odlične etape in petih zaporednih stopničk!

Končno zmago v kategoriji (19. mesto absolutno) sta si privozila Platt in Anthes. Drugo mesto je pripadlo zmagovalcema izl leta 2019 Misserju in Ruanu. Zaostala sta 5 minut in 41 sekund. Na najnižjo stopničko sta se uvrstila vrhunsko uigrana Tancik in Fržop, ki sta na koncu zaostala 8 minut in 5 sekund. Mitja in Marko sta v absolutni razrstitvi osvojila 21. mesto!

Ženske

Ariane Lüthi in Irina Lützelschwab (HCK – Knippcycling) sta etapno zmago prepustili Castanzi Fasolis in Claudii Peretti (Olympia – RDR Italia), zaostali minuto in 9 sekund, a se vseeno veselili skupne zmage na dirki po štirih otokih. Italijansko dvojico sta za seboj pustili za 6 minut in 23 sekund. Na tretje mesto sta se, tako kot na vseh etapah, uvrstili Rosi Van Doorn in Tessi Neefjes (Giant Liv Benelux Offroad Team). Zaostali sta 11 sekund manj kot 9 minut. Tako kot sta zaključili vse etape, sta se uvrstili tudi v skupnem seštevku.

Tanja Žakelj

Mešani pari

Tanja Žakelj in Urban Ferenčak tekmecem nista prepustila niti ene etapne zmage, niti jim nista pustila priti preblizu. Celotno dirko sta nadzorovala z varne časovne razdalje in nič drugače ni bilo niti danes, ko sta ciljno črto prečkala 11 minut in 22 sekund pred Tomislavom Katalenićem in Kristino Lukačević (Rog-Joma & Continental). To je bil za hrvaško navezo tudi daleč najboljši dan na 4ih otokih. Na tretje mesto sta se uvrstila Josef Hladik in Katerina Drhova (Ceska sporitelna – Accolade 3). Zaostala sta dobrih 14 minut.

V skupnem seštevku sta Tanja in Urban s prednostjo ure in 14 sekund zanesljivo osvojila zmago, drugo mesto je pripadlo Hladiku in Drhovi, tretje pa je v obračunu hrvaških dvojic Katalenić – Lukaćević in Đani Simčič – Mia Radotić na koncu osvojila naveza Katalenić – Kovaćević.

Med mešanimi pari smo imeli tudi ekipo sestrske mtb.hr, ki je danes osvojila 12. mestu, v skupnem seštevku pa sta Dražen Oreščanin in Maja Marukić osvojila 11. mesto.

Grand master

Ker smo včeraj kmalu po startu etape izgubili dvojec Vesel – Weevers, sta na tudi danes na najvišjo stopničko stopila Peter Wouters in Günter Reitz (9th Wave Sharks & Firebike – Handelshof). Po dveh urah in 14 minutah dirkanja se jima je nabolj približala poljska naveza Tomasz Radzijevski in Piotr Szczepanik (Yacht Club Nisko). Zaostala sta 13 minut in 23 sekund. Pravo predstavo je tokrat prikazal dvojec mtb.si Matej Hartman in Aleš Boben, ki je osvojil tretje mesto!

V skupnem seštevku sta premočno zmagala Wouters in Reitz. Na drugo mesto sta se uvrstila Radzijevski in Szczepanik, tretje mesto pa je šlo v roke Mateju Hartmanu in Alešu Bobnu!

Vrstni redi

Dvakrat na Krku, po enkrat na Rabu, Cresu in na Lošinju: Na najvišji stopnički Tanja in Urban.

Tanja in Urban sta ponovila zmago iz leta 2015!

Urban: “Tanja, srečno sva prišla do cilja, brez večjih tehničnih težav, uspela sva ponoviti zmago iz leta 2015. Tvoj komentar?”

Tanja: “Celostno gledano je bila zelo fajn dirka. Od začetka in tudi današnja etapa. Uspelo je tisto kar smo planirali. Cilj je bil, da prednost še nekoliko povečava in brez težav odpeljeva zadnko etapo. V solidnem ritmu in čim bolj sproščeno brez nepotrebnega zaletavanja. Razpletlo se je najboljše kot se je lahko.”

Urban: “Že včeraj sva od začetka taktizirala in se privarčevala za drugi del etape in tam nekoliko povečala razliko. Danes je bilo meni že kar malo dovolj vsega dirkanja in Tanja me je morala malce čakati, ampak ja, sva zelo previdno vozila skozi kamnite in tehnične dele in skušala čim bolj varčevati materjal. S tega vidika je bila današnja etapa nekoliko počasnejša.”

Tanja: “Etape ni bilo za podcenjevati. Imela sva lepo prednost, rezultatko ni bil nihče izmed naju obremenjen, je pa stvar v tem, kako se odločiš, koliko boš še dal od sebe. Kakršen dan imaš, enkrat ima boljšega eden, naslednjega pač drugi in mislim, da sva kar uspešno sodelovala drug z drugim.”

Urban: “Bi rekel, da danes dirke nisva mogla zmagati, lahko bi jo le izgubila. Ampak sva lepo odpeljala do konca in je to to.”

Karl Platt, petkratni zmagovalec ABSA Cape Epic, po zadnji etapi:

Karl: “Cape Epic je moja življenjska zgodba in izkušnja. Zmagal sem na petih ponovitvah, šestnajstkrat sem vozil to veličastno preizkušnjo. Na 4Islands sem prvič. Slike same dirke sem videl pred dvema letoma. Všeč mi je bila ideja potovanja z ladjo med otoki. Lani sem bil na dopustu na Rabu in sem odvozil etapo ter sem si rekel, da naslednje leto poizkusim z dirko.

Teren je težak, zelo težak, vendar vse poplačajo razgledi. Med otoki smo potovali z ladjo in res je super. Upam, da bo ta dirka še dolgo trajala. Moram reči, da smo imeli tudi veliko srečo z vremenom. S partnerjem sva imela nekaj tehničnih težav, on še dva defekta, vendar to je gorsko kolesarstvo. Moraš se ustaviti, popraviti in potem nadaljuješ.

Zelo sem vesel, da sem izkusil to preizkušnjo in moram povedati vsem gorskim kolesarjem naj pridejo na Hrvaško, naj odpeljejo to dirko.”

Gregor Dimic in Blaž Žle sta dosegla najboljši slovenski etapni rezultat v absolutni konkurenci!

Gregor: “To je že peti 4 Islands zame in prvi za mojega partnerja Blaža Žleta.
Še preden se je dirka začela, sva imela manjso nevšečnost, saj je Blaž slab mesec pred zacetkom dirke zbolel s Covid-19. To je vplivalo na samo fizično pripravo na dirko in prepričan sem, da bi v nasprotnem primeru imel kar nekaj prestav več in to ni bil odraz prave forme.

Ker nas športnike skoraj nič ne ustavi in preskočimo marsikatero oviro, sva jo tudi midva. Dirko sva odvozila zelo taktično in se nisva zapodila za najhitrejšimi, kjer bi Blaž verjetno plačal davek za prehiter start. Zato sva lahko skozi celotno dirko lovila in prehitevala pare, ki so se precenili. To ti daje motivacijo, dokler na pride do tehnične okvare. Jaz sem imel defekt na Krku, Blaž pa na Cresu.

Kot vedno, nam najbolje leži zadnja etapa, kjer si lahko damo kroskantrijaši duška in navijamo tempo skozi tehnično zahtevne zavoje in enoslednice, ki so posejane s skalovjem. Tukaj dosegla najboljši rezultat.

Blaž me je presenetil z borbenostjo, predanostjo športu in želji, da me ne bi razočaral. A z Mitjem vedno govoriva da so tvoje težave so tudi moje in to je čar dirkanja v paru. Upam, da sem dal Blažu nekaj novih izkušenj, ki jih bo lahko izkoristil v nadaljnji kolesarski karieri.”

Fotografije organizator, Ivan Šardi, Vedran Metelko, Matej in Živa Hartman ter TancaCoaching.

Preberi še

4 Islands 2021: Konec dirke za Petra in Jana, Urban in Tanja odlično, prav tako Mitja in Marko!

Sledite nam