28. julija 2013

Slovenci še nismo doživeli tako visoke uvrstitve na dirki za svetovni pokal, pa čeprav je Jure Žabjek 8. mesto res dosegel v mladinski konkurenci.

Med štirimi Slovenci, ki so danes nastopili na dirki v spustu svetovnega pokala v Andori, se je najvišje uvrstil Jure Žabjek (Unior Tools Team), ki je dosegel odlično 8. mesto. Po slabih kvalifikacijah je štartal med prvimi in večino dirke presedel v vročem stolu, iz katerega so ga izrinili šele najhitrejši mladinci. Tilen Leban (Blackthorn GT) je bil med mladinci 36.

Sledila je dirka deklet in vsa naša pozornost je bila usmerjena v Zarjo Černilogar (Blackthorn GT), ki je na kvalifikacijah dokazala, da se lahko vozi med prvimi desetimi. A današnja finalna vožnja se ji je povsem ponesrečila, padla je kar trikrat in dirko končala na 18. mestu.

Z 48. mestom je Žiga Pandur (Unior Tools Team) izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, še vedno pa nadaljuje s serijo zelo dobrih uvrstitev in si v Kanadi želi še višje.

Nepremagljiva ostaja Rachel Atherton, pri moških pa je za prijetno presenečenje poskrbel Rémi Thirion, ki je razveselil številne domače in francoske navijače. Za nameček vozi še za Commencal, ki ima sedež podjetja kakšen kilometer od cilja spusta, kar je domačinom samo še polepšalo dan. Sicer pa je bila to napeta dirka na nepredvidljivi progi, zagotovo spust v svoji najboljši obliki!

Izjave naših

Jure Žabjek: “V zgornjem delu sem vozil previdno, v kvalifikacijah sem namreč padel prav tam. Spodnji del je bil malce moker, zato je bil oprijem boljši in sem šel lahko hitreje. Proga se je zelo spreminjala, že od jutranjega finala do treninga, a to ni imelo veliko vpliva na dirkanje. Vedel sem, da moram narediti dobro vožnjo in s takimi mislimi sem tudi štartal. V cilju sem vedel, da sem vozil dobro z malo napakami, s tem časom je moralo iti med najboljših deset. 8. mesto je odlična motivacija za svetovno prvenstvo.”

Zarja Černilogar: “Danes sem se spoznavala z andorskimi tlemi, skalami, drevesi, ograjami, blazinami … Vse sem spoznala. Zgoraj mi je šlo dobro, naredila sem manjšo napako, ampak sem se lepo rešila. Na odprtem delu pa se mi je snela noga s pedala in sem se komaj rešila, verjetno sem si tam tudi poškodovala gleženj. Nato pa sem delala samo še večje napake in trikrat padla. Od vlečenja kolesa nazaj na progo sem bila čisto izmučena, še posebej pri zadnjem padcu sem porabila veliko energije.”

Žiga Pandur: “Začel sem solidno, vendar brez pretiravanja, saj je bil zgornji del drseč. Po slabi minuti sem začel napadati, zato me je kdaj odneslo z linije, ampak ni bilo hudo. Proti koncu mi je malo padel tempo, ampak sem zadovoljen z vožnjo. Po kvalifikacijah sem bil bil kar lepo utrujen, danes pa veliko manj. Res pa sem imel strmih odsekov že čez glavo, ker te zaradi netekočih linij bolijo roke in noge, težko je bilo loviti kolesnice. Vzdušje ob progi pa je fenomenalno, še posebej v spodnji polovici, kar mi je zagotovo dalo nekaj dodatne energije. 48. mesto pomeni izenačitev mojega najboljšega rezultata v svetovnem pokalu, kar je super. V Kanadi napadam višje!”

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI

Na uvodni fotografiji Jure Žabjek. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam