2. aprila 2024

Najstarejša slovenska enduro dirka pred dvema letoma prvič startala z Lavričevega trga, tokrat nedaleč od tam tudi zaključek zadnje hitrostne preizkušnje in Shimano SuperEtape.

April je tu in ta konec tedna po odličnem ogrevanju na prvem SloEnduro dnevu v Novi Gorici končno začenjamo tudi s serijo “za točke”. Tudi dvanajsto sezono ta konec tedna, 6. in 7. aprila, odpira SloEnduro Kamplc v Ajdovščini. To bo že štirinajsta izvedba dirke, ki jo je klub Kampelc prvič priredil dve leti pred začetkom serije SloEnduro nedaleč stran na Javorniku.

Konkurenca

Predprijavljenih je natanko 300 kolesarjev iz devetih držav. Številni se bodo podali na dolgo traso, ki bo tokrat nanizala kar šest hitrostnih preizkušenj, do startov bo na skoraj 40 km dolžine potrebno premagati 1350 višinskih metrov vzponov.

V konkurenci moških na dolgi trasi seznam imen obeta dobre boje: tu so tako štirikratni skupni zmagovalec serije in aktualni državni prvak Vid Peršak (prvič v dresu ekipe Unior – Sinter Factory Racing) kot zmagovalec serije zadnjih treh let Miha Smrdel (MBK Črni Vrh) in “vmesni” prvak iz leta 2019, Avstrijec Max Fejer (Team Dorrong). Poleg Fejerja lahko od tujcev pričakujemo največ od Slovaka Luboša Stana (MTBiker, lani 3. v Ajdovščini) in Čeha Stanislava Sehnala (Kelly’s Factory Team), večkratnega češkega prvaka v spustu, ki ima nekaj izkušenj v enduru. Lanska slovenska prva deseterica SloEndura sicer ne bo kompletna, saj manjkajo za stare grehe sveže operirani David Ivartnik, ki bo izpustil večji del sezone, nekoliko poškodovani Miha Jerkič, Jan Polovšak in Miha Tratnik Bajc. Poleg lanske številke 3 Jerneja Kavčiča (MBK Črni Vrh), štirice Nejca Hutha (Energijateam.com), petice Tima Krašovca (Wolf Racing Team), osmice Peršaka in desetice Maja Babačiča (Calcit Bike Team, letos še zadnje leto mladinca) je tu še državni prvak v spustu Luka Berginc (HDR Team), pa domačin Tim Jež (Kamplc Racing Team) in še kdo.

Tudi pri ženskah utegne biti zanimivo, žal v odsotnosti serijske zmagovalke Tine Smrdel (MBK Črni Vrh), ki ji te dni ne služi zdravje. Ob nekaj tujih tekmovalkah z izkušeno tekmovalko svetovnega pokala, Nemko Raphaelo Richter (Simplon Trailblazers) na čelu, se lanski izzivalki Maši Komel (KK Črn trn) pridružuje Hana Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana), tekmovalka iz krosa, ki se je lani že poskusila tudi v spustu.

Da bodo na dolgi trasi skoraj vsi nekdanji skupni zmagovalci SloEndura med moškimi z izjemo prvega, Nejca Rutarja, bo poskrbel zimzeleni Kristjan Medvešček (ŠKTD Avče). Prvak iz leta 2014 je bil lani na Kamplcu še drugi nahitrejši za Smrdelom in pred Stanom, letos se bo poskusil v kategoriji e-bike, v kateri bo na startu štirinajsterica – med drugimi še Nemec Valentin Schleicher (Radon), Jaka Tancik (Energijateam.com), Luka Barut (Črn trn), Marko Fink (KD Zverinice) …

Celoten seznam predprijavljenih

Trasa gre v mesto

Po novem jo objavimo že v petek teden dni pred dirko. Hitrostne preizkušnje so do treninga v soboto, dan pred dirko, zaprte za udeležence dirke.

Podobno, kot je bila pred dvema letoma v Ajdovščini velika novost prizorišča s Pal na prenovljeni Lavričev trg, je letošnja novost cilj zadnje hitrostne preizkušnje, ki s Škola dirko pripelje v neposredno bližino središča Ajdovščine. Cilj je na travniki na Policah, za osnovno šolo.

Povsem nova je peta hitrostna preizkušnja Greben.

Novost pa je seveda tudi novi pokrovitelj za “super etapo”. Ta bo obarvana v svetlo modro, imenovala se bo Shimano SuperStage. Na izbranih etapah bodo tekmovalci vso sezono zbirali točke za lepo skupno nagrado ob koncu.

Trasa podrobneje na sloenduro.com

V soboto se trening na trasi začne opoldne, v nedeljo pa prvi tekmovalec z Lavričevega trga krene ob 9.30. Startne liste s časi startov na posameznih hitrostnih preizkušnjah sledijo. Merjenje časov boste lahko v živo spremljali na timing.sportident.com.

Podrobnosti o SloEnduru Kamplc v razpisu

SloEnduro

Preberi še

Po prvem SloEnduro dnevu v Novi Gorici
Koledar serije SloEnduro 2024

Sledite nam