sloenduro cilenca
29. maja 2023

Četrta dirka serije v sezoni 2023 je bila v Zagorju ob Savi, na progah centra Cilenca trails na istoimenskem hribu. Po dveh mastnih in eni povsem mokri dirki se je končno prašilo!

V nedeljo je bilo na startu druge dirke SloEnduro Cilenca (premierno so jo izvedli lani) 194 kolesark in kolesarjev iz petih držav – domačini, vsi sosedje razen Italijanov, pa ljubljanski Francoz Ange …

Ne le, da je bila trasa tokrat suha, gostitelji iz Kolesarskega kluba Zagorska dolina so že znanim potem na Cilenca trails dodali dve novi. Na prvi novi so vse kategorije začele dan, na drugi pa so ga zaključili udeležnci na dolgi trasi, saj je tvorila večji del četrte hitrostne preizkušnje, tudi tokratne Spar Online SuperEtape. Ta je bila skupaj z najdaljšo drugo, s katero si je delila zgornji del in ki je le najhitrejšemu vzela manj kot štiri minute in pol, z nekaj vzpona tudi fizično zelo zahtevna. Težko bi bilo reči, da je dirkanje navkreber med tekmovalci priljubljeno, a tudi to je del discipline enduro.

Vid Peršak nepremagljiv

Ker sta se vodilni v skupni razvrstitvi Miha Smrdel in njegov vrstnik ter klubski kolega Jernej Kavčič (oba MBK Črni Vrh) posvetila maturi, je bilo jasno, da bo na startu še manj tekmovalcev, ki lahko Vidu Peršaku (Orbea Fox Enduro Team) ukradejo kako hitrostno preizkušnjo ali ga celo ogrozijo na poti do še ene zmage.

Kar še ne pomeni, da se niso trudili. Vid je res dobil prav vse štiri hitrostne preizkušnje, a mu je bil ves dan za petami David Ivartnik (Golovec trails). Nikoli ni bil prav daleč zadaj, a se je na koncu pri dobrih 13 minutah “neto” dirkanja vendarle nabralo 28 sekund zaostanka. Ostali tekmeci so bili še pol minute dlje, a bližje skupaj. Tim Krašovec (Wolf Racing Team) se je z dvema četrtima in enim tretjim mestom veselil tretje stopničke. Na podelitvi sta na 4. in 5. mestu stala še Avstrijca Timmy Fockenberger (Radwerker.at) in Valentin Frey (Team Dorrong). Na drugi dirki zapored med prvo peterico ni bilo nobenega mladinca, zato pa sta bila tik za njo Maj Babačič (Calcit Bike Team) na 6. in Miha Jerkič (KK Črn trn) na 7. mestu – prvi z enim in drugi s kar dvema tretjima mestoma, a ga je vsak od njiju v eni etapi polomil.

Vid Peršak je povedal:

“Kar lepa dirka je bila. Testiral sem se nekaj zadnjih nastavitev za dirke svetovnega pokala naslednji teden. Prvič sem bil v Cilenci, tako da me veseli, da je toliko odličnih lokacij za mtb, mednje zagotovo sodi tudi Cilenca! Tekma je šla brez večjih težav, malo sem imel problemov z gnečo na 2. in 4. etapi, sicer pa je bil dober dan!”

Skupna razvrstitev – moški

Smrdel si je z dvema zmagama in enim tretjim mestom nabral dovolj točk (1050), da tudi z izpuščeno dirko ostaja na vrhu lestvice. S 4. je na 2. mesto napredoval Ivartnik (860), tretji je ostal Jerkič (820). Peršak se je z dvema zmagama v dveh nastopih s 7. vzpel na 4. mesto. Z drugega mesta je na peto zdrsnil Nejc Huth (Energijateam.com), ki je tudi izpustil Cilenco.

Tina Smrdel povečuje naskok

Čast Smrdelovih in MBK Črni Vrh je v bratovi odsotnosti uspešno branila Tina Smrdel med ženskami. Dobila je tri od štirih preizkušenj, tudi Spar Online SuperStage. Le Teja Cerar (Golovec Trails) ji je za dobri dve sekundi odnesla drugo etapo, a ji to še ni prineslo drugega mesta skupno – tega ji je za sekundo snedla Maša Komel (KK Črn trn), ki je tako svoje tretje mesto in svoje prve stopničke v SloEnduru izpred dveh tednov popravila še za eno mesto.

Tina Smrdel je povedala:

“Vse etape sem kar tekoče odpeljala in nisem imela večjih težav, tako da sem zadovoljna s končnim rezultatom. Včasih je šlo sicer preblizu kakšnega drevesa, drugače pa brez posebnosti, le na drugi etapi je bilo nekaj manjših napak, ki pa so me potem stale etapne zmage. Drugače pa je bil super dan za tekmo in upam, da bo tako tudi v Trbovljah.”

Skupna razvrstitev – ženske

Tina Smrdel ima že 1400 točk, druga je Tamara Homar (ŠKD Super potencial, tokrat 4.) z 830 točkami in tretja zmagovalka prvih dveh dirk, Slovakinja Simona Kuchyňková z 800 točkami. Potem pa so tesno skupaj Maja Vojska (Črni Vrh, tokrat 7.) s 740, Komel s 730 in Cerar s 720 točkami.

V kategorijah dolge proge

Najhitrejša dva mladinca smo že omenili, Babačiča in Jerkiča, ki sta bila tik za najhitrejšo peterico. Tretji je bil Jan Polovšak (Bosch Black Hole Enduro Team) na 12. mestu absolutne razvrstitve.

Odlično so se udarili veterani – najhitrejši trije, vsi iz kategorije master 1, so končali skupaj med 15. in 17. mestom absolutne razvrstitve, le dobri dve sekundi narazen. Zadnje sezone le občasni udeleženec Nejc Černilogar (MTB klub Kranj Scott Team) je za veteransko zmago izkoristil svoje noge na fizičnih drugi in četrti etapi, sledila sta Marko Fink (KD Zverinice) in Mitja Potočin (KD Hrastnik). Prvi iz master 2 je bil Luka Peskar (KD Ram), v master 3 si je še eno zarezo naredil Martin Brus (Kamplc Racing Team).

Najhitrejši amater je bil še enkrat Žiga Šemrov (ŠKD Super potencial) na absolutno 11. mestu.

V kategoriji e-bike je zmagal Tadej Tekavčič (Golovec trails), ki je dobil tri od petih etap, prepričljivo tudi “powerstage” z vzponom.

Tri etape kratke trase

Tako mladinska kot mlajše kategorije so malce trpele zaradi šolskih obveznosti. V kategoriji U17 je zmago odnesel Madžar Áron Babó (FRO Racing) pred Anžetom Kofjačem (KK Završnica) in Tinetom Gračnerjem (Golovec trails). Pri dekletih do 17 let ostaja nepremagana Nežka Libnik (Bosch Black Hole Enduro Team).

Med dečki U15 je svojo prvo zmago osvojil Žiga Munih (Pedal Racing Team), Vita Vaner (obe DGK Pohorje – Spank team) je bila pri dekletih U15 še enkrat brez tekmic.

Na začetku omenjeni Ange Jamin (Golovec trails) je prepričljivo zmagal v “začetniški” kategoriji 4Fun, v kateri se je pomerilo kar 26 udeležencev.

… in najmlajši

Na najkrajši trasi z dvema etapama za mlajše od 13 je pri dečkih drugič letos zmagal Tjaž Stres (Kamplc Racing Team), Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team) tako kot njena kolegica Vita ni imela družbe.

Vsi vrstni redi SloEndura Cilenca

Razvrstitev po štirih dirkah serije

Sledi …

Dirkanje za točke serije SloEnduro se za trenutek ustavi, sledi državno prvenstvo 10. in 11. junija v Trbovljah. Razpis in prijave

Fotografije Matej Lovrič @obalnabikescena

Več fotografij v poročilu na sloenduro.com

SloEnduro

Preberi še

SloEnduro Perkmandeljc: Dvestoterica mokrih na uspeli mežiški premieri

Sledite nam