contour slovenija
Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
7. marca 2022

V soboto je (pred)premiera kolesarskega filma z blizu 300 gledalci napolnila dvorano kulturnega centra Primoža Trubarja na Šentjerneju. Zdaj pa na festivale in naprej.

Malce daljših slovenskih gorskokolesarskih filmov smo res lačni. Kdaj smo nazadnje videli domač filmski izdelek, posnet vsaj malce bolj profesionalno, in daljši od recimo 20 minut?

Zato še raje zagrabimo tudi vabilo na premiero filma o makadamkarski avanturi, kot jo je lani opravil Ignac Bakše, kolesar izpod Gorjancev. Pa saj tudi sicer pri mtb.si makadamkanja ne porivamo kam na obrobje med zabavnimi dejavnostmi na kolesu. Super je!

Ignac, Slavc za prijatelje, je lanskega junija prekolesaril Slovenijo po poteh, blizu državni meji, nekako po najbolj “zunanjih” prevoznih poteh, tudi če ne ves čas nujno čisto po “vogalih”. V vsakem primeru se je nabralo lepo število kilometrov in metrov: v devetih dveh je prekolesaril 80 občin in 10 regij ali 1.585 kilometrov z 29.500 višinskimi metri. Vse v “mehkem” bikepacking slogu s spanjem v posteljah. Z njim je na odsekih kolesarilo tudi nekaj spremljevalcev, največ prijatelj Anže Lemovec.

Avtor filma je Rok Sanda, svak Ignaca Bakšeta, a četudi je bila sprva zamisel, da gre Ignac pač malo kolesarit, svak pa ga malo posname, je iz tega nastal kar velik filmski projekt s številčno ekipo. Contour Slovenija!

Če smo se pred filmom še spraševali, kaj bomo gledali dobrih 100 minut, po ogledu ni bilo več dvoma, da so ustvarjalci znali izkoristiti ves ta čas.

To je bila druga predpremiera filma, prva je bila na zadnji februarski dan v slovenskem paviljonu na sejmu EXPO2020 v Dubaju. Film bo zagotovo ogled na kakšnem filmskem festivalu, preden najde svoje mesto na sporedu kakšne od televizij in preden ga nekega dne zagledamo tudi na spletu.

Spletna stran filmskega projekta: contourslovenia.com

Na Instagramu: @contour_slovenia in Ignac @fuzzecl

Pogovor z Ignacem Bakšetom

Po premieri smo Ignaca malce izprašali. Kako se je odločal, ali bo to le kolesarjenje ali bo projekt? Celo nekaj več kot drugi smo izvlekli iz njega o tem, kaj ga mika za naslednji projekt.

Napovednik filma

Naslovna fotografija Contour Slovenija

Ljubljana MTB vikend
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam