4. avgusta 2013

V Pili v Italiji je Zarja Černilogar s 3. mestom obdržala vodstvo, Žiga Pandur pa je povedel s 6. Slovenski uspeh dopolnila Horvatova in Vauh z 10. mestoma.

Evropska serija v spustu iXS European Downhill Cup se je po Leogangu in Špičaku ta konec tedna nadaljevala v Pili nad italijansko dolino Aosta. Srečo na slovenske udeležence – čeprav je na stopničke za zmagovalce stopila le Zarja Černilogar (Blackthorn GT), smo imeli v prvi deseterici obeh članskih dirk še tri tekmovalce: Žiga Pandur (Unior Tools Team) je osvojil 6. mesto, Špela Horvat (Energijateam.com) in Miran Vauh (Blackthorn GT) pa oba deseti.

Še več, Zarja je obdržala vodstvo v skupni razvrstitvi, ki ga je osvojila z zmago na Češkem, Žiga pa je prvič povedel v razvrstitvi! Želja, da oba kot vodilna prideta na finale serije konec septembra v Maribor, je gotovo velika, a ne lahka, saj sta vmes še dirki na Wiriehornu v Švici (čez dva tedna) in v Chatelu v Franciji (7./8. septembra).

V Pili je sobotni razvrstitveni nastop prekinilo neurje s točo. Vser kategorije razen članov so do takrat svoj nastop že opravile, Zarja je bila druga najhitrejša, med Švicarkama, za Emilie Siegenthaler in pred Miriam Ruchti. Članom tako danes ni bilo dolgčas, saj so imeli na sporedu trening, razvrstitveni nastop in še finale. Žiga je bil v razvrstitvenem nastopu četrti najhitrejši, Vauh pa sedmi.

V finalu je pri ženskah nato iz ozadja vse ugnala Britanka Tahnee Seagrave, druga je bila Siegenthalerjeva, Zarja pa je bila ob manj posrečenem nastopu in skoraj štirimi sekundami zaostanka za zmagovalko kar zadovoljna s 3. mestom. “Naredila sem preveč napak, v največjih skalah se mi je odpelo še pedalo in ga lep čas nisem dobila nazaj,” pravi Zarja. “Nisem imela ravno dobre vožnje, tako da sem zadovoljna, da sem na podiumu.”

V konkurenci več kot 200 članov je bil v finalu prvič najhitrejši Poljak Slawomir Lukasik pred Novozelandcem Matthewom Walkerjem in Švicarjem Dominikom Gspanom. Pred Pandurja sta se z majhnimi razlikami stisnila še en Novozelandec Bryn Dickerson in Italijan Alan Beggin. Žiga je za zmagovalcem zaostal 2,9 sekunde, za tretjim mestom pa 8 desetink sekunde.

“Proga se je v nedeljo kar hitro sušila, tako da je bila za finale že suha,” je dan opisal Žiga. “V finalu sem imel solidno vožnjo z nekaj napakami v zgornjem delu proge. Z rezultatom sem zadovoljen, vendar bi s kakšno napako manj lahko posegel po stopničkah, saj so bile razlike res majhne.”

Kar zadovoljen je bil tudi Vauh: “Upal sem na dež, a po sobotni nevihti se je v nedeljo proga sušila. V seedingu sem bil na tehničnih delih premalo napadalen, v finalu pa sem tik pred štartom ugotovil, da imam počen nosilec menjalnika. Na srečo je bila poleg Zarja, da se si lahko izposodil njenega, celo sodnik na štartu je imel pri sebi pravi imbus. Nastop je bil kar soliden, na določenih delih bi se dalo še stisnit, predvsem v prvem in zadnjem zavoju, kjer sem tvegal preveč in izgubil malo časa. Ampak bodo že prišle stopničke tudi v evropskem pokalu. Škoda za Lebana, ki se se je poškodoval že v petek.”

Vrstni redi iz Pile so na dnu (poleg naštetih je v njih še nekaj Slovencev), razvrstitev po treh od šestih dirk pa gre takole:

ženske elite
1. Zarja Černilogar (Slo, Blackthorn GT) 128
2. Jana Bartova (Češ, Bikeplac) 96
3. Emilie Siegenthaler (Švi, Gstaad-Scott) 94
4. Alanna Columb (NZ) 60
5. Floriane Pugin (Fra, Gstaad-Scott) 55
6. Špela Horvat (Slo, Energijateam.com) 51

moški elite
1. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) 244
2. Robin Wallner (Šve, W-Racing) 224
3. Joseph Connell (VB, SC intense) 223
4. Markus Pekoll (Avt, MS Mondraker) 221
5. Lutz Weber (Švi, iXS Gravity Union) 217

10. Miran Vauh (Slo, Blackthorn GT) 167
21. Jure Žabjek (Slo, Unior Tools Team) 117 (2. mladinec)

Video poročilo
www.ixsdownhillcup.com

Na uvodni fotografiji Žiga Pandur, vse foto Thomas Dietze.

Vrstni red finala DH Pila 2013

Sledite nam