miha krajnc
Pumpaj Slo Velenje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
20. septembra 2022

Bog (in batina) v Nebesih za kolesa, vodnik, mehanik pri ekipi Unior Sinter in še kaj … Pa glede poškodb boš videl-a, da imaš v primerjavi z njim ti v bistvu kup sreče.

Miha je na verigo pripel Ažbe Kalinšek.

Miha Krajnc

Ažbe: Koliko časa že kolesariš in na katerih področjih si vpleten v kolesarsko sceno pri nas?

Miha: Gorsko kolesarjenje me je začelo zanimati nekje proti koncu osnovne šole, ko sem po naključju dobil v roke izvod nemške revije Bike in se mi je zdelo “kul”. Z mestnega Rogovca sem odmontiral blatnike in šel v gozd. Od takrat naprej gre večina zasluženega denarja za kolesa 🙂

Zadnje čase me najbolj zaposluje servisiranje koles v lastnem servisu v Ljubljani, v bolj “normalnih” sezonah sem del trenerske ekipe v Rajdu, vodim tedenske izlete po Sloveniji (z gorskimi kolesi, seveda), grem z Uniorjevo ekipo servisirat kolesa na dirko svetovnega ali evropskega pokala, občasno pa delim znanje o servisiranju koles tudi na tečajih in usposabljanjih. Zadnja leta lahko v Nebesih kupite tudi kolesa Marin.

Kaj od tega najraje počneš?

Vse od naštetega mi je v veliko veselje, nisem pa človek, ki bi lahko stalno počel eno in isto, tako da je raznolikost mojega dela ena od največjih prednosti.

miha krajnc, unior sinter factory racing
Svetovni pokal Leogang, foto Klemen Humar

Kakšna je vizija Nebes v prihodnje?

Ostati servis z osebnim pristopom. Pripelješ kolo, spiješ pivo in poklepetaš s prijatelji ali spoznaš nove, izbereš novo kolo ali pa samo podebatiraš o tem, zakaj so Sinter pakne boljše od Sramovih 🙂

Kakšna kolesa najraje servisiraš?

Nimam posebnih preferenc. Seveda je užitek servisirati kolesa, opremljena z najnovejšimi tehnološkimi biseri, ki jih ponuja industrija, hkrati pa zelo rad vrnem v življenje in posodobim kakšno staro MTB kolo. Če je okvir jeklen, še toliko boljše.

miha krajnc
Če bi si človek tukaj pokončal ledvico, bi še razumeli … Foto Matjaž Ličan

mtb.si: Dobrodošel nazaj na kolesu. To pa je bil en neverjeten scenarij okoliščin in zapletov. Lahko čim krajše povzameš, toliko da bralci vidijo, kaj se teoretično lahko zgodi kolesarju?

Miha: Hvala za dobrodošlico, čeprav še nisem čisto nazaj. Sem pa zdaj že res blizu. Teoretično se kolesarju lahko zgodi veliko stvari, večinoma lepih. Sem pa tja pa se pripeti kakšen padec, po katerem je okrevanje daljše od dveh tednov. Sam sem 9. 5. 2021 padel na Pomjanu in to na najbolj nezahtevnem delu proge, s hitrostjo verjetno 15 km/h. Nerodno sem se skotalil preko krmila, ki me je udarilo v predel trebuha in mi zdrobilo ledvico. Zaradi notranjih krvavitev so mi v izolski bolnišnici razrezali trebuh, počistili notranjost in odstranili levo ledvico. Potem so me v ljubljanskem UKC še 2x popravljali, nazadnje letos februarja. Zdaj je vse OK in v nekaj mesecih bom verjetno nazaj na kolesu. A je blo dovolj na kratko? 😉

Ker so tvoje sposobnosti mehanika zaželene na toliko koncih, bi lahko zgoraj pozabil omeniti, da pomagaš tudi pri razvoju slovenskih izdelkov. Povej več o tem.

Ja, z Bleedkit.com sodelujem praktično že od prvih poskusnih izdelkov pred 10 leti. Moja glavna naloga je, da poskušam njihove izdelke uničiti z redno uporabo in vso možno nepravilno uporabo, ki si jo lahko zamislim kot uporabnik, potem podam možne rešitve in izboljšave izdelkov. Te so večinoma minimalne, vendar nujno potrebne za to, da je izdelek na koncu vrhunski in se lahko prodaja širom sveta. Posebno zanimivo je spravljati prebliske o novih izdelkih v končne produkte. Pa seveda snemanje postopkov za odzračevanje različnih tipov zavor v čisto zaresnem snemalnem studiu, kjer tudi 20 ur v kosu ni nič nenavadnega, haha.

miha krajnc, nebesa za kolesa
Foto Urban Hercog

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Miha: V krogu izbranih prijateljev na celodnevni turi ob neokusnem humorju, resnih debatah in hudih trailih. Super je bila Madeira z Blažem, bikepacking z Urbanom ali njegovo togotno metanje kolesa po (pre)zahtevnem trailu. To so lepi dnevi 🙂

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Peš na kakšnem hribu.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Vozil bi se z gravelom.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Je turkizne barve.

miha krajnc, nebesa za kolesa
Uživanje ob “kolesarjenju” ni vedno vidno od daleč … Foto Matjaž Ličan

Tvoje prvo kolo?

Mislim da zelen tricikel s polnimi gumami in fiksnim prenosom.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Rad bi sploh fural, haha. Cedric Gracia bi bil po mojem dobra družba.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

V življenju se ti ne sme muditi. Se poskušam držat, zato tudi zamujam z odgovori na ta vprašanja.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Beri zgoraj 🙂

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Naslovna fotografija Jurca

Preberi še

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani
Na verigi: Ažbe Kalinšek

Pumpaj Slo Velenje
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam