EP Il Ciocco, Maruša Tereza Šerkezi
6. avgusta 2023

Tudi v krosu naši mladi kolesarji, predvsem pa kolesarke, niso razočarali. Il Ciocco srečen kraj za Marušo Terezo Šerkezi in Evo Terpin.

Lani najboljša med dekleti, starimi 15 let, je danes uspeh ponovila še v leto starejši kategoriji. Maruša Tereza Šerkezi je evropska prvakinja drugič zapored! Eva Terpin v kategoriji deklet, starih 15 let, do bronaste medalje! Ne gre prezreti niti rezultatov Mete Tancik, pred dvema letoma že evropske prvakinje, in pa Tajde Šoštarko. Kot kaže v ženskem krosu prihaja nova generacija “vražjih deklet”.

Il Ciocco v Toskani bo za Slovence še enkrat zapisan z zlatimi črkami. Prvič je bilo to leta 1991, ko smo Slovenci pod novo zastavo prvič nastopili na SP, drugič pa zagotovo danes, ko je Maruša Tereza osvojila novo zlato medaljo in še enkrat postala najboljša v Evropi!

EP Il Ciocco, sobota

Kategorija 13-letnikov

Med trinajstletnicami je startalo 63 deklet. Med Slovenkami pa se je na progi najbolje znašla Tajda Šoštarko, ki je z dvema minutama in 37 sekundami zaostanka za novo evropsko prvakinjo Švedinjo Lilly Temar zasedla odlično 10. mesto. Ula Bolčina Ravnikar je z 10 minutami in 17 sekundami zaostanka zasedla 43. mesto. Med fanti Slovenija ni imela nobenega predstavnika.

Tajda Šoštarko

Kategorija 14-letnikov

Med dekleti smo imeli le eno predstavnico. Pina Šiler je konkurenci 80 deklet zasedla 54. mesto. Za zmagovalko, Italijanko Mariachiaro Signorelli, je zaostala 10 minut in 2 sekundi. Med fanti je nastopilo šest tekmovalcev, najvišje se je povzpel Lenart Dejak, ki je zasedel 26. mesto. Za evropskim prvakom, Švicarjem Karimom Barhoumijem, je zaostal 4 minute in 34 sekund. Maks Majnik je zasedel 84. mesto, Nejc Petač 124., Nik Hvala 125., Vane Kukovica 153., Blaž Cerar 155. mesto. Nastopilo je kar 172 tekmovalcev.

EP Il Ciocco, nedelja

Kategorija 15-letnikov

Za še eno slovensko medaljo na evropskem prvenstvu je poskrbela Eva Terpin, ki je z 2 minutama in 50 sekundami zaostanka za novo evropsko prvakinjo, Švicarko Anjo Grossmann, osvojila tretje mesto! Uspeh Slovenk v tej kategoriji je s petim mestom dopolnila Meta Tancik. Zoja Bolčina Ravnikar je med 77 tekmovalkami osvojila 72. mesto.

V kategoriji fantov je nastopilo 136 tekmovalcev. Zlato je šlo v roke Nemcu Eliasu Hückmannu, Nejc Teran je osvojil 62. mesto, Jaka Tominšek pa je bil 76.

Kategorija 16-letnikov

Po bronu na driki kratkega krosa pred dvema dnevoma je Maruša Tereza Šerkezi osvojila še zlato medaljo v krosu. Šerkezi je tako ponovila lanski uspeh iz Capriase blizu Lugana v italijanskem delu Švice, ko je postala evropska prvakinja med dekleti, starimi 15 let. Tokrat je bila hitrejša od 67 tekmic! Drugouvrščeno Avstrijko Antonio Grangl je prehitela za 2 minuti 21 sekund. Tretjeuvrščena Čehinja Amalie Gottwaldowa je zaostala 2 minuti in 59 sekund.

Pri fantih smo imeli med 139 tekmovalci tri predstavnike. Najbolje se je odrezal Filip Boškin, ki je osvojil 53. mesto. Nik Golob je bil 60., Gašper Štajnar pa 67. Evropski prvak je postal Čeh Kryštof Bažant.

Vsi vrstni redi na uec.ch.

Fotografije UEC, Union Europeenne de Cyclisme

Preberi še

EP mladi: V Il Cioccu po dveh tretjinah Slovenci uspešno

Sledite nam