pumapj slovenija ribnica, ažbe kalinšek
Pumpaj Slovenija Vrhnika
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
6. junija 2022

Po Luciji na drugi postaji serije Pumpaj Slovenija otvoritveni dogodek na pumptracku v Ribnici, največjem v Sloveniji. Kljub vročini odlična udeležba.

Brez izvrstnih gostiteljev oziroma lokalnih prirediteljev ter odličnih pumptrackov ni ne državnega pokala Pumpaj Slovenija, ne spremljevalnega sporeda Grbine so fine. Po Občini Piran nas je minulo soboto sprejela Občina Ribnica – na še novejšem pumptracku, po novem tudi največjem v državi.

Ob tej priložnosti je pumptrack ob nogometnem igrišču v obrtni coni Ugar odprl župan Samo Pogorelc s podžupanom Alešem Miheličem. Nato pa so ga zavzeli tekmovalci serije Pumpaj Slovenija. Skoraj 90 jih je bilo, ki se niso ustrašili žgočega sonca nad dolgim krogom. Le najhitrejši so ga “prepumpali” v manj kot dvajsetih sekundah.

Vsi, ki boste merili čase na tem krogu, si za merilo lahko postavite čas, ki ga je v kvalifikacijah dosegel Ažbe Kalinšek: 18 sekund in 32 stotink! A se ne sekirajte, če ne pridete blizu – vse pod dvajset sekundami je noro hitro.

Na dirki

Kot je že vidno zgoraj, je bil tokrat najhitrejši mlad tekmovalec iz kategorije dečkov do 15 let. Ažbe Kalinšek iz ekipe Bikehanic – 20 Chocolate (na naslovni fotografiji), ki zmaguje tudi v spustu in enduru, je tudi vse nastope na izpadanje opravil pod 19 sekundami in suvereno slavil zmago v svoji kategoriji.

V kategoriji do 17 let je vse do velikega finala dominiral BMX tekmovalec Tim Rovtar (KK Črn trn), eden od še dveh, ki sta se uspela spustiti pod 19 sekund. A v zadnji vožnji dneva je v zadnjem zavoju pri veliki hitrosti zgrešil optimalno linijo in nato tudi cilj, tako da je zmaga pripadla Tristanu Sašu (Golovec trails), enduro tekmovalcu.

Med mladinci do 19 let je vladal še en BMX tekmovalec Nejc Heric (Bikehanic – 20 Chocolate), pri članicah Tamara Homar (Energijateam.com), nekdanja tekmovalka v krosu, zdaj največ v enduru.

V moški članski kategoriji sta se v velikem finalu srečala dva člana ajdovskega Črnega trna, zmagovalec Lucije Luka Barut in državni prvak v 4krosu Urban Rotnik. Še drugo zmago sezone je osvojil Barut, ki je bil tudi tretji s časom pod 19 sekundami. V malem finalu je David Ivartnik (Golovec trails) premagal Luka Borseta (Summa Veldes).

Seveda so se spet dobro udarili tudi v mlajših kategorijah, pa v veteranski ter v hobi kategorijah. Vse vrstne rede najdete tukaj.

Grbine … So fine!

Najmlajših, ki so jim namenjeni Foksijevi kolesarski izzivi in šola, vročina ni posebno motila. Inštruktorja Kolesarske zveze Slovenije David Ivartnik in Tilen Frank ter ambasador programa Grbine so fine Rene Mlekuž so do novih spretnosti na poligonu in pumptracku pripeljali pet skupin.

Po zaključenem tekmovanju, ko je sonce že popustilo, pa so kolesarjih v dobrodelnem Krogu za razvoj na pumptracku in s skakanjem v višino zbrali še 542 evrov za izvedbo športnega dne za lokalne četrtošolce.

Veliko dogajanja

Lokalni prireditelji iz Rokodelskega centra Ribnica so dodali še kup dodatnega programa in ponudbe, tako da se ves dan nihče ni mogel dolgočasiti: od kolesarjenja do kotalkanja in rolanja ter predstavitev društev in kulinarične ponudbe. Tudi ribniška policijska postaja se je predstavila in ozaveščala o varnosti v prometu.

Se vidimo na Vrhniki

Naslednji dogodek serije Pumpaj Slovenija bo 2. julija na Vrhniki. Vse o dogodku.

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj Grbine so fine, Blacktown Construction GmbH, Alliance ASE ter kolesarske nogavice Furam zase.

Fotografije Anže Furlan

Preberi/oglej si še

Dodatna motivacija na dirkah Pumpaj Slovenija: kvalifikacije za svetovno prvenstvo!
Serija Pumpaj Slovenija 2022 je startala v parku Sonce v Luciji

Hervis serviser
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam