Helter Skelter
9. maja 2021

Tretja izvedba dirke v Rabcu. Absolutna zmaga Avstrijcu Soukupu, najboljša Slovenca Gregor Dimic in Matej Lovše.

Sonce, super vzdušje, mednarodna konkurenca in poln startni prostor prvega letošnjega gorskokolesarskega maratona serije Husqvarna Adria Bike Challenges v Rabcu. Z nekaj novimi potmi nad Bike centrom Rabac je bila letošnja izvedba še nekoliko drugačna od preteklih, gotovo nič manj zabavna. Dve trasi in kar 257 tekmovalk in tekmovalcev na startu.

Dolga trasa (62,4 kilometra in 1605 višinskih metrov vzponov)

Moški

Gregor Dimic je zmagovalec preizkušnje v kategoriji moških (od 16 do 39 let) in drugi v absolutni razvrstitvi, saj ga je ugnal eden od veteranov. Dolgo traso je prevozil v dveh urah 51 minutah in 11 sekundah ter za več kot pet minut in pol prehitel Mateja Lovšeta. Tretje mesto je z zaostankom 8 minut in 39 sekund zasedel Hrvat Đani Simčić. V moški kategoriji je dirko končalo 39 tekmovalcev.

Gregor Dimic: “V Rabcu sem odvozil že nekaj maratonov, toda tokrat prvič po prenovljeni trasi. Začetni vzpon ni več izrazito tehničen, zato sem pričakoval, da bom težko konkurenčen. Stvari so se poklopile in smo z Lovšetom in Soukupom po polovici vzpona ostali skupaj. Nato smo dirko nadaljevali v visokem ritmu, dokler nisem na razcepu za dolgo in kratko traso naredil napake. Spodneslo mi je gumo in bi zaradi padca skoraj končal dirko.

Nato sta me Soukup in Lovše počakala in dirka se je nadaljevala. Ob padcu sem prejel močan udarec v roko, tako da sem dve uri kar trpel. Na zadnjem vzponu pa sem moral Soukupu priznati premoč in sem dirko skupno zaključil na drugem mestu.”

Master

Dvaindvajset masterjev je zaključilo z najdaljšo traso, najhitreje Avstrijec Christoph Soukup, tudi absolutni zmagovalec. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila uigrana Mitja Tancik in Marko Fržop, ki tako nadaljujeta odlične predstave tudi po dirki 4 Islands. Njun zaostanek za zmagovalcem je bil dobrih pet minut.

Grand master

Končno tudi dirka za Petra Vesela, ki je moral zaradi partnerjeve poškodbe predčasno zaključiti prezkušnjo po štirih otokih. Tokrat prepričjiva zmaga afriškega leva, ki je za seboj pustil Relvisa Glavića in Aleša Bobna.

Ženske

Medalje so si razdelile tri najpogumnejše, ki so se podale na najdaljšo traso. Zmaga Avstrijke Angelike Tazreiter, drugo in tretje mesto pa Hrvatici Paula Vrdoljak in Mirna Majstorović.

Kratka trasa (31,3 kilometra in 1001 višinski meter vzponov)

Moški

Dvainšestdeset tekmovalcev je zaključilo dirko. Najhitrejši je bil Matej Skuzin, ki je ugnal rojaka Ivana Peruška in Luka Horvata. Najboljši Slovenec v tej kategoriji je bil Jaka Starman.

Ženske

Karmen Škiljić je prepričljivo slavila v ženski kategoriji. Drugo mesto je s 13 minutami zaostanka osvojila Čehinja Anna Lužna, tretje pa še z dvema minutama več Maja Bonačić.

Master

Švicar Erik Vilegen je bil premočan in je slavil s skoraj sedmimi minutami prednosti pred prvim zasledovalcem Davorjem Ružićem. Tretje mesto je osvojil Ivan Tečić. Najhitrejši Slovenec je bil Rajko Zvonar na sedmem mestu.

Grand master

Iztok Kuret – Izo je letel na kratki trasi in najbližjega zasledovalca Borisa Basto ugnal za dobri dve minuti. Tretje mesto je pripadlo še enemu Hrvatu, Sario Radmanović je zaostal 17 minut in 20 sekund. Nastopilo je trideset tekmovalcev.

E-bike

Ena redkih serij, ki ima tudi kategorijo e-koles. Kar enajst “električarjev” je bilo na startu, najhitrejši pa je bil Marko Svenda. Na odru sta mu družbo delala še Mladen Marković in Goran Protega.

Vrstni redi

Fotografije organizator

Preberi še

Husqvarna Adria Bike Challenges: Letošnja sezona se začne v Rabcu

Sledite nam