26. maja 2020

26. maja 2013 je Tanja Žakelj prvič zmagala na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu in oblekla belo majico vodilne!

Sedem je pravljično število in prav toliko let mineva od prve slovenske zmage v olimpijskem krosu. 26. maja 2013 se je pisala zgodovina slovenskega gorskega kolesarstva, v glavni vlogi pa je bila Tanja Žakelj. V Novem Mestu na Moravskem je Ledinčanka po uri in pol dramatične dirke dvignila roke visoko v zrak in prvič slavila na dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu!

Ura in pol nepredvidljive in na trenutke dramatične dirke s Tanjinim spektakularnim padcem na skalnem odseku Rock and Roll, zdrsom kolesa njene največje rivalke na dirki Poljakinje Maje Wloszczowske na spolzkem asfaltu, se je končala s Tanjino zmago in prevzemom vodstva v seštevku svetovnega pokala! Znamenita bela majica vodilne je prvič pristala na ramenih slovenske tekmovalke.

Seveda to ni prva slovenska ženska zmaga, saj je že leta 2005 v nemškem St. Wendlu slavila Blaža Klemenčič (danes Pintarič), a je bilo to v maratonu, ki je bil takrat še uradna disciplina svetovnega pokala.

Vrhunci dirke

Tanja sedem let kasneje:

“Če mi ne bi ti in Grega javila tega podatka, se nanj ne bi spomnila, ker mi datumi in obletnice ne pomenijo prav dosti. Mogoče mi še kdaj bodo. Gre za velik dosežek, ki v karieri ne uspe mnogim, ki si tega želijo in garajo za to. Meni se je zelo preprosto in spontano zgodil in hkrati tudi vsakemu, ki je k temu pripomogel s svojo srčnostjo in predanostjo, pa če tudi zgolj kot navijač. Zakoreninjene imam res krasne spomine na tiste dni, ki pa so jih kasneje žal zasenčile misli dvoma.

Nadaljevanje kariere ni bilo več tako briljantno in kadar se pogovarjam z novinarji oziroma zasledim besedo o meni, je vse preveč govora o slabših rezultatih ter se tako pozablja na vrednost vseh mojih dosežkov, vključno z zmago v Novem Mestu. Enako lahko tudi tu dodam, da se tudi to lahko še spremeni. Ste se mogoče že vprašali, kdaj lahko pričakujemo novega junaka ali junakinjo na vrhu stopničk za svetovni pokal v XCju? Jaz sem namreč že med njimi.”

Foto Grega Stopar

Tako smo poročali

Tanja Žakelj zmagovalka v svetovnem pokalu!
Nové Mesto: Dan kasneje

Sledite nam