20. septembra 2016

Privlačna petdnevna etapna dirka v Švici sicer brez Slovencev, a si že zaradi velikih imen in še večjih razgledov zasluži pozornost.

Zaključila se je tretja izvedba Perskindol Swiss Epic, etapne dirke s prologom in petimi etapami od Zermatta do Verbiera skozi Leukerbad v dolžini 360 km in s 12500 metri višinske razlike. Zmago v dirki sta si priborila kolesarja ekipe BMC, Švicarja Lukas Flückiger in Reto Indergand.

Letošnja dirka je bila še posebej zahtevna, saj sta vreme in mraz krojila razplet in traso. Zadnjo etapo so morali celo preusmeriti in skrajšati, saj je bilo vreme v Alpah preveč nestabilno, da bi lahko izpeljali predvideno traso. Vseeno pa so švicarski tekmovalci zmagali v štirih etapah.


Indergand in Flückiger v ospredju, foto Marius Maasewerd

Nikakor pa dirka za zmagovalca ni bila lahka. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa Centurion Vaude, ki sta jo sestavljala Daniel Geismayr in Jochen Kass. Sicer jima ni uspelo zmagati v kateri od etap, a sta vedno bila za petami poznejšima zmagovalcema. Na koncu sta zaostala za njima samo minuto in 35 sekund. Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Scott-Odlo, ki sta jo tvorila nosilec zlate medalje iz Ria Nino Schurter in Matthias Stirnemann. Dvojica je po prologu, v katerem sta imela veliko težav, uspela splezati na tretjo stopničko, zahvaljujoč dvema zmagama in še dvema uvrstitvama na stopničke v etapah.

V dirki sta bila med elito tudi veterana in zmagovalca neštetih dirk Ralph Naef in Thomas Frischknecht, ki sta nastopala v dobrodelni ekipi Green Hope in se uvrstila na šestnajsto mesto med precej mlajšimi tekmeci.

Med ženskami ekipa Stöckli Pro Team ni imela prave konkurence. Zahvaljujoč zmagam Jolande Neff in Alessandre Keller tako v prologu kot tudi vseh preostalih etapah je ekipa zmagala s prednostjo petdesetih minut pred drugo ekipo Spur Ötztal, ki sta jo sestavljali Ariane Kleinhans in Corina Gantenbein. Na tretje mesto sta se uvrstili Esther Süss in Hielke Elferink iz ekipe Wheeler / Rocky Mountain.


Vrstni redi

swissepic.com

Uvodna in spodnja fotografija Alex Buschor/swissepic.com

Sledite nam