savskih 50
1. aprila 2022

Koncept zabavne in družabne ture se bo letos razširil v franšizo ali kar serijo s podobnimi dogodki ob Savi na Gorenjskem, v Zasavju in Posavju.

Razvpito družabno kolesarsko turo Savskih 50 so že štirikrat (2018-2021) izvedli pred božičem na makadamih in stezicah ob reki Savi v ljubljanski občini (skrajni pentlji pa pokukata v sosednji občini Medvode in Dol).

Koledar serije Savskih 50 2022

  • 11. junij – Zasavskih 50 (Zagorje)
  • 13. avgust – Zgornjesavskih 50 (Mojstrana)
  • 8. oktober – Posavskih 50 (Krško)
  • 17. december – Savskih 50 klasik (Ljubljana)

Trasa bo na vseh dogodkih dolga okoli 50 km.

“Ob Savi se je od izvira navzdol skozi zgodovino ves čas nekaj dogajalo, zato je povsod najti takšne in drugačne poti. Opuščene očistimo, za kolesa so hitro primerne, poberemo smeti … In imamo prekrasno turo z malo višinske razlike za vsakogar, faktor užitka na lepih poteh v naravi pa je visok kljub temu, da ni ne vzponov ne spustov,” je povedal ustanovitelj Savskih 50 Andrej Dekleva. “Vesel sem, da gre zamisel naprej in da smo našli somišljenike višje in nižje ob reki. Zaenkrat poskusimo z le štirimi prireditvami, a želijo jih še ob Savi Bohinjki, kjer dobijo novo kolesarsko povezavo od Bohinja do Bleda, pa v Radovljici … Zanimanja je toliko, da razmišljamo celo o etapni turi od izvira do Beograda, kjer se Sava zlije z Donavo!”

Andrej in mtb.si sta poleg od začetka, saj je trasa primerna tako za gorska kot za makadamska kolesa, lotevali pa so se je tudi s trekingi, z e-kolesi in celo beemiksi. Že v osnovi so del zamisli okrepne postaje, zlasti s toplimi napitki, ter druženje na cilju. A okrepčilo in program na trasi smo zares izvedli le prvo leto – druga izvedba je bila v močnem dežju, tretja in četrta pa z omejitvami zaradi epidemije. Letos se okrepne postaje definitivno vračajo!

#savskih50

Naslovna fotografija Borina Mišica @borina.misica_phototrips

Preberi še

Savskih 50 in druga okoli-božična rajanja
Brez(s)tičnih #savskih 50
Ture pred božičem in po njem
Savskih 50, ničta izvedba

Sledite nam