9. marca 2016

“Jungsta” slovenskega BMXa z novim trenerjem, novim kolesom in s še večjo motivacijo v sezono 2016.

O mladem enajstletnem tekmovalcu v BMXu Jaku Remcu, o ciljih in predvsem spremembah pri treningih ter z željo po stopnički ali dveh višjem nivoju furanja na letošnjih tekmovanjih.

Nov trener, nova zgodba

Z mesecem oktobrom se je Jaka znašel pod okriljem novega trenerja. To je postal Michael Beran. Najboljši češki BMX tekmovalec in znanec mnogih velikih tekmovanj. Perfekcionist v BMXu prostega sloga, ki svoje dolgoletne izkušnje deli tudi z mladimi perspektivnimi športniki ter jih uči predanosti športu ter k profesionalnem odnosu do vsega, predvsem pa treninga.

Jaka in Michael

Nazaj v peskovnik

Michael ga je že na prvem, predstavitvenem, treningu postavil na začetek. Najprej mu je zamenjal položaj na kolesu. Prva (odrivna) noga je bila od Jakovih začetkov vedno leva, ki pa v koordinativnem pomeni omejitev in posledično težje napredovanje. Tako je začel z desno nogo in kljub temu, da je bil na začetku čisto izgubljen, je po prvem treningu skakal centimeter višje. Po mesecu dni se je popolnoma privadil na nov položaj in s trenerjem, s katerim skupaj vadita enkrat na mesec po tri dni (razdalja med Slovenijo in Češko ni majhna), sta si zastavila višje cilje. Komunikacija je sprotna in sicer preko video analiz, s katerimi Beran z nasveti in predvsem opombami spremlja Jakov napredek. Poudariti velja, da je nekaj spretnosti pridobil tudi s tem, ko je presedlal na nekoliko manjše kolo.

Več o Michaelu Beranu v intervjuju: Michael Beran, as in trener

Domače težave

Za nemoten trening na žalost manjkata primeren foam pit in rezi, da bi lahko dnevno vadil vse trike. Zato je potrebno večkrat na pot v nekoliko oddaljene kraje tudi v Avstrijo, da trening poteka v urejenem in profesionalnem okolju.
Nekoliko lažje bo, ko bo Jaka ponovno treniral na domačih tleh v novem, domačem, parku in bo z vidika logistike lahko več časa posvetil treningu.

Trik na trik

Trenutno v foam pitu vadi backflip (premet nazaj). Čez mesec dni ga čaka še piljenje premeta nazaj na reziju. Nadaljevanje in nadgradnja backflipa bo vsekakor flair (premet nazaj z rotacijo 180 stopinj). Hkrati preizkuša trike, jih namerava pokazati preko sezone: dvojni tailweep, barspin, 360 barspin, superman, 360 tailwhip in decade.

 

Objavil/a JAKA REMEC dne 5. marec 2016

Jaka na enem izmed treningov v UrbanRoofu

Na večja tekmovanja

Letošnja sezona bo v celoti namenjena predvsem spoznavanju večjih tekmovanj v Avstriji, na Hrvaškem in na Češkem. Nastopi predstavljajo tudi drugačno dimenzijo, saj je nivo na teh tekmovanjih višji kot na lokalnem območju. Jaka se bo že 19. marca na 20 Inch Trophy v Innsbrucku kosal s tekmovalci, kot so: Bobo Ujvari, Christian Ceresato, Dave Lemberger, David Rizzo, Fabio Bertagnolli, Florian Uphoff, Jonas Lindermair, Kevin Böck, Martin Odor, Mike Kröll, Noah Wolf, Philipp Schuster, Senad Grosic, Tamas P. Nagy, Zozo Kempf. Na večjih in odmevnejših tekmovanjih je vsekakor prednost nastopati z zvenečimi imeni in profesionalci v tem športu, a vendar je tudi rahel hendikep, saj organizatorji ne ločijo med Pro in Amater skupinami, še redkeje pa jih razvrstijo po starostnih skupinah in tako Jaka dostikrat nastopa kar skupaj s “ta velikimi”. Vrhunec sezone bo vsekakor v drugi polovici junija v Osjeku na zelo znanem Pannonian Chalenge, ki bi lahko bil, vkolikor ne bo poškodb, odskočna deska za FISE v Montpellieru, naslednje leto. FISE je mednarodni festival ekstremnih športov, ki združuje skejte, rolerje, gorsko kolesarstvo, BMX in wake board.


V Michaelovem hangarju

Jako na njegovi tekmovalni poti podpirajo:

Freegun (oblačila), POC (celotna zaščitna oprema), 34R/Topride.eu (kolo), Bookingpoint.net (prenočišča, letalske vozovnice), KIA (prevoz), KULT (očala), Target (nahrbtniki), Prosaf (kamera, video analiza).

Najdeš ga tudi na družabnem omrežju

Uvodna fotografija Ana Jarc/Urban Roof, druge foto Sandi Remec

{loadposition inside}


V prenovljenem ljubljanskem Urban Roofu

Sledite nam