18. avgusta 2016

Predstavljamo ožji krog kandidatov za zlati odličji na dirkah v olimpijskem krosu.

Olimpijske igre so tako kot svetovno prvenstvo ena sama dirka, na kateri se mora vedno vse poklopiti. Dnevna forma, razmere na progi, 100-odstotno delovanje kolesa in še kaj.

Proga v Olímpico De Deodoro ni preveč tehnično zahtevna, a razmere na njej nikakor ne bodo lahke.

MTB selektor Urban Ferenčak o progi:

“Proga se glede na lansko ni kaj dosti spremenila in je situacija takšna, kakršno smo pričakovali. Trikov na progi ni. Razlika se bo delala na vzponih in ob kakšnih napakah. Napak pa se zna zgoditi kar nekaj, ker so napovedane zelo vroče razmere – najbolj letos in to zna pripeljati še do kake napake več. Proga je načeloma zelo hitra, tako da bo vsaka napaka vzela še toliko več časa.”

Njegove napovedi so se začele uresničevati že na sredinem prvem treningu, saj se je kar nekaj tekmovalcev v olimpijsko vas vrnilo s potolčenimi koleni in odrgnjenimi rokami.

V zadnjih dveh dneh olimpijskih iger nas torej čakajo napete borbe, zato si kar poglejmo favorite.

Pregled proge, ki jo je oblikoval Nick Floros

XCO moški – favoriti za zlato

Peter Sagan, Slovaška
Veliko presenečenje pri prijavah za XCO v Riu. Večina je namreč pričakovala, da bo nastopil na cestni dirki. Ker pa mu trasa na cesti ni odgovarjala, se je odločil, da bo raje poizkusil dobiti mesto v krosu. To mu je tudi uspelo in Slovak nedvomno sodi v krog favoritov.
Bil je mladinski svetovni prvak leta 2008, preden se je 2009 povsem posvetil cesti. Torej mu kros ni tuj in je že zmagoval na najvišjem nivoju. Seveda to, da je dobil zeleno majico na Touru, govori o njegovi dobri fizični pripravljenosti, kako pa je s tehniko … Pustimo se presenetiti.

Julien Absalon, Francija
Absalon je verjetno najboljši kolesar v krosu v zgodovini tega športa.
Dobitnik zlatih medalj 2004 v Atenah in 2008 v Pekingu je v ožjem krogu favoritov tudi letos.
Res, da je v ponedeljek dopolnil 36 let, a je še vedno v vrhu krosa z gorskimi kolesi. Nedavno je to dokazal z zmagama v La Bressu in Mont Sainte Anne ter tretjim mestom na svetovnem prvenstvu.
Njegova pripravljenost in tehnika ter izkušnje na največjih tekmah so prav gotovo velika prednost pri naskoku na tretje zlato.

Jaroslav Kulhavy, Češka
Po zmagah na svetovnem pokalu in prvenstvu leta 2011 in osvojitvi zlate medalje leta 2012 v Londonu je Jaro dokazal, da mu tudi daljše preizkušnje ne delajo težav, leta 2014 je osvojil naslov svetovnega prvaka v maratonu.
Letos je imel nekaj dobrih uvrstitev in drugo mesto na “domačem” svetovnem prvenstvu, zato prav gotovo želi na največji letošnji tekmi spet na vrh. Da je najbolj motiviran prav na največjih tekmah, je že dokazal in zagotovo si želi druge zlate olimpijske medalje.

Nino Schurter, Švica
Trenutni svetovni prvak bo želel revanšo za London, ko se je moral zadovoljiti s srebrno medaljo.
Petkratni svetovni prvak in večkratni zmagovalec svetovnega pokala si močno želi bronasti medalji s Pekinga in srebrni z Londona dodati zlato v Riu. Serijski zmagovalec pa kot rečeno ne bo imel lahkega dela saj imajo olimpijske igre svoje posebnosti. O njegovi konstantnosti govori podatek, da od leta 2010 ni bil slabši kot drugi v skupni uvrstitvi svetovnega pokala.

Obrobni favoriti, ki lahko kotirajo zelo visoko:
Maxime Marotte in Victor Koretzky iz Francije, ki sta letos pokazala dobro formo, pa tudi mladi Lars Forster in Mathias Flückiger iz Švice bodo poizkusili unovčiti dnevno formo. Ne smemo pa pozabiti na Čeha Ondreja Cinka, ki se na velikih tekmovanjih vedno izkaže.

XCO Ženske – favoritinje za zlato

Jolanda Neff, Švica
Švicarka je prav tako kot njen rojak glavna favoritinja za olimpijsko zlato. V prejšnjih letih je osvojila prav vse naslove, ki jih je naskakovala, in manjka ji pravzaprav samo še olimpijska medalja. Je ena najbolj konsistentnih tekmovalk v zadnjem obdobju.
Pri nežnih triindvajsetih letih pa je tudi prvič na olimpijskih igrah in mogoče je celo preveč motivirana. Vendar je večkrat pokazala, da je na največjih tekmah dovolj zbrana in ji njena premoč ni stopila v glavo.
Prav gotovo je pametno staviti nanjo.

Annika Langvad, Danska
Danka je skoraj deset let starejša in je letos prav na vrhu svojih zmogljivosti. Trenutno vodi v svetovnem pokalu in ima veliko možnosti, da ga bo na koncu tudi osvojila.
Morala bi nastopiti že pred štirimi leti v Londonu, a ji je to preprečila poškodba v Franciji. Trikratna svetovna prvakinja v maratonu in letošnja svetovna prvakinja v krosu, bo v Riu prav gotovo želela kronati svojo super sezono z olimpijskim zlatom.

Gunn-Rita Dahle Flesja, Norveška
Norvežanka, ki je celih 20 let starejša od najmlajše favoritinje, dokazuje, da leta niso ovira.
Pogled v zgodovino krosa nam pokaže prav vse, kar moramo vedeti o njej. Najboljša in najbolj trofejna tekmovalka v krosu ima v svoji omari tudi zlato medaljo iz leta 2004 in ve, kaj je potrebno narediti zanjo. Poleg tega ji izkušenj ravno ne manjka, prav na zadnji dirki letos je dokazala, da je tudi letos v izvrstni formi.
Pričakujemo jo lahko na stopničkah, če pa bo to vrh bo odločala dnevna forma.

Catharine Pendrel, Kanada
Kanadčanka je še ena, ki ima velike možnosti za zlato. Prav tako že svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala, je tudi letos v izvrstni formi.
Letos vedno okoli vrha v svetovnem pokalu, a je prav na zadnji tekmi pokazala, da je formo stopnjevala pravilno. Z zmago na Mont Ste. Anne se je izstrelila med favoritinje za zlato v Riu.

Tu pa so še: Švedinja Jenny Rissveds, Emily Batty iz Kanade, pa tudi Čehinja Katerina Nash in Maja Wloszczowska iz Poljske. Omeniti je potrebno še Američanko Leo Davison, drugo z svetovnega prvenstva, pa seveda Sabine Spitz, ki ima doma že en set olimpijskih medalj in je ne glede na sezono na največjih tekmah vedno v ospredju, pa čeprav jo zadnjih 14 dni muči neprijetna poškodba.

Kaj pa Tanja?

Tanja Žakelj ni bila v krogu favoritinj preko sezone. V zadnjem mesecu pa je našla sebe in formo in je sedaj vsaj v širšem krogu. Tudi ona se zna zbrati prav za največje tekme in ob dobri dnevni formi od nje lahko pričakujemo veliko. Prav zaradi, recimo temu težke sezone, gre na dirko neobremenjena in opogumljena z formo, ki jo je pokazala v Mont St Anne. Poleg tega ji želje ne manjka in vemo, da je lačna medalj.

Pustimo se presenetiti. Dolgčas nam prav gotovo ne bo.

Obe dirki lahko spremljate v soboto 20. in nedeljo 21. avgusta, ob 17.30 na drugem programu slovenske televizije.

Preberi še:
Rio: Za Tanjo je lepo poskrbljeno

Sledite nam