3. junija 2017

Vsaj trikrat rekordno – najštevilčnejša udeležba in nova rekorda vzpona s kolesom pony iz Kranjske Gore na Vršič pri ženskah in pri moških.

Red Bull Goni Pony, malo tekmovalni in še veliko bolj družabni ter zabavni vzpon s kolesi pony iz Kranjske Gore na Vršič, še kar preseneča udeležence, gostitelje, prireditelje … Ob tretji izvedbi je udeležba z lanskih 573 zrasla na 922 udeleženk in udeležencev na ponyjih vseh mogočih generacij in izpeljank ter sorodnih kolesih iz drugih evropskih držav. Tudi kolesarji so bili iz sosednjih držav in še od kod, skupaj iz osmih.

Vzdušje pa v sončnem vremenu izredno – sproščeno, prijateljsko, razigrano. In ko je vžgal fičko v barvah milice, ki je kolono povedel s prireditvenega prostora proti letečemu štartu pri hotelu Lek, je bilo vsaj v dometu njegovih izpušnih plinov tudi tekmovalno.

 

Dirka v ospredju

Fantje so potegnili proti Jasni in tam po ravnini z visoko frekvenco švignili proti začetku pravega vzpona. Prva dekleta niso bila daleč zadaj. V ozadju so stotine nasmejanih uživale v lepem dnevu in jih ni preveč skrbelo, kako se bodo prebili čez 24 serpentin in 800 višinskih metrov, ko so spredaj že odločali o tretjem pony kralju Vršiča.

 

Naposled je na vrh z novim rekordom 44 minut in 30 sekund prvi prikolesaril Celjan Primož Jurak, lani drugouvrščeni. Za ovratnik mu je dihal someščan, ultrakolesar Žiga Sernec, in z zaostankom 22 sekund zasedel drugo mesto. Malce dlje je trajalo, da se je prikazal tretji, dolenjski amaterski cestni kolesar Srečko Brulc.


Primož Jurak, foto Jure Makovec/Red Bull Content Pool

Rekord je padel tudi pri kolesarkah, po novem ga ima letošnja zmagovalka Laura Šimenc. S časom 52 minut in 10 sekund je bila za več kot pet minut hitrejša od drugouvrščene Tamare Grm. Kot tretja je v cilj prišla zmagovalka prvih dveh izvedb Jasmina Jelovšek, a tudi ona je lastni rekord popravila za več kot minuto.

 

Zanimivost: kljub vrsti novih, lažjih ponyjev letnika 2017 na štartu sta zmagala kolesarja na starih kolesih. Daleč od tega, da nova predvsem zaradi položaja ne bi bila prijaznejša poganjanju, morda je bila le računica razmerja prenosa na strani klasike. Kakor koli, zmagovalca imata zdaj tudi nova rogova ponyja z več aluminija in manj železa.

 

Zmagovalca povesta

“Hitro sem bil na čelu, šel nato svoj tempo in že kmalu ostal sam, zadaj pa sem videl enega samega zasledovalca,” je razplet skromno opisal gorski kolesar Jurak, ki se s ponyjem iz Celja pogosto odpelje tudi v službo v Laško. “Današnjo zmago štejem za svoj drugi največji kolesarski uspeh, takoj za naslovom državnega prvaka v gorskokolesarskem krosu med amaterji leta 2009.”


Laura Šimenc, foto Tomislav Može/Red Bull Content Pool

“Moj cilj je bil čas okoli 55 minut, tako da sem zadovoljna,«” pa je v cilju nasmejana pripovedala Šimenčeva, uspešna amaterska cestna kolesarka z Bleda, ki na ‘špecjalki’ za isto pot potrebuje dobrih 40 minut. “Dobro sem se počutila, mislila sem, da bo težje. Skoraj nič nisem hodila, le na najbolj strmem delu med 16. in 17. serpentino se mi je zdelo, da bom peš hitrejša. Kolo sem si izposodila od sosede, morala sem obljubiti, da bom pazila nanj.”

 

Zmagovalci, ki niso bili nujno hitri

Nagrade za najboljši “retro slog” so osvojili: Aleksandra Kogovšek med ženskami, saj se je s fluorescentnim aerobičnim videzom iz osemdesetih lepo prilagodila svojemu rožnatemu ponyju; Tomaž Alauf med moškimi s popolnim kostumom na temo Vučka, maskote sarajevskih OI; in ribniški lovci med skupinami, saj so na Vršič vlekli še puške in malce gozda.

 

Eden z Gira, drugi se je vrnil na kolo

Med 922 udeleženci se seveda znajdejo tudi znani obrazi, med njimi nekaj znanih športnikov. Kristijan Koren je pred tednom dni zaključil nastopanje na dirki po Italiji, za zabavo je na povsem drugačni dirki prikolesaril na 5. mesto. “Seveda sem vse skupaj vzel kot šalo in druženje, a sem se takoj znašel za fičkom in potem je šlo zares. Fantje pa so bili močni. V primerjavi s trpljenjem izpred tedna dni pa je bilo tu druženje pomembnejše. Pa to, da sem končno potegnil kolo s podstrešja, želel sem si namreč že na prvo dirko, pa mi doslej ni uspelo priti. Ostanem tu in grem jutri še na gorsko kolo v park.”

 

Nekdanji reprezentant v alpskem smučanju Rene Mlekuž pa več kot desetletje sploh ni bil na kolesu, štartal je prav med zadnjimi: “Nazadnje sem bil na kolesu leta 2004 na kondicijskih pripravah. Danes sem se vrhunsko zabaval, nasploh je bilo razpoloženje enkratno in ne zelo tekmovalno. Sem kar ponosen, da nisem stopil s kolesa, pa tudi s časom, čeprav ni nič posebnega. Le pazil sem, da ne izpustim duše.”

 

Zadovoljen je bil tudi najsrčnejši zvezdnik prireditve Miha Gašperin, ki je Vršič lani (v dežju) osvojil leto po presaditvi srca: “Svoj lanski čas sem popravil za dvajset minut, v sinovi družbi. Tokrat sem lahko občutil tudi utrip v cilju. Pa še spustil sem se s kolesom v dolino.”

 

Po kolesarjenju je sledila zabava z glasbenima skupinama Happy Ol’ McWeasel in Elvis Jackson. Ponyji so šli z ohlajenimi torpedo zavorami na zasluženi počitek, a marsikateri bo kmalu spet dejaven, ne bo mu treba čakati na Red Bull Goni Pony 2018.


Foto Tomislav Može/Red Bull Content Pool

Vrstni red – ženske

1. Laura Šimenc 52:10,46

2. Tamara Grm +5:26,93

3. Jasmina Jelovšek +6:14,97

4. Urša Vižintin +11:24,34

5. Anke Schaarschmidt +15:05,48

 

Vrstni red – moški

1. Primož Jurak 44:30,03

2. Žiga Sernec +22,66

3. Srečko Brulc +1:13,48

4. Nejc Černilogar +2:35,34

5. Kristijan Koren +2:51,82

 

Vrstni redi

 

www.redbull.si/gonipony

Uvodna fotografija Tomislav Može/Red Bull Content Pool

Sledite nam