filip flisar
21. junija 2023

Na vrhniškem pumptracku so v organizaciji Športnega kolesarskega društva Super potencial in Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika pumpali še drugo leto zapored. Vrhnika je bila preteklo nedeljo kolesarsko središče Slovenije, sliko dogajanja na pumptracku je prek Eurosporta videl ves svet, s kolesom pa je pumptrack obiskal tudi Ivan Cankar!

V celoti objavljamo poročilo serije Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije:

Na Vrhniki so v nedeljo pripravili štart dirke Po Sloveniji, za rekreativne kolesarje Argonavtski maraton, ves dan pa je bilo živahno na in ob pumptracku. Pred štartom zadnje etape slovenskega toura je nad Vrhniko poletel snemalni helikopter in se lep čas zadržal prav nad pumptrackom.

To je sicer pogled z drugega “helikopterja”

Najbolje sta pumpala Luka Barut in Tamara Homar

Prvi vrhunec je bila otvoritvena dirka državnega pokala Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije. Letos se po vzoru pumptrack dirk na najvišji ravni merijo v enotni članski kategoriji vsi tekmovalci, stari 17 let in več, zato je konkurenca še ostrejša. Slavil je Luka Barut (KK Črn trn), ki je v polfinalu postavil tudi najhitrejši čas kroga, 12,50 sekund. Drugi je bil Jan Modrijan iz domačega kluba ŠKD Super potencial in tretji Aleš Gomboc (ŠD Sveti Jurij).

Odlično je dirkal mlajši mladinec Martin Mark Milar (Rajd Ljubljana), ki se je v finalu meril z Barutom in tako slavil zmago v svoji kategoriji. Najbolj razburljivo je bilo v finalu dečkov U15: Jure Kuhar (Rajd Ljubljana) je za pičlih osem stotink ugnal Mariborčana Vala Peserla (BSX Team).

tamara homar
Tamara Homar

Najhitrejša je bila Tamara Homar (ŠKD Super potencial), ki je teden dni prej z državnega prvenstva v enduru v Trbovljah prinesla bronasto medaljo.

Vsi vrstni redi na pumptrack.si

Žur pomembnejši od dirkanja

Novost so tudi priznanja vsem udeležencem kategorij U9 in U11. Podobno prakso Kolesarska zveza Slovenije letos uvaja v državnem pokalu v krosu SloXcup, kjer je bila novost lepo sprejeta med otroki in starši. Z nagrajevanjem vseh otrok želimo v najzgodnejših letih razvoja spodbujati predvsem igro in spoznavanje s športom, manj pa tekmovalnost, ki prinaša tudi nepotreben pritisk.

ŠKD Super potencial je ob tem poskrbel za denarno nagrado udeležencu, ki se je s svojim časom kroga najbolj približal povprečnemu času krogov. S časom 15,80 sekunde je sto evrov odnesel domov Aleš Verbnik (Rajd Ljubljana). Nagrada bo v kategorijah žensk in moških 17+ podeljena na vseh dogodkih. S tem želimo tekmovalce vseh starosti spodbuditi k dokazovanju da ni važno biti najboljši, ampak uživati na pumptracku in ob celodnevnem spremljevalnem programu.

Izpolnili smo tudi lansko obljubo in med lanskimi udeleženci dirk pokala izžrebali srečnega dobitnika kolesa pokrovitelja Bičikleto. Filip Flisar je imel srečno roko za Aleksandra Gajića. Naj še kdo reče, da se sodelovanje ne splača!

Grbine so fine tudi letos

Foksijevo kolesarsko šolo so letos vodili ambasador dogodka Filip Flisar, glavna atrakcija in motivator lisjak Foksi ter učitelj in vodnik gorskega in BMX kolesarstva Žiga Šemrov. Žiga je lani uspešno opravil program usposabljanja, ki ga je v okviru akcije En krog za razvoj izvedla Kolesarska zveza Slovenije brezplačno. Trajnostni vidik akcije torej živi!

Vsi udeleženci Foksijeve kolesarske šole so usvojili pomembne kolesarske spretnosti, ki jim bodo prišle prav na grbinah in v prometu, na koncu pa so prejeli diplome in vrečke z nagradami.

Z Enim krogom za razvoj so tokrat udeleženci zbrali 350 evrov. S sredstvi bosta Bičikleto in Alliance ASE omogočila izposojo koles in kolesarski športni dan vrhniškim četrtošolcem, seveda pod budnim očesom inštruktorja Kolesarske zveze Slovenije. In kdo je tokrat skočil najviše? Nihče drug kot ambasador dogodka, Filip Flisar. Preskočil je kar 80 centimetrov!

Bogat spremljevalni program so zaokrožili tudi dogodki ob pumptracku. Tako je ŠKD Super potencial organiziral virtualno kolesarjenje. Cilj je bil razviti čim večjo moč na kolesu, za to so imeli tekmovalci minuto časa. Jan Manfredo (KK Zagorska dolina), drugi mlajši mladinec na pumptracku, je bil pri tem najuspešnejši: iztisnil je 753 vatov.

Naslednjič pumpamo tik pred koncem počitnic

Po vročem poletju se torej naslednjič vidimo na državnem prvenstvu 26. avgusta. Lokacija je za zdaj še skrivnost, o kateri pa boste vsekakor obveščeni med prvimi! Aleksander Gajić bo tam dobil kolo, ki si ga je prislužil lani, med udeleženci v kategorijah U9 in U11 pa bomo izžrebali dobitnika 26-palčnega kolesa: novi pokalni sponzor Rascal Bikes bo letos podaril kar tri kolesa!


Nosilec projekta Pumpaj Slovenija – Telekom Slovenije s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Generalni pokrovitelj je Telekom Slovenije, pokalni pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj Grbine so fine, Blacktown Construction GmbH, Furam zase, Rascal Bikes in Alliance ASE, ki je tudi pokrovitelj akcije En krog za razvoj.

Prireditelj na Vrhniki sta bila Športno kolesarsko društvo Super potencial in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika. Prireditev so omogočili še lokalni pokrovitelji: Trgovina Jan Sport, motoextreme.si, Bartog d.o.o., Barjans d.o.o. in Kristl d.o.o.

Preberi še

Pumpaj Slovenija z novim pokroviteljem in šestimi dirkami

Sledite nam