pumpaj slovenija
13. septembra 2022

Na peti dirki državnega pokala Pumpaj Slovenija je atraktiven pumptrack v Cerkljah na Gorenjskem razgrelo sonce. Med ženskami je spet suvereno zmagala Tamara Homar, za presenečenje med moškimi je poskrbel Jan Skornšek.

Cerklje na Gorenjskem so kolesarska destinacija za vsakogar: na eni strani z neprometnimi cestami prepredena ravnica, na drugi strani Krvavec z gorskokolesarskim parkom. Junija 2020 je Občina Cerklje na Gorenjskem odprla še enega največjih pumptrackov na Gorenjskem, letos pa je Zavod za turizem Cerklje pripeljal pod Krvavec še dirko pokala Pumpaj Slovenije. Vršilka dolžnosti direktorice Anja Mihelič ter glavni organizator Jure Narobe sta bila tudi prostovoljca na dogodku, torej lahko rečemo, da na občini zares dihajo s kolesarskim športom.

Grbine so fine … in prinašajo nagrade

Lisjak Foksi je gotovo najprepoznavnejši obraz programa Grbine so fine, takoj za njim pa ambasador Matej Žan, lanski državni prvak v disciplini BMX Freestyle. V Cerkljah mu je pri Foksijevih kolesarskih izzivih in pumptrack šoli pomagal še inštruktor Kolesarske zveze Slovenije David Ivartnik, sicer zelo uspešen tekmovalec v enduru.

Matej in David sta v pumptrack šoli novih spretnosti naučila kar štiri skupine nadebudnežev, med katerimi so tokrat prevladovali najmlajši. Pogumno so se spopadli s Foksijevimi kolesarskimi izzivi in se na koncu razveselili tudi diplom in nagrad sponzorjev Kolesarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Težka proga, a brez nesreč

Na peti od šestih dirk slovenskega pokala v pumpanju je nastopilo 62 tekmovalcev s kolesi, skiroji in rolkami. Razveseljivo je, da sta bili najštevilčneje zastopani v kategoriji U9 in U11. Najmlajša tekmovalka je stara komaj štiri leta, najstarejši 55 let.

Dirka je bila še zadnji preizkus pred prvim nastopom slovenske reprezentance v pumptracku na kvalifikacijski dirki za svetovno prvenstvo, ki bo 17. septembra v Tošovicah. Na Češko v sredo potujejo Luka Barut, Val Celestina, Gaj Gorza in Nejc Heric, med ženskami pa Tamara Homar. Igor Sever iz KK Črn trn, ki bo ob Klavdiju Blažku spremljal reprezentanco, je ocenil pumptrack v Cerkljah kot precej zahtevnega: “Poligon je pravo nasprotje tistega v Zagorju. Visoke bande, globoki objekti, zanimiva daljša linija. Tekmovalca, ki pretirava, hitro vrže iz ritma.” Kljub zahtevni progi je dan tokrat minil brez padcev.

Pumpaj Slovenija z novim zmagovalcem

Seveda so bili v ospredju reprezentanti. Državna prvakinja Tamara Homar je spet zmagala v ženski kategoriji. Klaro Podlogar (KK Zagorska dolina) je v velikem finalu ugnala za skoraj šest sekund. V ženski kategoriji si seveda želimo več ženskih predstavnic, a mladina že prihaja: desetletna Neja Heric (KD Rajd) je dosegla s komaj poldrugo sekundo zaostanka drugi najboljši čas, devetletnica Taja Malavašič Šurca (ŠKD Superpotencial) je bila tretja z manj kot tremi sekundami zaostanka.

tamara homar
Tamara Homar

V kvalifikacijah moških je bil najhitrejši Gaj Gorza (TBP Lenart) s časom okroglih 13 sekund. V izločilni vožnji ga je zmage stala napaka. Bolj zbran je bil tretji v kvalifikacijah Jan Skornšek (KD Lignit), ki je s tekočimi vožnjami prvič zmagal med elito. Potem ko je izločil Gorzo, je v finalu premagal še Jana Modrijana (Energijateam.com). Skornšek je še lani dirkal v kategoriji hobi, kjer ga je na dirkah običajno zdelala trema. Letos 19-letnik s tekmovalno licenco v žepu odlično trenira, na dirkah pa je vse bolj sproščen in samozavesten.

Med moškimi je spet dirkal Luka Barut (KK Črn trn), ki si je na reprezentančnem treningu zlomil ključnico prav v Cerkljah. Tekmoval je z rezervo, vseeno pa dosegel šesti čas v kvalifikacijah in četrto mesto na koncu; v malem finalu ga je premagal Gorza.

Za prihodnost te rastoče in atraktivne discipline je razveseljujoče, da se je v kvalifikacijah najboljšim časom znova približalo nekaj fantov iz mlajših kategorij U13 in U15.

Vsi vrstni redi

Dež odplaknil En krog za razvoj, ne pa tudi dobrodelnosti

Če je proga ostala suha med tekmovalnim programom, so z lepega pridivjali pod Alpe nevihtni oblaki. Huda ura je tako odnesla dobrodelno pumpanje in bunny hope, a se je izkazalo, da udeleženci dihajo skupaj kot velika družina. Maja Baliž s Kolesarske zveze Slovenije je poudarila: “Pred močnim nalivom so tekmovalci, starši, spremljevalci in gledalci samoiniciativno priskočili na pomoč, tako da smo skupaj pravočasno pospravili prizorišče. Res, prav zares pohvalno, zato gre ogromna zahvala vsem sodelujočim.”

Še več! Kljub temu, da je dobrodelni program En krog za razvoj odpadel, bo lokalni pokrovitelj Zavod za turizem Cerklje finančno pokril izvedbo športnega dne za četrtošolce lokalne skupnosti, sponzor spremljevalnega programa Bičikleto pa bo zagotovil brezplačno izposojo koles BMX.

Spremljevalni program obogatili tudi lokalni sponzorji

Sport Station se je na pumptracku predstavil z atraktivno točko s skiroji. Ekipo sestavljajo nekdanji profesionalni športniki. Na stojnici so predstavili vse kar ima kolesca in je primerno za pumptrack: skiroje, rolerje, BMX-e, rolke in zaščitno opremo, poskrbeli so še za praktične nagrade tekmovalcem.

Plesni studio Špela iz Tržiča odpira z letošnjo sezono plesne programe tudi v Cerkljah. Na evropskih in svetovnih prvenstvih ter svetovnih pokalih njihove plesalke in plesalci redno dosegajo lepe rezultate, v Cerkljah pa so se predstavili z različnimi plesnimi točkami in vodili plesne animacije za otroke.

Mobiln.si upravlja s sistemi deljenja koles (bike sharing) in sodeluje pri promociji in načrtovanju trajnostne mobilnosti, tudi znotraj Centra trajnostne mobilnosti v Kranju. Na stojnici v Cerkljah so predstavili kolo in aplikacijo sistema za izposojo koles, v srečolovu pa so podelili enega od desetih letnih paketov za deljenje električnih koles na Gorenjskem. Freelife je predstavil svojo kolekcijo in zagotovil praktične nagrade

1. oktobra Pumpaj Slovenija v Velenju

Zadnjo dirko državnega pokala Pumpaj Slovenija organizirata KD Lignit in Športna zveza Velenja dan prej, kot je bilo sprva načrtovano. Končne vrstne rede serije šestih dirk bomo tako dobili v soboto, 1. oktobra. Češnja na torti bo 15. oktobra zaključna prireditev na zemeljskem pumptracku Park Lijak, ki ne bo štela za pokal Pumpaj Slovenija, bo pa to pravi festival kolesarskega športa s številnimi prireditvami za kolesarje vseh okusov. Med tekmovalci udeleženci pokala, starimi na koncu sezone do vključno 16 let, bodo na zaključni prireditvi izžrebali tudi dobitnika BMX kolesa GT Accelerator. Vsaka udeležba na dirki prinese en listek, ki gre v boben. Več kot si dirkal, več možnosti imaš za nagrado!

Izvedbo so omogočili pokrovitelji Občina Zagorje ob Savi, Kolesarska trgovina Blokada Trbovlje, Avtohiša Kržišnik, Medis d.o.o. in Gostinski servis Grčar. Nagrade za pokal Pumpaj Slovenija so prispevali pokalni sponzor Furam zase z vrednostnimi boni in sponzorji OKS-ZŠZ (SKB).

Nosilec projekta Pumpaj Slovenija s programom Grbine so fine je Kolesarska zveza Slovenije, partner pa Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Pokrovitelji so trgovina in servis Bičikleto, ki je s kolesi tudi pokrovitelj Grbine so fine, Blacktown Construction GmbH, Alliance ASE in nogavice Furam zase.

www.pumptrack.si/pumpaj-slovenija

Fotografije Jure Gasparič

Preberi še

Pumpaj Slovenija: Video iz Zagorja ob Savi
Pokal Pumpaj Slovenija se je vrnil v Zasavje

Sledite nam