Luka Berginc
26. julija 2021

Kroni v članskih kategorijah sta na Soriški planini osvojila Monika Hrastnik (petič) in Luka Berginc (prvič). Posebno napeto je bilo dirkanje pri članih, pri mladincih pa naslov za Eneja Podlipnika.

Sezona 2021 v seriji Unior Downhill Cup je šele konec junija dobila podobo s koledarjem. Tako nismo mogli biti najbolj optimistični, kakšen bo odziv na prvo dirko. Imajo ljudje sploh kolesa, so se pripravljali na nezanesljivo sezono, so si priskrbeli licence, so planirali dopuste …?

Naposled pa se je na Soriško planino na šesti Downhill Sorica in trideseto državno prvenstvo zgrnila stotnija tekmovalcev. Zanimiva druščina vrhunskih tekmovalcev, povratnikov in gravitacijskih avanturistov, precejšnja okrepitev startne liste pa je prišla iz vrst tekmovalcev v enduru, saj 1650 m dolga proga z 280 m višinske razlike izpod vrha Lajnarja ni ena od tistih super hitrih, odprtih, po kakršnih se lahko res hitro spustiš le na kolesu za spust. Prav nasprotno.

Na koncu je dvoboj za naslov državnega prvaka med člani dobil Luka Berginc (KK Črn trn) pred Juretom Žabjekom (Unior – Sinter), bronasto kolajno je osvojil Žan Pirš (Bikehanic – 20 Chocolate). Pri ženskah je prvakinja še enkrat postala Monika Hrastnik (DH Visit Pohorje) pred Špelo Horvat (ŠD Supersnurf) in Nino Kovač (KD Rajd). Pri mladincih pa se je naslova veselil Enej Podlipnik (Bikehanic – 20 Chocolate), ki je tesno ugnal drugouvrščenega Naceta Koklja (Wolf Racing Team), bron je pripadel Melu Filipiču (DH Visit Pohorje).

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Marko Obid

Med mlajšimi mladinci je zmagal Matej Kerec (KK Završnica), med dečki do 15 let je vlogo favorita upravičil Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), med veterani je bil zopet neverjeten Miran Vauh (DH Visit Pohorje) s petim časom finala v absolutni razvrstitvi in to seveda brez verige. Med amaterji je še tretji naslov prvaka za mariborsko ekipo dodal Andreas Vidovič (DH Visit Pohorje), v tokrat res številčni kategoriji hobi (da, številni si niso priskrbeli licenc) pa je bil najhitrejši Jure Tunič (Wolf Racing Team).

Berginc, kralj Sor’ce

V moški elitni kategoriji sta bila favorita dva, kar se je potrdilo že po razvrstitvenem nastopu. Jure Žabjek, že štirikrat državni prvak, sicer pa najuspešnejši slovenski (moški) tekmovalec v spustu vseh časov, je bil v prvi vožnji na čas za 95 stotink sekunde hitrejši od dve leti mlajšega Luka Berginca, dvakratnega zmagovalca Soriške planine (2016 in 2017). 8 oziroma 9 sekund zadaj pa lanski mladinski prvak Žan Pirš in povratnik po poškodbi Jan Cimperman (MTB Trbovlje). Če bi bila poleg še žal poškodovana Žak Gomilšček (lanski prvak iz ekipe Unior – Sinter) in Aleš Virtič (lanski podprvak, Bikestore.cc), bi bila spredaj verjetno še malo večja gneča.

V finalnem nastopu proti koncu startne liste ni bilo večjih presenečenj, razlike pa so bile majhne. Jan Cimperman je iz sedeža vodilnega vzdignil v razvrstitvenem nastopu petouvrščenega Marka Niemiza, ki skupaj s kolegom v ekipi Piršem prvo leto nastopa med člani. Nato je Cimpermana prehitel Pirš. Pri obeh menjavah v vodstvu je bila manj kot sekunda razlike. Na koncu pa je razlika poskočila.

Berginc in Žabjek, dvoboj sezone?

Luka Berginc iz Idrskega, ki je minuli ponedeljek dopolnil 24 let, je v cilj pridrvel z neverjetnim časom: šest stotink sekunde pod dvema minutama in pol. Dobri dve sekundi in pol hitreje od Žabjekovega časa iz razvrstitvenega nastopa. Do takrat vodilnega Pirša pa je prehitel za kar 11,69 sekunde.

Sledil je Žabjek, ki je prav tako popravil svoj dosežek, a ne dovolj. Kot je povedal, na progi ni našel pravega ritma in pripetilo se mu je nekaj drobnih napak. Za novim državnim prvakom je zaostal za sekundo in 88 stotink. Za svoj peti naslov, s katerim bi postal najuspešnejši v 30-letni zgodovini državnih prvenstev v spustu, se bo lahko spet potegoval naslednje leto.

Za Berginca je to prvi članski naslov prvaka, leta 2015 je bil mladinski državni prvak v spustu.

Vrstni red člani:

  1. Luka Berginc (KK Črn trn) 2:29,94
  2. Jure Žabjek (Unior – Sinter) +1,88
  3. Žan Pirš (Bikehanic – 20 Chocolate) +11,69
  4. Jan Cimperman (MTB Trbovlje) +12,31
  5. Marko Niemiz (Bikehanic – 20 Chocolate) +13,16
Jure Žabjek, Luka Berginc, Žan Pirš
Jure Žabjek, Luka Berginc in Žan Pirš, foto Marko Obid

Kdaj je danes Luka, mu je očitno hiter tudi z novo čelado (končno je zamenjal staro “srečno” belo motokrosistično), ugotovil, da ima dobre možnosti proti velikemu tekmecu Juretu?

“To sem ugotovil kmalu po sobotnih treningih. Letelo je, imel sem dobre linije, počutil sem se dobro na kolesu, čeprav imam poškodovano zapestje in zato zadnje čase ne vozim veliko, saj si obnavljam poškodbo. Po današnjih kvalifikacijah pa sem vedel, da če na vrhu še speljem tako, kot znam, in dodam kakšen obrat pedal, bo to to.”

Monika ne prepusti naslova

Monika Hrastnik, članica ekipe Dorval AM Commencal in četrta na lestvici UCI, je na Soriško planino prišla po svoj peti naslov državne prvakinje in ga tudi osvojila. Špela Horvat ji čisto zlahka tega sicer ni prepustila, v razvrstitveni vožnji je za njo zaostala 6,41, v finalni pa 7,18 sekunde. Bron je osvojila novinka Nina Kovač.

Špela Horvat, Monika Hrastnik, Nina Kovač
Špela Horvat, Monika Hrastnik in Nina Kovač, foto Marko Obid

Vrstni red članice:

  1. Monika Hrastnik (DH Visit Pohorje) 3:02,76
  2. Špela Horvat (ŠD Supersnurf) +7,18
  3. Nina Kovač (Rajd Ljubljana) +30,97

Odbit enduro napad med mladinci

Med mladinci je v razvrstitveni vožnji z najboljšim časom nase opozoril Miha Smrdel (MBK Črni Vrh). Vodilni v skupni razvrstitvi serije SloEnduro je za 3,3 sekunde prehitel Eneja Podlipnika in še za 3 sekunde več Naceta Koklja.

Tako je šel v finalu Smrdel na enduro kolesu na progo kot zadnji, a tokrat se mu je nastop ponesrečil, padel je v prvem ovinku in končal v ozadju. Podlipnik pa je za zmago za sekundo in stotinko prehitel Koklja. Iz ozadja se je na tretje mesto prebil Mariborčan Mel Filipič.

Hvala Soriška planina, se vidimo na Peci

Uspešen začetek serije Unior Downhill Cup 2021, hvala MTB Železniki in Soriška planina AlpVenture za lep vikend. Čeprav je bila dirka enodnevna, je bilo tudi v soboto pestro. Ob spoznavanju proge so prireditelji poskrbeli še za ture, teste koles, tekmovanja v skokih na zračno blazino, slalomu in na pumptracku ter za večerno druženje.

Druga dirka serije bo 5. septembra na Peci, tik za avstrijsko mejo. V parku MTB Zone Petzen se nadejamo mednarodne udeležbe. Vse o dirki DH Petzen najdete tukaj. Več podrobnosti kmalu!

www.uniordownhillcup.com

Na naslovni fotografiji je Luka Berginc, foto Marko Obid

Preberi še

Unior Downhill Cup tudi v 2021!

Sledite nam