Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
22. februarja 2019

Pred tremi leti je iz ravninske države prišel na evropsko singlespeed prvenstvo v Kobarid … in ostal oziroma se kmalu vrnil in ustalil.

Kar nekaj jih je, ki so se preselili v Slovenijo zaradi službe, ljubezni … in tu odkrili tudi odlično kolesarjenje. Koliko pa jih poznaš, ki so se v Slovenijo preselili prav zaradi kolesarjenja? Mark je takšen primer.

Naj se najprej na kratko predstavim. Sem Mark, sem gorski kolesar z Nizozemske, ki se je preselil v Slovenijo, kjer sodelujem z agencijo Bikegalaxy. Odkar sem se preselil, me med drugim ljudje ves čas sprašujejo, “Zakaj Slovenija?”. Pa vam povem …

Tu imate PRAVE letne čase! Poletje je toplo (vroče), zima pa hladna (zarrrrres hladna), pa vse vmes. Kolesarjenje v kratkih hlačah oktobra pri 20 stopinjah, aprila pa grem lahko zjutraj na smučanje in popoldne na kolo!

Bohinj je krasen, to je bilo moje domače jezero na začetku mojega bivanja v Sloveniji. Manj je gneče kot na Bledu, večje je in več ga obiskujejo domačini, tako da mi je dosti bolj všeč. Po poletnem kolesarjenju je idealno za hlajenje in plavanje.


Ena bohinjska …

Ljudje imajo radi dejavnosti na prostem. Ko sije sonce in smučišča vabijo, gre marsikdo pred službo za nekaj ur na smuči. Če ne utegnejo, gredo pa po službi na sprehod, na kolo, na tekaške smuči … in še kam. Nekam pač gredo!

Hrana je odlična, kava in pivo ne predraga. Zame je to prava kombinacija. Začeti dan z dobrim zajtrkom, se odpraviti na kolo, a še prej je treba popiti kavo. Dobro kavo! Ko se vrnem s kolesa, je čas za pivo (ali dve). To je pravo uživanje!

Tudi voda in zrak sta odlična. Pa barva jezer in rek … tako čiste so, da skoraj vedno vidiš dno (razen po dežju seveda). Prijetno za plavanje in na pogled!

Dolina Soče, moram še kaj dodati? To je bil moj prvi vtis o Sloveniji, ko sem se udeležil evropskega singlespeed prvenstva, narava je prekrasna! Gore, reke, barve, vse! Nič nenavadnega, da se ljudje zaljubijo v to dolino.

Ljubljana je največje mesto, a je še vedno majhna! Nisem navajen, da lahko center prehodim v dobrih desetih minutah. Vzdušje je odlično, ljudje celo pozimi jedo in pijejo zunaj. Stari del mesta je izredno lep, poti za kolesarjenje pa nedaleč stran! Všeč mi je, da je Golovec tako blizu in greš lahko med kolesarjenjem mimogrede na pijačo.

Poti za kolesarjenje me seveda tu zelo zanimajo! Tudi v moji domovini se veliko gradi. Nastaja eno večjih omrežij trailov na svetu, to je super. Ampak traili v Sloveniji … oh, kje naj začnem?! Tako zabavni so! Z dolgimi vzponi in spusti. Bolj tehnični, bolj naravni, bolj jih imam rad!

Pa razgledi, ti nori razgledi! Jasno, da so razgledi v gorah boljši kot v razvninskih predelih. Ampak že ta raznovrstnost razgledov na jezera, druge gore, morje, doline, reke, stare zgradbe, bikeparke itd. … Le okoli ovinka greš in razgled bo povsem drugačen. Raznovrstnost narave in podnebja je pri tem res bistvena.

Ogromne jame in drugi skriti dragulji. Za turiste je odprtih le nekaj največjih jam, ostane jih še na tisoče … Sloveniaj naposled niti ni tako majhna 😉

Narava je še precej nedotaknjena. Ni še vsak kamen, gora, hrib ali pot označena s tablo, ni vsaka pot do popolnosti zgrajena, še vedno je kaj prepuščeno ravai (no, tudi to je včasih lahko težava). V sosednjih državah je marsikaj že kot zabaviščni park s potmi in znaki na vsakem koraku.

Tu je manj ljudi. Slovenije je za polovico Nizozemske, tu pa živita približno dva milijona ljudi. Malce matematike … Torej bi na Nizozemskem za podobno poseljenost morali živeti štirje milijoni. Pa ni tako! Imamo več kot 17 milijonov prebivalcev!! Od teh jih več kot 12 milijonov živi na območju, velikem kot Slovenija!

Ravna kot palačinka … Tako na Nizozemskem rečemo za svojo državo. Ni pravih hribov, razen če tako lahko rečemo že gričkom višine 30 metrov. In če želiš veliko voziti gorsko kolo, kot jaz … No, saj razumete. V Sloveniji je toliko različnih hribov in gora! To mi je zelo všeč.


Seveda je moral na Red Bull Goni Pony!

Izvirnik na bikegalaxy.si

Mark na Instagramu: @markieeeeeee__

Fotografije so iz Markovega arhiva

Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam