18. februarja 2019

Igra užitka in bolečine z eno najtežjih etapnih dirk, La Leyenda del Dorado v Kolumbiji.

S 16.000 metri skupnega vzpona, prehodom aktivnega vulkana in ekstremno nadmorsko višino je La Leyenda del Dorado v Kolumbiji ena najtežjih in najbolj spektakularnih etapnih dirk na planetu.

Andske Kordiljere osrednje Kolumbije, še pred nekaj leti tujcem skoraj nepoznane, skrivajo nekaj najzahtevnejših in najspektakularnejših mest za gorsko kolesarjenje kjerkoli na planetu. Pokrajina okrog mesta Manizales je najbolj znana po proizvodnji najboljše kave na svetu, vendar so njene vrtoglave doline tudi srce kolumbijskega gorskega kolesarstva in etapne dirke, ki je morda najtežja na svetu – La Leyenda del Dorado.

La Leyenda del Dorado je sedemdnevna dirka za pare, ki prinaša nekaj več kot 480 kilometrov in 16000 metrov skupnega vzpona v tednu, ki potisne telo in kolesa do meje in včasih tudi preko nje.

Torej, zakaj je La Leyenda tako težka dirka? To je kolumbijski teren, ki ga je najlažje opisati kot zelo strm, zelo visok in nepopustljiv, pa tudi spektakularno lep.

La Leyendo od ostalih etapnih dirk loči strmina in dolžina vzponov, s katerimi se soočajo kolesarji. To je dežela epskih vzponov dveh, treh in več ur, na katerih povprečni naklon presega 10 odstotkov, najdejo pa se daljše rampe v visokih 20 in celo več kot 30 odstotkih.

Seveda sledijo enako dolgi in strmi spusti, ki iztrošijo zavore in podlakti, utrujene noge pa tudi prosijo za nekaj milosti. Več kot 90 odstotkov trase poteka po razbrazdanih, grobih gorskih stezah. Ravni odseki, gladke poti, lahki kilometri tu skoraj ne obstajajo. Kolumbija je tako strm in nepopustljiv teren, ki ga težko najdete kjerkoli drugje na svetu.

In nato je tu višina.

Startno mesto Manizales se nahaja na 2160 metrih, vendar se na epskih četrti in peti etapi povzpnete na vrtoglave višine z manj kisika na višini 4050 metrov na pobočju aktivnega vulkana Nevado del Ruiz. Da, Leyenda prečka aktiven vulkan!

Na teh višinah kolesarska dirka ni šala. Vreme te lahko podhladi, zrak pa je tako redek, da je višinska bolezen zelo resna nevarnost. Temu dodajte še strmine ter visoko temperaturo in vlažnost na nižjih nadmorskih višinah dirke, to pomnožite s sedmimi dnevi in ​​imate gorsko kolesarjenje, ki je nedvomno eno od težjih na svetu.

Celotna razdalja na dirki in ure na kolesu so podobne drugim dirkam, vendar so tu vzponi precej težji.


Ali lahko premagate naporno 7-dnevno “alpsko dirko”? Sliši se težko, a kdo se prijavi?

Večino sestavljajo navdušeni amaterji in le peščica jih ne doseže cilja. La Leyenda je izvedljiva za predanega kolesarja. In vsi se strinjajo, da pokrajina in podpora kolumbijskih domačinov naredi vse skupaj vredno naporov.

Druga najbolj biotsko raznovrstna država sveta je 50 odtenkov zelene in da tekmovalcem novo najlepšo panoramo prav na vsakem zavoju, ko se voziš skozi doline, kjer se izmenjujejo nasadi kave in agrumov z oblačnimi gozdovi, visokimi travniki in edinstveno Páramo s terenom, podobnim tundri na najvišji točki dirke. In pogosto vse to v enem dnevu.

Tu je vedno čudovit pogled za uživanje ter veliko živali in majhne hiške na gorskih prelazih.

Morda še bolj nepozabna za tekmovalce je neverjetna dobrodošlica in podpora domačinov.

V Kolumbiji gore niso oddaljena, izolirana mesta. So hrbtenica države in polne življenja. To je dežela, kjer kolesarjenje zavzema posebno mesto v srcih ljudi, tako da kolesarje sprejemajo kot redkokje.

Družine tekmovalce, ko se peljejo mimo njihovih domov, pogostijo z lokalnimi dobrotami, šole pa učence spustijo s pouka, da lahko pozdravijo in navijajo za tekmovalce. Prebivalci majhnih mest pa postavijo postaje za pijačo.

Prvi ali zadnji, prav vsak, ki po sedmih dneh najbolj naporne a nepozabne dirke pride do cilja, si zasluži oznako legenda – to je res težka dirka.

Za več informacij o La Leyendi del Dorado obišči uradno spletno stran dirke la-leyenda.com

Fotografije prireditelj

Sledite nam