olimpijske igre
Hervis serviser
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
10. januarja 2021

Olimpijske igre so oddaljene dobrih šest mesecev. Na mizi MOK se je znašel predlog za hitrejše cepljenje športnikov, kandidatov za nastop v Tokiu.

Eden izmed članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Dick Pound je pred nekaj dnevi dejal, da bi bilo prav, da se da športnikom prednost cepljenja s cepivom proti COVID-19. Tako bi lahko zagotovili nemoteno in “varno” organizacijo olimpijskih iger, ki bodo zaradi svetovne zdravstvene situacije zamujale leto dni.

Olimpijske igre oddaljene manj kot 200 dni

Država gostiteljica je ena izmed držav, ki je zaznala novo različico virusa, ki naj bi bila do 70 odstotkov bolj prenosljiva. Japonska pa že sedaj hodi po robu izrednega stanja. Medtem, ko cepivo v nekaterih državah že uporabljajo, začnejo Japonci s cepljenjem s cepivom proizvajalca Pfizer šele v prvi polovici februarja.

Pound je izjavil, da je prepričan, da lahko igre potekajo varno, če športniki prejmejo cepivo pred tekmovanjem. A športniki v večini držav ne bodo imeli prednosti, saj so pred njimi v čakalni vrsti bolj ogrožene skupine, kot so starejši in zdravstveni delavci.

“Vsaka država se mora odločiti, ali bodo športniki lahko preskočili čakalno vrsto. Mislim, da je to edini možen način, da gremo varno naprej, tudi v realizacijo olimpijskih iger,” je zaključil Dick Pound.

Začetek 23., gorski kolesarji z dirko začnejo 26. julija

Olimpijske igre v Tokiu 2020 bodo, če bo vse posreči, potekale med 23. julijem in 8. avgustom 2021, paraolimpijske igre pa bodo sledile dobrih 14 dni kasneje: od 24. avgusta do 5. septembra.

Organizatorji v Tokiu so pretekli teden potrdili, da športnikom za tekmovanje ne bo treba v karanteno. Pogoj je, da ne bodo smeli prispeti v Tokio več kot pet dni pred tekmovanjem v njihovi disciplini. Državo bodo morali zapustiti v 48 urah po zaključku tekmovanja.

Vse informacije o prihajajočih olimpijskih igrah najdeš na olympic.org.

Na naslovni fotografiji dobitniki olimpijskih medalj v Riu 2016: Jarosav Kulhavy, Nino Schurter in Carlos Nicolas Coloma. Foto Getty Images za olympic.org.

Preberi še

Kako stojijo olimpijske kvalifikacije?

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam