26. maja 2014

Državni zbor z amandmajem k predlogu novega Zakona o varovanju narave, ki bi Uredbo o prepovedi vožnje ukinil tudi za kolesarje. O kolesarjih tudi v mnenju Državnega sveta.

Na srečo vseh, ki se občasno podajamo na spletne strani zakonodajne veje oblasti iskat informacije, kaj je novega v kakšnem postopku (v tem primeru o Zakonu o ohranjanju narave), pa se začnemo hitro spraševati, če nismo nemara funkcionalno nepismeni – splošni mediji pa se s februarja tako vročo temo nenadoma ne ukvarjajo več – je nekaj uporabnih dejstev izluščil blog Odprimo poti.

V sobotnem zapisu z naslovom “Kaj se dogaja s predlogom zakona o ohranjanju narave, ki je pritegnil toliko medijske pozornosti?” so ugotovili, da so poslanci Državnega zbora RS 14. maja v prvi obravnavi o ZON vendarle razpravljali tudi o kolesarjih, čeprav so ti iz predloga izbrisani.

Ob tem so vložili tudi dva amandmaja: z enim so natančneje opredelili pojem vozil na motorni pogon, z drugim pa bi s sprejetjem novega ZON povsem uknili Uredbo o prepovedi vožnje v naravnem okolju, torej tudi za kolesa. V tem primeru bi za kolesarje ostale le omejitve, zapisane v drugih zakonih: Zakonu o gozdovih, Zakonu o planinskih poteh in drugih.

Zakon se bo sprejemal po rednem postopku, to pa v trenutni situaciji verjetno lahko pomeni, da pred volitvami ne pride več pred poslance in da ti ne bodo odločali niti o za nas kar razburljivem amandmaju o prenehanju veljave Uredbe.

Spodaj del mnenja državnega sveta k predlogu zakona, celotno je tukaj.


Preberi še:
ZON v državnem zboru – brez koles 5. 5. 2014

Sledite nam