8. novembra 2011

Glede na to, da je ciklokros specifična kolesarska disciplina, vam predstavljamo nekaj osnovnih pravil in značilnosti. Pa še pravila igre za domačo podivjano serijo, ki se začenja v nedeljo.

Glede na to, da je ciklokros (skrajšano CX) specifična kolesarska disciplina, vam predstavljamo nekaj osnovnih pravil in značilnosti. Pa še pravila igre za domačo podivjano serijo, ki se začenja v nedeljo.

Proga
Sestavni elementi proge za ciklokros so makadamske in gozdne poti, trava, zemlja, asfalt, stopnice, umetne ovire ter po možnosti tudi mivka. Predvsem umetne ovire in stopnice so na progi zato, da nekoliko upočasnijo tekmovalce, saj morajo le ti v takšnem primeru oprtati kolo na ramo in teči naprej. 90 odstotkov proge mora biti prevozne in le ta mora dopuščati, da se na njej v enem dnevu izvede do 5 ločenih tekem.
Mednarodni pravilnik določa tudi minimalno širino proge, ki znaša tri metre, razen v ”peskovniku”, kjer je širina določena na minimalno 6 metrov. Z letošnjo sezono so uvedli tudi pravilo glede umetnih ovir, tako imenovanih barier ali plank, ki ne smejo biti višje od 40 centimetrov, razlika med njimi mora znašati med 4 in 6 metri, število ovir pa je omejeno na  maksimalno 10% dolžine kroga. Dolžina kroga se giblje med 2,5 in 3,5 kilometra, deli kjer so ovire in peskovnik morajo biti na ravnini, prav tako tudi štart in cilj. Predviden je tudi ”pit lane”, boks, kjer se lahko zamenja ali popravi kolo, kolesa se ne sme servisirati oziroma menjati nikjer drugje na progi. Če so pri oblikovanju proge vključene tudi stopnice, lahko organizator le te vključi le pri vzponih in nikakor pri spustih.

Dolžina dirke
Dirka za člane oziroma profesionalce traja eno uro in krog, za kategorijo do 23 let je dirka časovno omejena na 50, za mladince, veterane in ženske pa na 40 minut. Ko prvi tekmovalec prečka ciljno črto, je tekme konec tudi za tiste, ki zaostajajo za krog.

Kolo
Širši, profilirani plašči in cantilever zavore. Pod temi termini se po navadi loči cikokros kolo od specialke. A vendar ne gre le za to. Geometrija tovrstnih koles je nekoliko spremenjena, zadnji trikotnik okvirja ima na vsaki strani nekoliko več prostora zaradi boljšega odvajanja umazanije ter širših plaščev.
Predpisane zavore so cantilever (tiste, ki so krasile gorska kolesa do sredine devetdesetih let), z letošnjo sezono so dovoljene tudi disk zavore, vendar so zelo redke, saj posledično vplivajo na težo kolesa.
Plašči so profilirani, vendar so njihovo širino z letošnjim letom omejili na 33 milimetrov, prej so pravila dopuščala maksimalno širino 35 milimetrov.
Po pravilniku mednarodne kolesarske zveze UCI teža kolesa ne sme biti nižja od 6,8 kilograma.
Ostale komponente so po večini vzete iz cestnih specialk. Prednji verižniki imajo pri serijskih ciklokros kolesih skoraj vedno razmerje 36/46, čeprav tekmovalci uporabljajo tudi druga prestavna razmerja, ki jih prilagajajo glede na zahtevnost same proge. Pedala, ki jih uporabljajo, so SPD, se pravi tista, ki jih uporabljajo gorski kolesarji.
Med znamkami, ki so najpogostejše na ciklokros tekmovanjih velja omeniti belgijski Ridley, italijanski Colnago, nemški Focus in ameriški Cannondale.
Za dirke najvišje rangirane dirke (DP, SP, EP, svetovni pokal in dirke pod okriljem kolesarskih zvez) je obvezna! uporaba kolesa za ciklokros, za nižje rangirane in rekreativne dirke, ki niso pod okriljem zvez, pa se uporaba kolesa ne predpisuje.

Kakšno pa je stanje pravil pred prvo tekmo pri nas?
•    Ko prvi tekmovalec v kategoriji prečka cilj, je dirke konec. To pomeni, da tekmovalci, ki zaostajajo za krog, kolesarijo do konca kroga, v katerem prvouvrščeni prečka ciljno črto. To pravilo velja prvo tekmo. Po reviziji dogajanja se bo sprejela odločitev, ali bo to pravilo veljalo še naprej.
•    Dolžina kroga je priporočljiva med 2,5 in 3,5 km oziroma med 5 in maksimalno 10 minut.
•    Tip kolesa ni predpisan (gorsko kolo, cestno kolo, ciklokros kolo …).
•    Številke so obvezne spredaj na krmilu (po vzoru gorskokolesarskih tekmovanj).
•    Točkovanje za pokal je točkovano po zgledu aktualnega pravilnika KZS za pokal v gorskem kolesarstvu v krosu (25 točk za zmagovalca, 22 za drugouvrščenega, 20 za tretjeuvrščenega … do 1 točke za 20. mesto.
•    Uvedeno bo tudi točkovanje za najboljšo ekipo po posameznih kategorijah. Štejejo se prvi trije najvišje uvrščeni tekmovalci posameznega kluba.
•    Tekme so organizirane v vsakem vremenu, razen če je organizacija resnično nemogoča.
•    Na trasi bo označena tehnična cona, ki bo namenjena odpravi tehničnih napak, menjavi ali čiščenju kolesa.
•    Označen bo tudi prostor, namenjen podajanju hrane in pijače.

Naj se ciklokros začne!

Na uvodni fotografiji svetovni prvak med mlajšimi člani Nizozemec Lars van der Haar v navzdol obrnjenem peskovniku. Foto Cor Vos za giant.si.

Sledite nam