pumpaj slovenija, zagorje
Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
1. septembra 2021

Mladi že tako ali tako obožujejo kolesarjenje, preko pokala Pumpaj Slovenija in spremljevalnega programa Grbine so fine pa se bo za ta super šport navdušilo še več otrok. Prva postaja ponovno oživljenega pokala je bila Zagorje ob Savi, v septembru in oktobru sledijo še štirje kraji.

Sobota v Zagorju je bila kolesarsko obarvana, na tamkajšnjem pumptracku je namreč potekalo prvo v seriji tekmovanj Pumpaj Slovenija, na katerem je nastopilo 35 kolesarjev in kolesark iz celotne Slovenije. Tekmovanje temelji na popularnost tovrstnih objektov in daje možnost praktično vsakomur, da se vključi v dirko ali pa spremljevalni program. Serija poteka pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije ter v partnerstvu z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, seveda pa brez lokalnih partnerjev izvedba ne bi bila možna. V primeru Zagorja sta bila partnerja Zavod za šport Zagorje in Kolesarski klub Zagorska dolina, izdatno pa je pomagala tudi občina Zagorje z županom Matjažem Švaganom na čelu.

Dirkanje: Krog pod 10 sekundami

Pumptrack je uradna disciplina Mednarodne kolesarske zveze UCI, v Sloveniji pa smo že lani imeli prvo državno prvenstvo. Tekmovanje je sestavljeno iz kvalifikacij in glavnega tekmovanja “na izpadanje”, narekovaji pa so uporabljeni zato, ker dva tekmovalca nista hkrati na progi, ampak v naslednji krog nadaljuje tisti z boljšim časom prevoženega kroga. V Zagorju so fantje in dekleta postavljali nore čase, najbolj napeto pa je bilo v velikem finalu kategorije U17/U19, kjer sta se pomerila Val Veternik in Andraž Žnidar. Mlajši Val je dosegel izreden čas 9 sekund in 46 stotink, Andraž pa je bil je za stotinko počasnejši. Enako tesne odločitve lahko pričakujemo tudi na naslednjih prizoriščih.

Vrstni redi in drevo voženj na izpadanje

pumpaj slovenija, pumptrack zagorje

Grbine s Foksijem, prvič

Ure pred tekmovanjem so bile namenjene programu Grbine so fine, katerega glavni del sta Foksijev kolesarski izziv za otroke do 8. leta starosti ter Foksijeva mala pumptrack šola za mlade od 9. leta dalje. Pozornost mladih sta tukaj pritegnila Filip Flisar, zdaj že upokojeni zvezdnik smučarskega krosa ter ambasador tega projekta, ter Matej Žan, novopečeni državni prvak v disciplini BMX prostega sloga ter inštruktor Kolesarske zveze Slovenije. Mlade sta popeljala na različne poligone ter na pumptrack in jih naučila novih veščin. Nekateri izmed njih so dobili dovolj znanja in samozavesti, da so se popoldan udeležili še tekmovanja Pumpaj Slovenija.

Dobrodelno

Na vseh prizoriščih pokala Pumpaj Slovenija bo potekala tudi dobrodelna akcija in prva je bila že zelo uspešna. Z dobrodelnim kolesarjenjem na pumptracku ter zabavnim tekmovanjem v bunny hopu (skakanje v višino) so organizatorji zbrali 907,5 evra, sredstva pa bodo porabljena za organizacijo športnega dneva zagorskih osnovnih šol, na katerem se bodo otroci spoznali s tehniko vožnje pumptracku. Športni dan bodo vodili učitelji iz lokalnega društva, za katere bo to odlična priložnost za pridobitev znanja in kompetenc za nadaljnji razvoj scene. Za to se nam v Zagorju ni bati, saj je na pumptracku vedno živahno, nad to progo pa je nastal tudi gorskokolesarski center Cilenca Trails.

Serija Pumpaj Slovenija + Grbine so fine ima v sezoni 2021 še štiri postaje:

  • Laško – 16. september (novo!)
  • Ljubljana – 18. september
  • Škofja Loka – 26. september
  • Apače – 2. oktober

www.pumptrack.si

#PumpajSlovenija
#grbinesofine

Vse fotografije Jure Gasparič

Preberi še

Tu je serija dirk Pumpaj Slovenija!

Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam