25. februarja 2017

Jaroslav Kulhavy in Anne Terpstra zmagovalca prve etape na Cipru, Jordan Sarrou in Githa Michiels najbolje v drugi.

Jaroslav Kulhavy in Anne Terpstra zmagovalca prve etape na Cipru, Jordan Sarrou in Githa Michiels najbolje v drugi.

Četrtek

Moški

Jaroslav Kulhavy je bil zmagovalec otvoritvene vožnje na čas na etapni dirki Afxentia na Cipru.

Etapa na čas se je začela v mestu Lefkara in je bila večinoma spust. Z dolžino skoraj 15 kilometrov pa je bila bolj prava etapa in ne prolog, saj so bile časovne razlike občutne. Vse skupaj je še popestril močan veter, ki je na zadnjih petih, pretežno ravninskih kilometrih, seveda pihal v prsi.

Jaroslav je za etapo potreboval 25 minut in 16 sekund.

Po etapi je povedal: “Dobro sem se počutil, toda v nekaterih ovinkih sem mogoče malo pretiraval. Kar nekajkrat me je vleklo ven iz radija. Za prvi start letos bo kar v redu. Za Cape Epic moram biti dobro pripravljen, če ne …“ je še dodal v smehu.

Drugi v etapi je bil Thomas Litscher in tretji Jan Skarnitzl.

Ženske

Anne Terpstra pa je bila kar malo presenečena, saj ni pričakovala, da bo že na prvi dirki lahko posegla po zmagi. Bila je prepričana, da je na vetrovni ravnini preveč izgubila. A očitno so druge trpele še bolj.

“Res sem presenečena. O rezultatu sploh nisem razmišljala, a zmaga je seveda super. Ta format mi je sicer všeč. Seveda to še nič ne pomeni za nadaljevanje dirke, a danes sem srečna, jutri pa bomo videli, kako in kaj.“

Druga je bila Margot Moschetti in tretja Alexandra Engen.

Petek

Moški

Danes je bil na sporedu prvi od dveh maratonov. Vse do vrha dolgega, devet kilometrskega vzpona, je bila moška karavana precej skupaj, no, vsaj najboljši. Na spustu z nadmorske višine 1200 metrov pa je Jaroslav Kulhavy presekal gumo in naredil se je zamašek, ki sta ga izkoristila Jordan Sarrou in Sebastian Carstensen Fini. V pravem trenutku sta bila spredaj in branila sta prednost 40 sekund skoraj do zadnjega, brutalnega vzpona v dolžini treh kilometrov. Vmes je Carstensen grdo padel v enem izmed ovinkov na hitrem makadamskem spustu, a se vseeno hitro pobral in nadaljeval. Tako je Sarrou zmagal s prednostjo 51 sekund pred Bartlomejem Wawakom, ki je v zadnjih metrih dohitel in prehitel krvavečega nesrečnika Carstensena Finija.

“Po Sebastianovem padcu sem enostavno pritisnil in potegnil iz sebe še zadnje moči, da sem ohranil razliko. Toda za zmago v dirki bo odločilna zadnja etapa, olimpijski kros,” je v cilju povedal Sarrou.

Jaroslav Kulhavy je na zadnjem vzponu ujel najhitrejše in s sedmim mestom ter zaostankom minute izgubil vodstvo v skupni uvrstitvi, a le za 13 sekund za Jordanom Sarroujem. Tako ima še vedno lepo izhodišče za nadaljevanje.

Ženske

Zanimivo se je pri ženskah etapa odvijala podobno kot pri moških. Tu je Jana Belomojna imela tehnične težave na spustu in Sabine Spitz je izkoristila zmedo in s prednostjo kakih 40 sekund prišla do zadnjega vzpona. V tem trenutku je bila na drugem mestu Gunn-Rita Dahle Flesjaa. A iz ozadja je neustavljivo pritiskala skupina, v kateri je bila tudi Githa Michiels.

Prav Githa je potem na zadnjem vzponu stavila na vse ali nič in dva kilometra pred ciljem ujela in prehitela Sabine Spitz. Na tretje mesto se je pripeljala Gunn-Rita. Githa Michiels je prevzela tudi vodstvo v skupni uvrstitvi.

Gunn-Rita je po dirki povedala: “Hudičevo sem trpela, a so druge gotovo tudi. Forma je kar v redu, čeprav sem bila še pred odhodom na Ciper nekoliko bolna. Vozila sem svoj tempo, celo užila nekaj pogledov preko lepe pokrajine in bila sem kar malo razposajena. Ko pa sem zagledala zadnji vzpon, sem se malo ustrašila, a kot vidim, so se ostale tudi.”

www.cyclingcy.com/cyprus-sunshine-cup

Preberi še
Rita, Jaro in elitna druščina pred štartom na Cipru
Štart mednarodne XC sezone: Cyprus Sunshine Cup 2017

Na uvodni fotografiji Jordan Sarrou, foto Thomas Weschta/EGO-Promotion

Sledite nam