koronavirus buff
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
25. oktobra 2020

O nošenju mask in o drugih te dni veljavnih ukrepih boja proti virusu. Ker očitno ni nikdar prevečkrat objavljeno.

Maskirani

Pravilo glede nošenja maske na kolesu je v zbirki nekaterih težko razumljivih ukrepov pravzaprav eno bolj jasnih.

V “rdečih” regijah (trenutno celotna Slovenija) je uporaba maske obvezna tudi na odprtih javnih krajih, izjeme so med drugimi osebe, ki “izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre”.

Tako Odlok o dopolnitvah in spremembi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 z dne 15. oktobra (Uradni list).

Javni kraj je “vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur”. (Zakon o varstvu javnega reda in miru).

Športna vadba pa je … No, če ne greš na kolo ravno v kavbojkah in brez čelade, se verjetno že lahko izvlečeš, da “furaš” za rekreacijo in ne po opravkih.

Torej: ko greš na kolo za zabavo, rekreacijo, trening … ni treba nositi maske.

Ker pa so tisti kolesarji, ki živijo ob trejlu, v gozdu, zunaj naselja … v veliki manjšini, predlagam, da si vseeno nadenete ruto oziroma “buff” in z njo čez nos in usta odkolesarite do konca naselja oziroma do izhodišča svoje ture.

Če vas bodo zato sodržavljani manj grdo gledali in se bo zato kdo od njih počutil manj ogroženega, je to samo dobro.

Rute praviloma niso optimalna zaščita pred prenašanjem okužbe zate in za druge, so pa praktične. Če ruto zložiš v dva sloja, je že bolje, sicer ne za dihanje, za učinkovitost pa. V hladnejših dneh je ruta lahko prav prijeten pripomoček in marsikateri kolesar jo že ima. Pa še dosti bolj gangsterska je videti kot medicinske maske, tako da se bajkerji lažje poistovetite …

In drugi ukrepi …

  • Z več kot petimi prijatelji ne moreš na kolo, tudi če se držite narazen, saj je začasno prepovedano zbiranje več kot šestih ljudi.
  • Tudi nočno kolesarjenje zaenkrat odpade, “na srečo” je zdaj zgodaj temno, tako da lahko kolesariš z lučmi in si ob devetih že doma.
  • Do nadaljnjega kolesarimo samo v svojih statističnih regijah.
  • Prireditve so trenutno prepovedane.
  • Po pivo po furi greš lahko v trgovino, saj so gostinski lokali zaprti.
  • Kako pa je s kolesarskimi trgovinami? Izrecno so lahko odprti servisi koles. Za nakup opreme pa ostanejo spletne trgovine, naročila po telefonu, prevzem ob minimalnem stiku oziroma z dostavo. Verjetno se bo vsak trgovec spet znašel malce po svoje, gotovo pa ni čas za brskanje med oblačili in pomerjanje ter kakšno pedantno izbiranje kolesa s poglobljeno debato s prodajalcem.
  • Tekmovalni vrhunski šport je posebna zgodba, kategoriziranim športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda, starejšim od 15 let, ter preostalim poklicnim športnikom so še vedno omogočeni treningi in tekmovanja. Tekmovanja so dovoljena le na ravni najvišjega državnega razreda ter na mednarodni ravni.

Tako je zaenkrat. Strokovno utemeljenost ukrepov preverjajo vsakih sedem dni, tako da lahko že ta teden izvemo kaj novega.

Najboljši vir za najnovejše informacije je gov.si.

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam