BMX Race Ljubljana
24. aprila 2023

Peto izvedbo dirke BMX Race Ljubljana je obiskalo rekordnih 173 tekmovalk in tekmovalcev iz sedmih evropskih držav.

Najbolj prestižni zmagi dirkaškega vikenda v roke Danke Malene Kejlstrup in Italijana Marttija Sciortina. Slovenski tekmovalci so v dveh dneh dirkanja slavili enajstkrat.

Dr. Auer Alpe-Adria BMX in BMX Race Ljubljana 2023

Vrhunec dvodnevnega dirkaškega programa v BMX Parku Ljubljana so bile seveda nedeljske dirke kategorije Championship/C1, na katerih so se pomerili tekmovalci in tekmovalke, ki redno dirkajo na največjih dirkah in pogledujejo proti olimpijskim igram v Parizu.

Med njimi je zagotovo uspešna danska tekmovalka Malene Kejlstrup, ki se že lahko pohvali z naslovom evropske in svetovne prvakinje v kategoriji do 23 let in je s tem bržkone prva zvezdnica tokratne izvedbe dirke BMX Race Ljubljana. Malene je nepričakovano nastopila že v soboto in osvojila tretje mesto v moški konkurenci 15- in 16-letnikov (v združenih konkurencah gredo dekleta v nižjo starostno kategorijo), z vrstnicami pa se je pomerila v nedeljo in zmagala v vseh motih.

Moško člansko dirko je dobil Italijan Martti Sciortino (BMX Ciclistica Olgiatese A.S.D.), ki je zmagal v dveh motih in bil enkrat četrti. Šestkratni prvak Italije je imel najmočnejšo konkurenco v Dancu Jakobu Sardagu, zmagovalcu drugega mota, ter rojaku Marcu Radaelliju. Jakob in Marco sta bila na koncu poravnana v točkah, Jakob se je uvrstil na drugo mesto zaradi omenjene zmage v enem izmed treh motov.

Slovenski BMX kolesarji so stopnico bližje razredu Championship

Več kot odlično pa dirkanje slovenskih BMXarjev v pokalu dr. Auer BMX Alpe-Adria je prineslo celo vrsto odličnih rezultatov in enajst zmag v različnih kategorijah.

Na sobotni dirki so zmagali Val Trinle Lampič (Bikehanic – Lumar, 15-16 let), Mak Breznik Falk (Bikehanic – Lumar, 13-14 let), Maj Nanut (Rajd Ljubljana, 11-12 let), Rok Bajc (KK Črn trn, cruiser do 29 let), Domen Vašl (Rajd Ljubljana, sport 10-12) in Dian Vašl (Rajd Ljubljana, sport 7-9). V nedeljo sta ponovno slavila Mak Breznik Falk in Rok Bajc, poleg njiju pa so zmagali še Gaj Gorza (Kolesarski Klub TBP Lenart, moški 17+), Tine Gostenčnik (BSX Racing Team Maribor, 11-12 let), Gal Malavašič Šurca (ŠKD Super Potencial, 8 let in mlajši).

Konkurenca v mladinskih kategorijah regijskega pokala, ki združuje prizorišča v Avstriji, Italiji, na Madžarskem in seveda ljubljansko in mariborsko dirko, je iz leta v leto močnejša in dobra odskočna deska za zahtevnejše evropske dirke, kjer se najboljši Slovenci prav tako borijo za mesta na zmagovalnem odru.

Vsi vrstni redi

Pogled proti letu 2024

Ljubljanski dirki sta bili prvi letošnji za regijski pokal dr. Auer Alpe-Adria BMX Cup in tudi prvi dirki slovenskega pokala v tej disciplini. Organizatorji iz Kolesarskega društva Rajd so že izpolnili prijavnico za izvedbo dirke v letu 2024, do takrat pa čaka slovenske tekmovalce še zelo dolga sezona z vrhunci v dirkah evropskega pokala ter seveda na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Posnetek celotne nedeljske preizkušnje si lahko ogledaš na bmxraceljubljana.si.

Glavni pokrovitelj dirke je Mestna občina Ljubljana. Partnerji dirke so še Zavarovalnica Triglav, Sinter, Unior, Factory Store, Bičikleto, Extreme Vital, Bikehanic, G-Shock, Lumar, Nutrispoint, Liquishot, medijski partner mtb.si in Kolesarska zveza Slovenije.

Sledi še obsežna fotogalerija uspešno izvedene dirke BMX Race Ljubljana!

Fotografije Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

BMX Race Ljubljana

Sledite nam