BMX Racing Kids
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
20. julija 2021

Ko jo “amaterjem” zagode UCI in se že drugo leto ne morejo pomeriti za naslove, na pomoč priskoči ekipa BMX Racing Kids!


Pretekli četrtek je kot strela z jasnega priletela novica Mednarodne kolesarske zveze UCI, da se bodo v drugi polovici avgusta za naslove svetovnih prvakov pomerili le tekmovalci v kategorijah junior, U23 in elite. Brez tekmovalcev kategorij challenge, ki predstavljajo osemdeset odstotkov vseh nastopajočih na dirkah discipline BMX race!

Razlog? Dokaj podoben, kot je bil na nedavno zaključenem evropskem prvenstvu: Covid razmere in prenatrpanost lokalnih bolnišnic oziroma zdravstvenih ustanov v bižini prireditev.

In res! Če je na dirki 2000 in več nastopajočih in če imajo bolnišnice nek limit, je prireditev že v začetku obsojena na propad oziroma na klestenje do skrajnih meja. V belgijskem Zolderju so bili za tekmovanja prikrajšani mlajši od trinajst let in vse starostne kategorije v razredu cruiser!

Papendal, BMXarski raj

V nizozemskem Papendalu, središču severnoevropskega BMXa, bo še slabše. Prednost bodo imele le uradne kategorije UCI, ostali bi se obrisali pod nosom. In ker so žalostno novico objavili prav prvi dan treninga ekipe BMX Racing Kids, ki so se z namenom, da spoznajo progo, odpravili v nizozemski Papendal, so ustanovitelji ekipe, ki temelji na razvoju in napredku najboljših in perspektivnih mladih BMX tekmovalcev, odločili, da stvar vzamejo v svoje roke! Nekaj telefonskih klicev ter e-sporočil in rešitev je bila na dlani!

BMX Racing Kids CHALLENGE

Ponudila se je priložnost, ki so jo pograbili z obema rokama. V enakem terminu, kot bi se odvijalo svetovno prvenstvo kategorij challenge v Papendalu (16.-19. avgust), bo na drugem prizorišču potekalo prav to! “Neuradno” svetovno prvenstvo, imenovano BMX Racing Kids Challenge! Dirka, ki bo vključevala kategorije, ki so bile zaradi “covida” izključene iz uradnega svetovnega prvenstva UCI!

Dirka bo potekala na enem najbolj znanih prizorišč v Evropi! To je BMX park Verona. Ena najdaljših prog v Evropi, morda ne najbolj tehnična, a hitra, in proga, ki v tretji ravnini od tekmovalca zahteva zbranost in obilico moči, da varno, predvsem pa v ospredju pride do cilja!

Kaj, kdo in zakaj?

Čeprav zelo hitro in vsekakor na “prvo žogo” so bili edini, ki so “zgrabili bika za roge”, ustanovitelji najpopularnejšega Instagram profila, namenjenega mladim BMXarjem: BMX Racing Kids! Stekla je komunikacija s Paolom Fantonijem, upraviteljem proge in človekom, ki je uspešno izpeljal kar dve dirki evopskega pokala v covidnih razmerah (2020 in 2021), ter predsednikom lokalnega kluba BMX Verona. Ta je potrdil, da lahko pomaga pri organizaciji tekmovanja, le da to ne bo pod patronatom UCI! V 48 urah je bilo vprašanje o lokaciji in izvedbi rešeno.

Kaj povedo ustanovitelji BMX Racing Kids?

“Odločili smo se, da med 16. in 19. avgustom, torej med prvotimi datumi nedavno odpovedanega svetovnega prvenstva, kategorijam challenge na preizkušeni progi svetovnega razreda v italijanski Veroni ponudimo dirkanje na najvišjem nivoju.

Ker je to že drugo svetovno prvenstvo, ki je bilo odpovedano zaradi epidemiološke situacije, je prav, da mladim in manj mladim BMXarjem omogočimo tekmovanje! Ne bomo nadomeščali prvenstva Mednarodne kolesarske zveze UCI, ker to ni v naši moči, niti si tega ne želimo, želimo le, da imajo tekmovalci kategorij challenge na datume nedavno odpovedanega svetovnega prvenstva tekmovanje, ki se ga bodo spominjali zelo dolgo časa.”

Prijave in ostalo

Prijave na dirko bodo med 22. in 29. julijem. Vse informacije bodo potekale preko dogodka na facebooku in kasneje tudi preko spletne strani, ki bo objavljena na BMX Racing Kids Challenge.

Urnik bo objavljen najkasneje do 1. avgusta, prav tako vse informacije.

BMX Racing Team na facebooku in na profilu Instagram: @bmxracingkids.

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

BMX: Na EP v Belgiji najvišje veteran Peter Caf

Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam