6. maja 2012

Na mednarodni dirki v spustu Shambhala Open (UCI C1) v Sopotu v Bolgariji v močni konkurenci prva zmaga za Žiga Pandurja, ki je ugnal osmerico Britancev v prvi deseterici.

Prva zmaga je vedno nekaj posebnega, še posebej če jo tekmovalec doseže v močni mednarodni konkurenci. To je danes uspelo 22-letnemu Žigu Pandurju, ki je z odlično finalno vožnjo premagal vse tekmece na močni dirki v spustu v Bolgariji. Član ekipe Unior Tools Team je na dirki Shambhala Open z zmago pridobil tudi zelo pomembne točke UCI.

“V glavi ni bilo nobenega dvoma, samo letelo je,” je takoj po dirki povedal Žiga, ki je bil odlično razpoložen že pred tednom dni na dirki evropskega pokala v Švici, a so organizatorji zaradi goste megle odpovedali finale, obveljali pa so rezultati iz kvalifikacij. “Dober občutek in vrhunsko tekmovalno formo iz Švice sem želel obdržati, zato sem z veseljem takoj sprejel vabilo Boštjana Volfa za pot v Bolgarijo. Dirk je sicer letos že brez tega veliko, a danes to ni pomembno. Prvič v karieri sem zmagal in to je najpomembneje,” je več kot očitno navdušen povedal Žiga.

Dirka prve kategorije UCI v kolesarskem parku Shambhala pri mestu Sopot je pritegnila močno mednarodno konkurenco, predvsem tradicionalno vedno zelo hitre Britance. Kar osem se jih je uvrstilo v prvo deseterico, najbližje Žigi je bil odlični Sam Dale, na tretjem mestu pa Adam Brayton. V najhitrejši deseterici je bil še Rus.

Boštjan Volf je žal pokvaril 10. mesto iz kvalifikacij. Kmalu po štartu je počil gumo in dirko končal na 26. mestu. Andrea Radačić je bila s padcem tretja.

“Proga je kamnita, a dobra za vozit in že od samega začetka mi je bila zelo všeč. Zmaga v tako hudi konkurenci pa je še toliko slajša. Zdaj imam tudi rezultat, ki potrjuje, da sem hiter in to formo bom sedaj skušal prenesti še v svetovni pokal in na druge dirke,” je še dodal Žiga Pandur.
Za Žigo je to prva zmaga sploh, čeprav je reden gost na stopničkah slovenskega pokala, lansko sezono pa je zaključil tudi v prvi deseterici evropskega pokala v spustu.

V Bolgariji je nastopila tudi hrvaška reprezentanca. Po kvalifikacijah je odlično kazalo 12. najhitrejšemu Marku Šišoviću, a je v finalu odstopil.

Vrstni red Shambhala Open DH, Sopot / Bolgarija, kategorija UCI C1

moški
1. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools team) 4:17,30
2. Sam Dale (VB) +0,64
3. Adam Brayton (VB, Banshee – One Industries) +3,13
4. James Stock (VB) +9,19
5. Ronan Taylor (VB, Monsterbike) +10,33

26. Boštjan Volf (Slo, Supersnurf Giant RSP) +47,49
39. Frano Liović (Hrv) +1:03,96
43. Nikola Klačinski (Hrv) +1:16,85
60 uvrščenih

ženske
1. Aleksandra Žirnova (Rus, RaceStar) 6:19,68
2. Ilinda Evtimova (Bol, Dragomir) +11,28
3. Andrea Radačić (Hrv, Supersnurf Mulebar) +29,08
4 uvrščene

Vsi vrstni redi

Na uvodni fotografiji Žiga najvišje dviguje najtežji ček. Foto BikeBiatch.

Sledite nam